Τριανταφυλλίδης κατά Μητσοτάκη: «Οι συγγνώμες τελείωσαν κ.Μητσοτάκη. Γνώριζες ή δεν γνώριζες τη μελέτη Λύτρα-Τσιόδρα;» (Video)

«Μέχρι τώρα μιλούσαμε για σκάνδαλα που κόστιζαν σε δημόσιο χρήμα. Από σήμερα θα μιλάμε για σκάνδαλα που στοίχισαν σε χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και είναι πραγματικά συγκλονιστικό», τόνισε ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής επί του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2022, ασκώντας δριμεία κριτική προς τον Κ.Μητσοτάκη μετά την αποκάλυψη του επιδημιολόγου Θ.Λύτρα ότι η Κυβέρνηση είχε στα χέρια της από τον Μάιο του 2021 μελέτη του ίδιου και του κ. Τσιόρδα, που ανέφερε ότι η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με 87% αυξημένη θνητότητα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Τριανταφυλλίδης: «Γροθιά στο στομάχι η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα. Σοκ και δέος. Το μαύρο κουτί των ΜΕΘ. Βαρύτατα εκτεθειμένος ο Πρωθυπουργός καθώς αποκαλύπτεται ότι είπε ψέματα στον ελληνικό λαό για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ. Το πιο σημαντικό: Το Ε.Σ.Υ. αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο όταν υπάρχουν πάνω από 400 διασωληνωμένοι, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν ασθενείς που θα ζούσαν αν νοσηλεύονταν σε άλλες συνθήκες. Και το ακόμη πιο συγκλονιστικό, που πραγματικά μας θλίβει, μας κάνει να αναρωτιόμαστε «Καλά, αυτούς τους ανθρώπους, τους συγγενείς, δεν τους σκέφτεστε, όταν θα διαβάζουν αυτήν τη μελέτη και θα αναρωτιούνται αν θα μπορούσαν να ζουν οι συγγενείς τους;». Από τους 3988 θανάτους διασωληνωμένων που αναλύθηκαν 1535 εκτιμάται πως θα γλίτωναν αν όλοι νοσηλεύονταν με χαμηλό φόρτο στο ΕΣΥ, σε νοσοκομεία της Αττικής και εντός ΜΕΘ. Η μελέτη Τσιόδρα λέει ότι 7500 πολίτες έφυγαν άδικα, ότι εννιά στους δέκα που διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ πεθαίνουν».

Απευθυνόμενος προς τους παριστάμενους Υπουργούς της Κυβέρνησης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τους προκάλεσε να απαντήσουν άμεσα: «Γνώριζε ή δεν γνώριζε ο κ.Μητσοτάκης τη μελέτη του στενού του συνεργάτη, του «Σωτήρη» όπως τον έλεγε, του κ. Τσιόδρα; Γνώριζε ή δεν γνώριζε; Είναι συγκλονιστικό το ερώτημα και οφείλετε μια απάντηση! Πέστε την αλήθεια, όχι στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι στην αντιπολίτευση, όχι στα κόμματα, αλλά στους συγγενείς που έχασαν δικούς τους ανθρώπους», για να καταλήξει με σκωπτικό ύφος ο κ.Τριανταφυλλίδης: «Κύριε Μητσοτάκη, ξέρω ότι σκέφτεστε να ζητήσετε και πάλι συγγνώμη, αλλά σας κρατάνε οι επικοινωνιολόγοι σας με τη φράση «Κυριάκο, μας πήραν χαμπάρι».

Ακολουθεί ο σύνδεσμος της τοποθέτησης του κ.Τριανταφυλλίδη:

ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Δεν ξέρω αν είναι εδώ ο κ. Κελέτσης. Κύριε Κελέτση, εσείς μιλήσατε ειλικρινά για τυμβωρυχία; Οι άνθρωποι που κάνανε σημαία το Μάτι με τις δηλώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού, εσείς που ζητούσατε για τις σαράντα απώλειες συμπολιτών μας τον Μάρτιο του 2019 λόγω της γρίπης; Εσείς μιλάτε; Είναι ντροπή να μιλάτε για τυμβωρυχία.

Αλλά δεν θα αποστρέψω την ομιλία μου εκεί που θέλω να εστιάσω και θέλω να εστιάσω στη Θεσσαλονίκη. Τραγωδία εν ροή στα νοσοκομεία της πόλης μου. Μιλάμε για τον δεύτερο μαύρο Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Μιλάμε για εικόνες ανθρωπιστικής και υγειονομικής καταστροφής στα νοσοκομεία, για θαλάμους με εκατόμβη νεκρών που πραγματικά θα έπρεπε να μας συγκλονίζουν όλους.

Ας προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε με ενσυναίσθηση και ευθύνη απέναντι στην τραγωδία που συγκλονίζει εκατομμύρια συμπολίτες μας σε όλη τη χώρα και έχει μεταβάλει δραματικά την καθημερινότητα όλων μας!

Ζούμε με την απώλεια γνωστών, συγγενών, φίλων. Όλα αυτά θα έπρεπε να μας κάνουν πρώτα απ’ όλα ως ανθρώπους να αποβάλουμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας την κοντόθωρη κομματική προσέγγιση, την προσμέτρηση του πολιτικού κόστους. Δυστυχώς δεν μας το επιτρέπει η αλλοπρόσαλλη κυβερνητική πολιτική.

Στο εύλογο ερώτημα γιατί δεν μπορεί να ανταποκριθεί, η απάντηση δεν είναι οι δεκαεννέα χιλιάδες πεντακόσιοι τριάντα τέσσερις νεκροί ούτε οι περισσότεροι νεκροί ανά εκατομμύριο στη Δυτική Ευρώπη. Αφορά στο γεγονός ότι στην πιο δύσκολη στροφή της ιστορίας για την κοινωνία μας και τον λαό μας έχουμε μια Κυβέρνηση που δεν πιστεύει στο εθνικό σύστημα υγείας. Γι’ αυτό δεν το ενισχύει. Αυτό λέει η μελέτη Λύτρα-Τσιόρδα στην κατακλείδα της: ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας.

Σας το φωνάζαμε, σας το φωνάζουμε εντός και εκτός Βουλής, σας το φωνάζουμε μαζί με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμα και με μερικούς συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας, όπως για παράδειγμα ο ευπατρίδης Αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης. Όχι μόνο δεν ενισχύετε το ΕΣΥ με νέες μόνιμες προσλήψεις, όχι μόνο δεν μονιμοποιείτε τους δεκαέξι χιλιάδες επικουρικούς και συμβασιούχους γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό, όχι μόνο δεν δίνετε τα βαρέα και ανθυγιεινά, όχι μόνο δεν πληρώνετε τις υπερωρίες, αντίθετα σχεδιάζετε να κλείσετε τα περιφερειακά νοσοκομεία, όπως δήλωσε ο Μητσοτάκης στην Καθημερινή, νοικιάζοντας ιδιωτικές κλινικές, συνεπής στη γραμμή Βορίδη: Γιατί να τους κρατήσουμε όλους αυτούς όταν λήξει η πανδημία;

Εκτός τόπου και χρόνου. Στη στρατόσφαιρα του ανέμελου επικοινωνιακού μητσοτακισμού, του «όλα πάνε καλά και αυτό το χρωστάμε στον Μωυσή». Για ό,τι δεν πάει καλά δεν ευθύνεστε εσείς που παίρνετε τις αποφάσεις, ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας, το πολιτικό σύστημα, η κλιματική αλλαγή, η διοίκηση και ας είναι όλη η Ελλάδα μπλε, όπως κραυγάζετε το βράδυ των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Στη μοιρασιά της καρέκλας της εξουσίας, της μπίζνας και του ρουσφετιού είστε πρώτοι. Στη μοιρασιά της ευθύνης, στη διαχείριση πανδημίας, πυρκαγιών, πλημμυρών παραπέμπετε στον θεό και την αντιπολίτευση. Μόνο εσείς δεν ευθύνεστε. Αποβάλετε την οξεία «συριζίτιδα». Κυβερνήστε έστω και τώρα.

Νομοθετείτε την υποχρεωτικότητα με ποινή αναστολής για τους υγειονομικούς, αλλά όχι για τους τρεις Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που πληροφορίες λένε ότι παραμένουν ανεμβολίαστοι για λόγους θρησκευτικούς. Δηλαδή νομοθέτησαν την υποχρεωτικότητα με ποινή για τους άλλους αλλά όχι για τον εαυτό τους; Είναι ηθικό; Είναι έντιμο;

Μπορούσαμε να αποφύγουμε την τραγωδία της Θεσσαλονίκης; Εδώ και είκοσι μήνες από τις 13 Απριλίου του 2020 προτείναμε και διεκδικούσαμε εντός και εκτός Βουλής την επαναλειτουργία του κλειστού νοσοκομείου λοιμωδών και του ιστορικού 424. Η Κυβέρνηση δεν μας άκουσε. Ασυγχώρητη ολιγωρία; Ασύγγνωστη ανευθυνότητα; Εγκληματική ανικανότητα; Τίποτε απ’ όλα αυτά. Δεν πιστεύετε στο δημόσιο ΕΣΥ. Η ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας υπό τον κ. Μητσοτάκη θέλει ΣΔΙΤ.

Η Θεσσαλονίκη δεν ξεχνά, κύριε Μητσοτάκη. Τη ρημάξατε για δύο Νοέμβριους. Μεσολάβησε η συγγνώμη σας εδώ στη Βουλή στην τριτολογία σας στις 13 Νοεμβρίου. Δεν την πιστεύατε, ήταν κίβδηλη γιατί  επαναλάβατε τα ίδια λάθη. Την αφήσατε υγειονομικά ανοχύρωτη πόλη, ακυβέρνητη κοινωνία, παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών τον Αύγουστο του 2020.

Δεν είπατε ψέματα μόνο στη Βουλή και σε συνεντεύξεις, όταν μας λέγατε πως κανείς δεν είχε ζητήσει έγκαιρα πιο σκληρά μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, αλλά απολύτως συνειδητά βάλατε το πολιτικό κόστος και την επικοινωνία πάνω από την ανθρώπινη ζωή. Η ομολογία του μαρτυριάρη υπουργού σας της «υπανάπτυξης» πως η Θεσσαλονίκη θρηνεί τόσους νεκρούς από την πανδημία γιατί η Κυβέρνηση αγνόησε τους ειδικούς που είχαν ζητήσει lockdown είναι ανατριχιαστική και σας έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα, κύριε Μητσοτάκη.

Ποια υγεία; Ποια πανδημία; Μόνη σας θρησκεία είναι η εξουσία. Κι έρχομαι στη μελέτη Τσιόρδα και Λύτρα που είναι πραγματικά γροθιά στο στομάχι. Σοκ και δέος. Το μαύρο κουτί των ΜΕΘ. Βαρύτατα εκτεθειμένος ο Πρωθυπουργός καθώς αποκαλύπτεται ότι είπε ψέματα στον ελληνικό λαό για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ.

Όπως τονίζει ο επιδημιολόγος Θεόδωρος Λύτρας, η Κυβέρνηση είχε στα χέρια της από τον Μάιο μελέτη του ίδιου και του κ. Τσιόρδα, που ανέφερε ότι η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με 87% αυξημένη θνητότητα.

Το πιο σημαντικό: Το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο όταν υπάρχουν πάνω από τετρακόσιοι διασωληνωμένοι, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν ασθενείς που θα ζούσαν αν νοσηλεύονταν σε άλλες συνθήκες.

Και το ακόμη πιο συγκλονιστικό, που πραγματικά μας θλίβει, μας κάνει να αναρωτιόμαστε «Καλά, αυτούς τους ανθρώπους, τους συγγενείς, δεν τους σκέφτεστε, όταν θα διαβάζουν αυτήν τη μελέτη και θα αναρωτιούνται αν θα μπορούσαν να ζουν οι συγγενείς τους;». Από τους τρεις χιλιάδες εννιακόσιους ογδόντα οκτώ θανάτους διασωληνωμένων που αναλύθηκαν χίλιοι πεντακόσιοι τριάντα πέντε εκτιμάται πως θα γλίτωναν αν όλοι νοσηλεύονταν με χαμηλό φόρτο στο ΕΣΥ, σε νοσοκομεία της Αττικής και εντός ΜΕΘ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η μελέτη Τσιόδρα λέει καθαρά ότι επτάμισι χιλιάδες πολίτες έφυγαν άδικα, ότι εννιά στους δέκα που διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ πεθαίνουν.

Κύριε Μητσοτάκη, ξέρω ότι σκέφτεστε να ζητήσετε και πάλι συγγνώμη, αλλά σας κρατάνε οι επικοινωνιολόγοι σας με τη φράση «Κυριάκο, μας πήραν χαμπάρι.».

Πού είναι ο κ. Πέτσας, που είχε πει ότι αν είχαμε τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ θα είχαμε πετάξει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ; Μέχρι τώρα μιλούσαμε για σκάνδαλα που κόστιζαν σε δημόσιο χρήμα. Από σήμερα θα μιλάμε για σκάνδαλα που στοίχισαν σε χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και είναι πραγματικά συγκλονιστικό.

Και ρωτώ εσάς, κύριε Τριαντόπουλε, Υπουργός στον Πρωθυπουργό, κύριε Βεσυρόπουλε, Υφυπουργός Οικονομικών, κυρία Συρεγγέλα, που φεύγετε, γνώριζε ή δεν γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης; Μην απαντάτε σε μας, απαντήστε στους συγγενείς των ανθρώπων που μας παρακολουθούν. Γνώριζε ή δεν γνώριζε τη μελέτη του στενού του συνεργάτη, του «Σωτήρη» όπως τον έλεγε, του κ. Τσιόδρα; Γνώριζε ή δεν γνώριζε;

Είναι συγκλονιστικό το ερώτημα και οφείλετε μια απάντηση! Τι κάνατε, ήπιατε το αμίλητο νερό; Δεν υπάρχει απάντηση! Βγείτε στην Εθνική Αντιπροσωπεία, τώρα, εδώ, live. Δεν χρειάζεστε ενημερωτικό σημείωμα. Δεν χρειάζεται τεκμηρίωση. Ένα απλό τηλέφωνο. Και πέστε την αλήθεια, όχι στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι στην αντιπολίτευση, όχι στα κόμματα, αλλά στους συγγενείς που έχασαν δικούς τους ανθρώπους.

Κλείνοντας, μέμφομαι την Κυβέρνηση και καταψηφίζω τον προϋπολογισμό της. Ο χρόνος κυλά σε βάρος της πατρίδας. Όταν και πάλι οι πολίτες δώσουν την εντολή στη μεγάλη δημοκρατική, προοδευτική παράταξη με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, την εντολή να κυβερνήσουν, δεν θα υπάρχει το μαξιλάρι που αφήσαμε των 37 δις, αλλά μια κατεστραμμένη και λεηλατημένη κοινωνία, την οποία θα χρειαστεί και πάλι με κόπο, με ιδρώτα, με αγώνα όλοι μαζί να αναστήσουμε.

Σας ευχαριστώ.

Μοιραστείτε το!