Τριανταφυλλίδης κατά Χατζηδάκη:”Πάρτε πίσω την άδεια καύσης απορριμμάτων RDF-SRF του ΤΙΤΑΝ – Η Θεσσαλονίκη έχει δικαίωμα στην αναπνοή”. (Video)

Τοποθέτηση του Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη στην Ολομέλεια της Βουλής για το μείζον ζήτημα της καύσης απορριμμάτων RDF-SRF από την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Ακολουθεί ο σύνδεσμος της τοποθέτησης του κ.Τριανταφυλλίδη:

ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ:

Έρχομαι τώρα στο θέμα που αφορά την πόλη μου, τη Θεσσαλονίκη. Εν μέσω πανδημίας, όταν ίσχυε το μέτρο του περιορισμού των μετακινήσεων, αλλάξατε με διαδικασίες-fast track την περιβαλλοντική άδεια της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ, έτσι ώστε να μπορεί σε βάθος χρόνου να προχωρήσει στην καύση των απορριμμάτων RDF και εναλλακτικών καυσίμων.

Αγνοήσατε πλήρως, κύριε Ταγαρά, τις αντιδράσεις των κατοίκων της δυτικής Θεσσαλονίκης και 120 και πλέον φορέων και συλλόγων, όσο και τις αντιδράσεις των δημάρχων της περιοχής, οι οποίοι στη μεγάλη πλειοψηφία τους ανήκουν κομματικά στη Νέα Δημοκρατία, ενώ γνωρίζατε ότι η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της δυτικής Θεσσαλονίκης, αλλά και σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα

Εν μέσω θέρους και πανδημίας και παρά τις αντιδράσεις των περιβαλλοντικών φορέων, θέσατε προς διαβούλευση το εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων και στο τέλος Αυγούστου το εγκρίνατε μέσω υπουργικού συμβουλίου και δεν το φέρατε στη Βουλή, αγνοώντας πλήρως τη Βουλή.

            Ένας νέος ΕΣΔΑ της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που προωθεί ένα αντιπεριβαλλοντικό και δαπανηρό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων αυτό της καύσης RDF των σκουπιδιών και βεβαίως δεσμεύει τη χώρα και την αυτοδιοίκηση μέσω των αγαπημένων σας ΣΔΙΤ σε ιδιωτικές μονάδες επεξεργασίας. Έρχεστε σήμερα με αυτό το δήθεν πράσινο –μπερντές- για να καλυφθεί η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας ΛΑΡΚΟ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ Υποδομών. Και να πείτε τι στη Θεσσαλονίκη, κύριε Ταγαρά;

Κύριε Ταγαρά, «ΤΙΤΑΝ». Το είχαμε προτείνει και θέλω να το καταθέσω στα Πρακτικά. Γιατί θα μου πείτε: «Τα λέγατε αυτά όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση;». Εδώ έχω την τοποθέτησή μου στις 25 Ιουνίου του 2015: «SOS εκπέμπει η Ευκαρπία, πρώτα η υγεία των κατοίκων και η προστασία του περιβάλλοντος». Και λέγαμε τότε και προτείναμε αντί για σκουπίδι και RDF να καίει η συγκεκριμένη τσιμεντοβιομηχανία φυσικό αέριο.

Είναι δυνατόν την ώρα που προτείνουμε σε όλες τις κατοικίες, στα λεωφορεία, στα αυτοκίνητα να μειώσουμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, να προτιμούμε το αέριο, να προτείνουμε σε μια μεγάλη τσιμεντοβιομηχανία που είναι μέσα στον πολεοδομικό ιστό, ξέρετε να σας στήνουν φωτογραφίες για τα περιβαλλοντικά επεισόδια, πώς δεν μπορούν να ανοίξουν…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κύριε συνάδελφε, έχετε φτάσει στα επτά λεπτά.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Τελειώνω σε μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε. Σας ευχαριστώ για την κατανόηση.

Ξέρετε, οι πολίτες φωτογραφίζουν τα περιβαλλοντικά επεισόδια στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Δεν τολμούν να ανοίξουν τα παράθυρα τους. Δεν μπορούν να αντέξουν στη μυρωδιά. Έχουν δικαίωμα στην αναπνοή, κύριε Ταγαρά. Για αυτήν την αναπνοή, τη δική τους και των παιδιών τους, γιατί δεν έχει γίνει επιδημιολογική έρευνα για το τι επιπτώσεις έχει; Γι’ αυτό και οι φορείς μεθαύριο -και το καταθέτω και αυτό στα Πρακτικά- κινητοποιούνται και πάνε στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης για να βροντοφωνάξουν «έχουμε δικαίωμα στην αναπνοή, έχουμε δικαίωμα στην καθαρή ατμόσφαιρα, έχουμε το δικαίωμα να ζήσουμε στον τόπο μας».

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Σας ευχαριστώ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Μοιραστείτε το!