Τριανταφυλλίδης προς Κοντοζαμάνη: “Η Βουλή ζητά τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων του Ε.Σ.Υ. – Η Κυβέρνηση πεισματικά το αρνείται”. (Video)

Συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα: “Η Κυβέρνηση εγκατέλειψε ΚΑΙ υγειονομικά τη Θεσσαλονίκη. Ούτε κεντρικό επιχειρησιακό σχέδιο, ούτε νέες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού¨.

Ακολουθεί ο σύνδεσμος της συζήτησης:

ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, όταν στις 7 Δεκεμβρίου 2020 έθετα υπόψη σας τα αναγκαία εκείνα ζητήματα που αφορούν ουσιαστικά τη θωράκιση, την ενίσχυση και την ενδυνάμωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας –που μια πολύ ουσιαστική παράμετρος είναι η διασφάλιση εργασιακών σχέσεων σταθερών και μόνιμων απέναντι στις ορισμένου χρόνου εργασιακές συμβάσεις που ανανεώθηκαν τρεις, τέσσερις, πέντε φορές και από την προηγούμενη κυβέρνηση και από τη δική σας Κυβέρνηση σε όλες τις ειδικότητες- μου λέγατε –κύριε Κοντοζαμάνη, διαβάζω από τα Πρακτικά- «είμαι μαζί σας, ταυτίζομαι απόλυτα με το αίτημά σας». Αυτό μου λέγατε στις 7 Δεκεμβρίου του 2020.

Αποτέλεσμα δεν είδαμε, αλλά ο στόχος ήρθε πιο κοντά με την έννοια ότι, πρώτον, μεσολάβησαν δύο πολύ σημαντικά γεγονότα.

Εσείς, κύριε Κοντοζαμάνη, το Υπουργείο Υγείας, φέρατε είκοσι μέρες μετά, παραμονή των Χριστουγέννων, το άρθρο 67 του ν. 4764, με το οποίο δώσατε τη δυνατότητα απευθείας διορισμού σε διακόσιους εβδομήντα γιατρούς. Τους μονιμοποιήσατε με το άρθρο 67, «Οι ιατροί που υπηρέτησαν εντός του 2020 ως επικουρικό ιατρικό προσωπικό δύνανται με αίτησή τους να διοριστούν σε οργανικές θέσεις». Ούτε προκήρυξη ούτε κάποια άλλη διαδικασία! Θα με ρωτήσετε: «Καλά πράξαμε;». Απολύτως καλά πράξατε!

Το ερώτημα, όμως, είναι μέσα στο ίδιο συνταγματικό πλαίσιο –το 103/8- με την ίδια συνταγματική νομιμότητα που διορίσατε τους διακόσιους εβδομήντα γιατρούς θα έπρεπε να μεριμνήσετε για τα αιτήματα των δεκαέξι χιλιάδων επικουρικών και συμβασιούχων, που όπως ορίζει αυτή τη στιγμή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας η ΠΟΕΔΗΝ -η ΠΟΕΔΗΝ το σημειώνει- έχουμε σαράντα χιλιάδες κενά οργανικών θέσεων. Μιλάμε για δεκαέξι χιλιάδες ανθρώπους όλων των ειδικοτήτων, που πραγματικά ψήθηκαν στο αμόνι στην αντιμετώπιση μέσα και έξω από τις ΜΕΘ, έδωσαν τη μάχη, τους χρωστάμε ουσιαστικά να σκύψουμε ευλαβικά το γόνυ, να φιλήσουμε τα χέρια τους.

Κύριε Κοντοζαμάνη, κοιτάξτε με: Μιλάμε και μιλάτε και εσείς για αυξημένη μοριοδότηση. Την καθαρίστρια που καθάρισε τις τουαλέτες, τον τραυματιοφορέα που πήρε στην αγκαλιά του τον άρρωστο για να τον μεταφέρει στη ΜΕΘ, την αιματολόγο που έκανε τις σχετικές ιατρικές γνωματεύσεις με τι ακριβώς μόρια μπορείτε να τους επιβεβαιώσετε και να τους επιβραβεύσετε;

Μετά, όμως, από αυτό το γεγονός -και θα σας έλεγε κάποιος και το είπε και από το Βήμα της Βουλής ο Εκπρόσωπός μας- με την ίδια νομιμότητα που μονιμοποιήσατε τους διακόσιους εβδομήντα γιατρούς, με την ίδια νομιμότητα -συνταγματική και νομοθετική- κάντε το και για τους δεκαέξι χιλιάδες επικουρικούς και συμβασιούχους!

Ήρθε, λοιπόν, η καταλυτική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το έβδομο Τμήμα της 11ης Φεβρουαρίου -το οποίο και καταθέτω στα Πρακτικά και παρακαλώ πολύ τις καλές συναδέλφισσες να το παραλάβουν, για να υπάρχει εκεί- που ορίζει ξεκάθαρα και διαβάζω μόνο το διά ταύτα: «Έτσι, η μετατροπή της σύμβασης αορίστου χρόνου με βάση το άρθρο 8 παράγραφος 3 του ν. 2112/1920 στην πραγματικότητα αποτελεί το μόνο μέτρο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της καταχρηστικής χρησιμοποίησης ορισμένου χρόνου συμβάσεων που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία. Το δε άρθρο 103 παράγραφος 8 του Συντάγματος μετά τη νέα αυτή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του εβδόμου Τμήματος δεν μπορεί πια να χρησιμοποιηθεί ώστε να αποκλειστεί η μετατροπή αυτή».

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Πρώτον, λοιπόν, το κάνατε, παρακάμψατε αυτά που επικαλούσαστε στις 7 Δεκεμβρίου που μου απαντούσατε. Μου λέγατε «κύριε Τριανταφυλλίδη, πώς μπορεί να γίνει αυτό, με κάποιο μαγικό ραβδί;». Με το ίδιο ραβδί που μονιμοποιήσατε τους διακοσίους εβδομήντα, με το ίδιο ραβδί να μονιμοποιήσετε και τους δεκαέξι χιλιάδες, από τη στιγμή που σας είναι αναγκαίοι. Εσείς μου το είπατε, διαβάζω ξανά από τα Πρακτικά: «Κοντοζαμάνης: Οι ανάγκες είναι τεράστιες, κανένας δεν περισσεύει, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας τούς χρειαζόμαστε όλους», «Κοντοζαμάνης: Η αναγκαιότητα και η διασφάλιση αυτών των θέσεων είναι όντως ζωτικής σημασίας για αυτές τις υγειονομικές δομές, γιατί κανείς δεν περισσεύει. Όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στο ΕΣΥ, γιατί όλοι αυτοί χρειάζονται». Αυτό μου το είπατε στις 30 Μαΐου.

Εκείνη ήταν η τρίτη, ακολούθησε η τέταρτη, η πέμπτη και αυτή η σημερινή είναι η έκτη, γιατί μεταφέρω την αγωνία όλων αυτών των ανθρώπων που θέλουν πραγματικά να προσφέρουν, που πραγματικά έδωσαν την ψυχή τους και τη ζωή τους παίζοντας κορώνα-γράμματα.

Και σας είχα πει -κοιτάξτε με, κύριε Κοντοζαμάνη, εσάς αφορά, εσάς ως θεσμικό πρόσωπο, ως ο επικεφαλής του χώρου της υγείας- το εξής: Ήταν άνθρωποι που κοιμόντουσαν πάνω στην καρέκλα, γιατί φοβόντουσαν ότι αν επιστρέψουν στο σπίτι, θα κολλήσουν κορωνοϊό τον άντρα τους, τη γυναίκα τους, τα παιδιά τους.

Γι’ αυτούς τους ανθρώπους μιλάμε!

Και έρχομαι τώρα στο γιατί το κάνετε αυτό και δεν μπορώ να το καταλάβω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Και κλείστε με αυτό, σας παρακαλώ, κύριε Τριανταφυλλίδη.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Και ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν: ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση του Εθνικού Συστήματος Υγείας: «Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή.». Δέσμευση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης! Το καταθέτω στα Πρακτικά.

ΚΚΕ: Σε συνέντευξή του στον «Ριζοσπάστη» ο κ. Κουτσούμπας δήλωνε: «Συγκεκριμένη τροπολογία για την αυτόματη μετατροπή του ορισμένου σε αορίστου χρόνου.».

ΜέΡΑ25. Ο κ. Βαρουφάκης έλεγε: «Το ΜέΡΑ25 στηρίζει τους συμβασιούχους που καλύπτουν πάγιες θέσεις και το δίκαιο αίτημά τους να πάψουν να έχουν υπό καθεστώς ομηρίας, περνώντας σε καθεστώς συμβάσεων αορίστου χρόνου.».

Το Κίνημα Αλλαγής και ο κ. Κεγκέρογλου έλεγε εδώ μέσα: «Ιδού οι λύσεις για την άμεση ένταξη των τεσσάρων χιλιάδων συμβασιούχων.». Και ο κ. Κεγκέρογλου από το ΚΙΝΑΛ επικαλείται την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της 11ης Φεβρουαρίου.

Άραγε, είναι μόνο αυτοί οι συνάδελφοι; Εγώ θα επικαλεστώ περισσότερους και θέλω να με κοιτάτε, κύριε Υπουργέ, όταν σας μιλάω. Νικήτας Κακλαμάνης, ο ευπατρίδης, ο πρώην Υπουργός Υγείας δήλωσε -και διαβάζω “motà mot”: «Αυτό, όμως, το “ευχαριστώ»…» -τα παλαμάκια, λέει, ο Νικήτας Κακλαμάνης- «…πρέπει να συνοδευτεί με την υλοποίηση της υπόσχεσης από την Κυβέρνηση σχετικά με τη μονιμοποίηση των τεσσάρων χιλιάδων επικουρικών γιατρών και νοσηλευτών που δουλεύουν σήμερα.».

Το είπε μόνο ο Κακλαμάνης; Μάξιμος Χαρακόπουλος, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας: «Να γίνουν αορίστου χρόνου οι συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ στην υγεία.».

Το είπε μόνο ο Μάξιμος Χαρακόπουλος; Ο κ. Κέλλας σε συνάντηση μαζί σας και με επιτροπεία τη συντονιστική των παιδιών από τη Λάρισα είχε το ίδιο αίτημα.

Το είπε μόνο ο Κέλλας; Επιστολή του Γιώργου Κοτρωνιά, Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στον κ. Βασίλη Κικίλια: «Μετατρέψτε τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου.».

Το είπαν μόνο αυτοί οι τέσσερις; Πέμπτος είναι ο κ. Στέργιος Γιαννάκης, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας -Βουλευτής σας είναι!- ο οποίος λέει: «Να μετατραπούν οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου.».

Κύριε Πρόεδρε, και η Ελληνική Λύση σ’ αυτή τη διαδικασία είπε το «ΝΑΙ». Και το λέω, γιατί δεν έχετε ξανακούσει Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να  επικαλείται θετικά δηλώσεις Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας! Το κάνω γιατί δεν με ενδιαφέρουν τα «ψηφαλάκια». Εγώ έχω εξασφαλίσει την αγάπη αυτών των παιδιών, των τεσσάρων χιλιάδων, των δεκαέξι χιλιάδων, ακριβώς για να ενισχύσουμε και να θωρακίσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτή την αγάπη σας καλώ να μοιραστούμε ομόφωνα όλη η Βουλή! Από όλους αυτούς ποιοι μείνατε; Μητσοτάκης, Κικίλιας και Κοντοζαμάνης!

Αν το εννοείτε, αφήστε κατά μέρος τα «παιχνίδια», όπως «θα δώσουμε αυξημένη μοριοδότηση εντός του έτους…». Ποια αυξημένη μοριοδότηση; Η αυξημένη μοριοδότηση δεν εξασφαλίζει το σύνολο του προσωπικού που πρέπει να μονιμοποιηθεί. 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Κύριε Τριανταφυλλίδη, έχετε και δευτερολογία! Έγινε κατανοητό!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Περιμένω να δω τι θα πείτε -προσέξτε καλά τι θα πείτε!- για να σας απαντήσω.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Δευτερολογία

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, σας παρακάλεσα να μην συνεχίσετε να κάνετε αντιπολίτευση στην Αντιπολίτευση. Είστε Κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε στα χρόνια του μνημονιακού κανιβαλισμού, όταν υπήρχε η δέσμευση ότι πέντε αποχωρούν και ένας προσλαμβάνεται. Εσείς που λέτε ότι προσλάβατε και δύο και πέντε και δέκα και είκοσι χιλιάδες, πώς γίνεται να τους έχετε προσλάβει και ο αριθμός των μόνιμων απασχολούμενων στο ΕΣΥ να είναι 1.630 λιγότεροι; Ένα το ερώτημα.

Ζήτημα δεύτερο, μιλάτε για προτάσεις. Το Σάββατο μας ήρθε από τη Συντονιστική Επιτροπή του Ειδικού Προγράμματος  4.000 Εργαζομένων στην Υγεία η πρόταση για προσθήκη – τροπολογία μαζί με την αιτιολογική έκθεση από τους νομικούς τους παραστάτες. Και αυτό εστάλη σε όλα τα κόμματα, κύριε Κοντοζαμάνη. Αγωνίζονται όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά για το σύνολο των 16.000 επικουρικών και συμβασιούχων. Όπως φέρατε τροπολογία παραμονές Χριστουγέννων και μονιμοποιήσατε τους 270 γιατρούς, φέρτε μια τροπολογία – προσθήκη -ενδεχομένως τη δική τους τροπολογία – προσθήκη-, αφού όπως λέτε εσείς τους χρειαζόμαστε, δεν πρέπει να λείψει κανένας, είναι ετοιμοπόλεμο προσωπικό, ψήθηκε το 2017, το 2018.

Για απαντήστε μου σε κάτι. Δεν περνάει από το μυαλό μου. Εγώ δεν προτείνω την αυξημένη μοριοδότηση. Εγώ προτείνω την αυτόματη μετατροπή των ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου. Την αυξημένη μοριοδότηση θα τη δώσετε μόνο σε αυτούς που προσλάβατε τώρα, δηλαδή τον καιρό της πανδημίας; Δηλαδή τα άλλα παιδιά που δούλεψαν και δουλεύουν από το 2016 ή το 2017 ή το 2018 θα τους εξαιρέσετε από την αυξημένη μοριοδότηση; Αυτό κι αν είναι!  Αυτό δεν μπορώ ούτε καν να το φανταστώ. Αν γίνει, θα είναι η πιο αίσχιστη παλιανθρωπιά που έχει υπάρξει ποτέ, να διαχωρίσετε τους συμβασιούχους επικουρικούς σε αυτούς που προσλάβατε εσείς, της δικής σας Κυβέρνησης, και σε αυτούς που είχαν προσληφθεί -έκαναν το «έγκλημα»- τα προηγούμενα χρόνια από τον Πολάκη και τον Ξανθό. Θα είναι πραγματικά φοβερό.

Έρχομαι στα νοσοκομεία της πόλης μου. Η κατάσταση είναι απελπιστική. Τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, ελλείψεις σε ΜΕΘ και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Καλά να ‘ναι το «Σταύρος Νιάρχος» και η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και τα άλλα ιδρύματα που έφτιαξαν και χάρισαν στο «Παπανικολάου» τις τριάντα οκτώ ΜΕΘ. Δεν τις στελεχώσατε. Πήρατε προσωπικό από άλλες κλινικές και τις μεταφέρατε.

Πάω στο «Παπανικολάου». Μόνο ένα  -και το ξέρει και ο κ. Αβδελάς- ξεχωρίζω: Εδώ και οκτώ μήνες είναι κλειστή η μονάδα εντατικής θεραπείας εγκαυμάτων ενηλίκων που στεγάζεται στην κλινική πλαστικής χειρουργικής εγκαυμάτων και χειρουργικής άκρας χειρός του «Παπανικολάου». Οκτώ μήνες είναι κλειστή. Πάνω από την Αθήνα δεν υπάρχει άλλη τέτοια μονάδα.

Κανονίστε και δείτε το και φτιάξτε το και αξιοποιήστε το. Είναι η μοναδική κλινική εγκαυμάτων από την Αθήνα και πάνω. Στις αρχές Νοεμβρίου έκλεισε και δεν έχει ανοίξει μέχρι και σήμερα.

Στον «Άγιο Παύλο» υπάρχει υποστελέχωση του Αναισθησιολογικού Τμήματος. Με τον covid δε πάρθηκε το μηχάνημα C-MAC για τους αναισθησιολόγους. Μόνο από δωρεά ήρθαν τρεις φορητοί αναπνευστήρες. Το εμβολιαστικό κέντρο από τον Ιούνιο λειτουργεί και Κυριακές. Είναι υποστελεχωμένο.

Έρχομαι στο Ιπποκράτειο». Υπάρχει έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, αναμονή του δεύτερου αξονικού τομογράφου για το μπλε κτήριο. Πότε θα είναι έτοιμος αυτός ο αξονικός; Είναι και αυτό ένα ερώτημα.

Και κλείνω: Κύριε Υπουργέ, κοιτάξτε λίγο: Αυτή εδώ τη μάσκα μού τη χάρισε νοσηλεύτρια -θυμάστε- τον Μάιο του 2000. Αγαπάς το ΕΣΥ; Μόνιμοι οι δεκαέξι χιλιάδες. Είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει όχι ένα κόμμα, όχι μια κυβέρνηση, αλλά το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Και οι τριακόσιοι να υποκλιθούν, αν το εννοούν, μπροστά τους, αφού όλα τα κόμματα συμφωνούν, συμφωνεί και η μισή Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, συμφωνεί ο Αντιπρόεδρος, ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης. Και με μια πράξη πανηγυρική η Βουλή να πει: «Υποκλινόμαστε. Και οι δεκαέξι χιλιάδες αποκτάτε -το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε- μόνιμη εργασιακή σχέση στο ΕΣΥ που αγαπάτε και εμείς αγαπάμε την πατρίδα και θέλουμε να τη θωρακίσουμε και να την ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο. Περιμένω τον αντίλογό σας με πράξεις και όχι με λόγια.

Μοιραστείτε το!