Τριανταφυλλίδης προς Κυβέρνηση: “Άμεση μονιμοποίηση συμβασιούχων-επικουρικών του Ε.Σ.Υ. με συμφωνία των πολιτικών αρχηγών”. (Video)

«Πανδημία έχουμε μία φορά στα εκατό χρόνια. Οι στιγμές είναι ιστορικές. Και δεν είμαι εδώ για να κάνω αντιπολίτευση. Είμαι εδώ στην Εθνική Αντιπροσωπεία για να συμμετάσχω στο μέτωπο ζωής, μαζί με όλα τα κόμματα, να αποφασίσουμε όλοι μαζί ότι εδώ και τώρα όλοι οι συμβασιούχοι, όλοι οι επικουρικοί, γιατροί και νοσηλευτές, όλων των ειδικοτήτων θα μονιμοποιηθούν. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που κάθε μέρα παίζουν τη ζωή τους κορόνα-γράμματα απέναντι στην πανδημία», τόνισε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησής του προς τον Υφυπουργό Υγείας.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης δεν έδωσε κάποια σαφή απάντηση και δεν ξεκαθάρισε την κυβερνητική βούληση για να δοθεί ΜΟΝΙΜΗ ΛΥΣΗ στο ζήτημα των συμβασιούχων-επικουρικών του Ε.Σ.Υ., όπως ο ίδιος είχε δεσμευτεί στις τρεις προηγούμενες ερωτήσεις του κ.Τριανταφυλλίδη. Αρκέστηκε μόνο στο παρελκυστικό ερώτημα-δήθεν απάντηση «γιατί δεν τους μονιμοποιήσατε εσείς(η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ);»

Απαντώντας στη δευτερολογία του ο κ.Τριανταφυλλίδης επεσήμανε «μετά την απάντηση που δεν δώσατε Κ.Κοντοζαμάνη και την τακτική «πετάω την μπάλα στην κερκίδα», «παραπέμπω το θέμα στις καλένδες», «γιατί δεν το κάνατε εσείς;», «αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση»,  καλώ τους τέσσερις χιλιάδες και όλους τους συμβασιούχους και επικουρικούς του Ε.Σ.Υ. να φορέσουν μαύρα περιβραχιόνια, να πενθήσουν μία Κυβέρνηση Ακατάλληλη, Αδύναμη και Ανίκανη να ανταποκριθεί στις ιστορικές ευθύνες ενός λαού που χειμάζεται, ενός λαού που αντιμετωπίζει φάτσα-κάρτα το ζήτημα της Επιβίωσης».

Ακολουθεί ο σύνδεσμος της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης:

ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ:

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, πριν από λίγη ώρα συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι, αποχαιρέτισαν την 37χρονη Ευαγγελία, τεχνολόγο-ακτινολόγο από την Νάουσα. Οκτώ υγειονομικοί έχουν χάσει τη ζωή τους και δέκα παλεύουν διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ. Δύο χιλιάδες νοσούν.

Η Ευαγγελία που «έφυγε» είχε γράψει στις 19 Αυγούστου: «Η θερμοκρασία σε κάποια φάση ανέβηκε, ίδρωνα πολύ, αλλά δεν την έβγαλα τη μάσκα. Ξέρεις γιατί; Γιατί κουράστηκα και θέλω να τελειώνω με τον ιό.».

Και αυτό το διάβασα, γιατί, ξέρετε, κύριε Υπουργέ, κύριε Κοντοζαμάνη, δεν απαντάτε σε μένα, απαντάτε σ’ αυτούς που νοερά είναι κάπου εκεί ψηλά. Απαντάτε αν τους χρειάζεστε. Εσείς το είπατε και θα αναφερθώ τώρα σ’ αυτά. Απαντήστε στον φύλακα και στην καθαρίστρια, απαντήστε στον ακτινολόγο, στον φυσιοθεραπευτή και τον αιματολόγο. Απαντήστε στη νοσηλεύτρια, τον τραυματιοφορέα, τους εργαζόμενους βοηθούς θαλάμου, της σίτισης και του φαρμακείου. Πολύτιμοι κρίκοι μιας αλυσίδας ζωής, που λέγεται Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο τίτλος της ερώτησής μου τα λέει όλα: «Πιο επιβεβλημένη από ποτέ η οριστική λύση στο ζήτημα των 4.000 εργαζομένων του ΟΑΕΔ, των συμβασιούχων και των επικουρικών όλων των ειδικοτήτων – Μόνιμη λύση, μόνιμες σχέσεις  εργασίας στο ΕΣΥ». Ή, για να το ορίσω εξ αντιθέτου, κανείς εργαζόμενος στο ΕΣΥ χωρίς μόνιμη σχέση εργασίας.

Τα λέω εγώ; Όχι, τα λέει ο κ. Κοντοζαμάνης.

Είναι η τέταρτη φορά που έρχομαι ενώπιόν σας, κύριε Υπουργέ, και θέτω το ερώτημα. Να διαβάσω στις τρεις προηγούμενες τι είπατε και να συμπληρώσω με αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός. «Οι ανάγκες είναι τεράστιες. Κανένας δεν περισσεύει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τους χρειαζόμαστε όλους», είπατε, κύριε Κοντοζαμάνη. «Η αναγκαιότητα και η διασφάλιση αυτών των θέσεων είναι όντως ζωτικής σημασίας για αυτές τις υγειονομικές δομές, γιατί κανείς δεν περισσεύει», είπατε, κύριε Κοντοζαμάνη.

«Όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στο ΕΣΥ», μου είπατε στις 30 Μαΐου, «γιατί όλοι αυτοί χρειάζονται». Και πιο κάτω μου είπατε στις 30 Μαΐου: «Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τα συναρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή λύση. Είμαι βέβαιος», είπατε τότε, «ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε απάντηση για αυτό το θέμα».

Αυτό μου το είπατε στις 30 Μαΐου. Έχουν περάσει έξι ολόκληροι μήνες. Διευκρινίσατε στην επόμενη παρέμβασή μου και είπατε, κύριε Κοντοζαμάνη: «Δώσαμε μία λύση για έναν χρόνο και προσπαθούμε να βρούμε λύση στο ζήτημα αυτό μόνιμη. Και επειδή μιλήσατε για μόνιμες λύσεις και λέτε ότι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να υπάρχουν μόνιμες λύσεις, ναι, πρέπει, κύριε Τριανταφυλλίδη.».

Κύριε Κοντοζαμάνη, πρέπει να ξεκαθαρίσετε. Όταν ο Πρωθυπουργός σας έλεγε στις 26 Νοεμβρίου μιλώντας στους ΠΕΣΥάρχες «είναι μία δέσμευση την οποία είχαμε αναλάβει και για όλους τους νοσηλευτές οι οποίοι προσελήφθησαν κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης», τι εννοούσε ο Πρωθυπουργός σας; Εννοούσε ότι θα μονιμοποιηθούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές που προσλήφθηκαν τώρα, στο χρονικό διάστημα της κρίσης; Αυτοί μόνο;

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Σας παρακαλώ, κύριε συνάδελφε, ολοκληρώστε.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Αφού είναι σαφές, όπως είχατε πει εσείς και δεν ξέρω εάν διαφωνείτε με τον Πρωθυπουργό, ότι όλοι χρειάζονται, κανείς δεν περισσεύει, μόνιμες λύσεις, κανείς εργαζόμενος χωρίς μόνιμη σχέση εργασίας.

Κύριε Κοντοζαμάνη -τελειώνω με μια φράση- δεν κάνουμε διαχείριση. Πανδημία έχουμε μία φορά στα εκατό χρόνια. Οι στιγμές είναι ιστορικές. Και δεν είμαι εδώ για να κάνω αντιπολίτευση. Είμαι εδώ για να συμμετάσχω στο μέτωπο ζωής, μαζί με όλα τα κόμματα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Παρακαλώ πολύ, έχετε και δευτερολογία.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Ολοκληρώνω.

Αν μου επιτρέπετε, κύριε Πρόεδρε, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος):  Όλα σημαντικά είναι.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Αυτό είναι θέμα ζωής. Γι’ αυτό μιλάμε.

Μαζί με όλα τα κόμματα στο μέτωπο ζωής να συναποφασίσουμε ότι εδώ και τώρα όλοι οι συμβασιούχοι, όλοι οι επικουρικοί, γιατροί και νοσηλευτές, όλων των ειδικοτήτων θα μονιμοποιηθούν.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος):  Παρακαλώ κύριε συνάδελφε.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε απέναντί τους, σε αυτούς που κάθε μέρα παίζουν κορώνα- γράμματα τη ζωή τους και φεύγουν από τη ζωή, κύριε Κοντοζαμάνη!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος):  Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο. Μπορείτε να πείτε όλα αυτά που θέλετε σε τρία λεπτά.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Τριανταφυλλίδη, σκέφτομαι πόσο πολύ θα ήθελα να βρίσκομαι στη θέση σας. Από την ασφάλεια της θέσης του Βουλευτή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζητάτε μονιμοποίηση των τεσσάρων χιλιάδων απασχολούμενων του προγράμματος του ΟΑΕΔ σε φορείς του Υπουργείου Υγείας. Όμως, επειδή το σκεφτήκατε καλύτερα, για να μην δημιουργήσετε γκρίνιες, συμπληρώνετε «και του συνόλου των συμβασιούχων που υπηρετούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Σας έχω απαντήσει ξανά και σας απαντώ: Είμαι μαζί σας. Ταυτίζομαι απόλυτα με το αίτημά σας, γιατί είναι και ένα αίτημα που η σημερινή Κυβέρνηση θέλει να υλοποιήσει. Όμως, υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα προς επίλυση, που εσείς ως κυβέρνηση δεν δώσατε λύσεις. Γιατί δεν τους μονιμοποιήσατε εσείς και αφήσατε αυτά τα ζητήματα; Αυτά τα ίδια μου λέτε, θα σας λέω κι εγώ τα ίδια. Πρόκειται για ζητήματα, πάνω στα οποία εμείς εργαζόμαστε και αναζητούμε λύσεις.

Οι τέσσερις χιλιάδες συμβασιούχοι, ωφελούμενοι του προγράμματος του ΟΑΕΔ, είναι στο σύστημα υγείας, κύριε Τριανταφυλλίδη, αυτή τη στιγμή. Δεν έχει φύγει κανείς. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε από τη μία μέρα στην άλλη να προχωρήσουμε σε περισσότερες από είκοσι χιλιάδες προσλήψεις προσωπικού, που αθροίζετε εσείς. Και θεωρώ ότι το γνωρίζετε αυτό και κατανοείτε το ζήτημα, γιατί και η δική σας κυβέρνηση το αντιμετώπισε.

Είναι απαίτηση του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων η ισχυροποίηση του ανθρώπινου δυναμικού στο σύστημα υγείας και κατ’ επέκταση η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων. Είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά και θέλουμε πραγματικά οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου να καλύψουν με μόνιμο τρόπο τα κενά, τις ελλείψεις και γενικότερα τις ανάγκες του συστήματος υγείας.

Όμως, επαναλαμβάνω ότι ο τρόπος δεν είναι απλός. Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί. Δεν μπορούμε ούτε αύριο ούτε σε μια βδομάδα ούτε σε έναν μήνα όλους αυτούς να τους εντάξουμε. Χρειαζόμαστε χρόνο. Δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση και έχουμε πάρει και συγκεκριμένα μέτρα. Παρατείναμε και το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Έχουμε παρατείνει και τις συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2021.

Να σας πω και κάτι; Θα το ξαναπώ γιατί μας το λέτε κι εσείς. Άμα ήταν  τόσο απλό γιατί δεν τους μονιμοποιήσατε εσείς τεσσεράμισι χρόνια που κυβερνήσατε; Και αναφερθήκατε σε σημείο της ερώτησής σας σε μια φράση που χρησιμοποίησα σε παλιότερη απάντησή μου σε αντίστοιχη ερώτηση: «Κληροδοτήσατε εσείς του ΣΥΡΙΖΑ σε εμάς ένα πρόβλημα».

Τι σας είπα; Τι σας έκανε εντύπωση; Τι σας  είπα που δεν ισχύει; Εσείς τους προσλάβατε τους ωφελούμενους του προγράμματος του ΟΑΕΔ. Εμείς μεριμνήσαμε για να παραμείνουν σήμερα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και προχωρήσαμε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΕΔ, δύο φορές σε αντίστοιχη παράταση του προγράμματος. Ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει. Το μπορέσαμε και το υλοποιήσαμε.

Το καθεστώς των επικουρικών είναι δικό σας δημιούργημα. Καλό, το έχουμε πει ότι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, προκειμένου να καλύπτουμε έκτακτες ανάγκες. Με κάθε ειλικρίνεια και εγώ ο ίδιος και ο Υπουργός και όλοι μας έχουμε πει -δεν έχουμε διστάσει- ότι χάρη σε αυτό το εργαλείο μπορέσαμε και προσλάβαμε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για την αντιμετώπιση των αναγκών περισσότερους από επτά χιλιάδες επικουρικούς γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό.

Άρα είμαι απόλυτα ακριβής και έχω συναίσθηση των όσων κατά καιρούς έχω πει από το Βήμα αυτό στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική βούληση της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη έτσι ώστε να δρομολογηθούν όλες εκείνες οι παρεμβάσεις που θα καθορίσουν τον τρόπο, με τον οποίο θα ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε μόνιμο προσωπικό.

Ταυτόχρονα, θα δοθεί η δυνατότητα στο επικουρικό και άλλο προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου -που υπηρέτησε και υπηρετεί σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας- να διεκδικήσει τις μόνιμες θέσεις που θα προκηρυχθούν.

Τέλος, όλες οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης, όπως αυτές που αφορούν το επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό, τους επικουρικούς γιατρούς των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και άλλες παρόμοιες, είναι δεδομένο ότι θα υλοποιηθούν στο έπακρο.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ορίστε, κύριε Τριανταφυλλίδη, έχετε τον λόγο. Παρακαλώ να είστε εντός του χρόνου, ούτε ένα λεπτό παραπάνω. Πήρατε τρία λεπτά στην προηγούμενη διαδικασία.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Πήρε δέκα λεπτά η κυρία Κεφαλίδου. Αφήστε το, κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ! Εγώ είμαι από τη Θεσσαλονίκη. Παρακαλώ.

Κύριε Κοντοζαμάνη, σας είπα από την αρχή ότι δεν θέλω να κάνω αντιπολίτευση. Εσείς γιατί κάνετε αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση;

Έρχομαι από τη ρημαγμένη Θεσσαλονίκη. Έχετε τεράστιες ευθύνες για αυτό που συμβαίνει στην πόλη μου, για το ότι κάθε γειτονιά θρηνεί και έναν άνθρωπο, ότι είναι στο «κόκκινο» από τις 16 Νοεμβρίου και εκπέμπουν «SOS» γιατροί, νοσηλευτές, νοσηλευτικό προσωπικό. Γιατί το κάνετε αυτό;

Σας απάντησα και εγώ την προηγούμενη φορά και σας είπα ότι χρωστάτε ευγνωμοσύνη στον Ξανθό και τον Πολάκη, στον Πολάκη και τον Ξανθό, γιατί μπόρεσαν με αυτούς τους τρόπους -τους συμβασιούχους και τους επικουρικούς- να κρατήσουν όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τις τετρακόσιες τριάντα ΜΕΘ να τις κάνουν πεντακόσιες εξήντα. Κατάφεραν με αυτόν τον τρόπο να υπερκεράσουν τη δαμόκλειο σπάθη της τρόικας και των μνημονίων που έλεγε «πέντε συνταξιοδοτούνται, ένας προσλαμβάνεται».

Τώρα ερχόμαστε και σας λέμε όλα τα κόμματα, όλοι οι πολιτικοί Αρχηγοί -πρόσφατα μίλησε και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ για αυτό- για τους τέσσερις χιλιάδες και δεν υπάρχει ούτε ψηφοθηρία ούτε τίποτα! Ξεχάστε τα, μιλάμε για ζωές, για ζωές που χάνουν πρώτα από όλα αυτοί οι άνθρωποι!

Την ώρα που εσείς ο εξωκοινοβουλευτικός, εγώ ως Βουλευτής, ο δικηγόρος, ο πολιτικός μηχανικός, ο δημόσιος υπάλληλος είναι στο σπίτι και κάνει τηλεργασία, η νοσηλεύτρια, ο ακτινολόγος, ο τραυματιοφορέας, η αιματολόγος πρέπει να είναι εκεί και να δίνουν μάχη φάτσα-κάρτα με τον κορωνοϊό. Το ξέρετε ότι κοιμούνται –κοιτάξτε με στα μάτια!- πάνω στην καρέκλα, γιατί φοβούνται και μόνο με την ιδέα ότι αν επιστρέψουν στο σπίτι τους, θα κολλήσουν το παιδί τους και τον άντρα τους ή τη γυναίκα τους;

Τι καρδιά έχετε; Τι τσίπα έχετε; Σας λέει σύσσωμη η Βουλή ότι είπατε εσείς τέσσερις φορές ότι «αυτούς» –είναι από τα Πρακτικά της Βουλής- «τους χρειαζόμαστε, τον τρόπο θα τον βρούμε».

Τρία άρθρα του Συντάγματος, το 21, το 5, το 7 λένε ότι υπέρτατο αγαθό είναι το δημόσιο αγαθό της υγείας, που μπορεί να υπερκεράσει, όταν έχουμε αναγκαστικό δίκαιο, όπως και τώρα.

Μια φορά μην κάνετε και μην εφαρμόσετε κάποιο δίκαιο που περιστέλλει ελευθερίες και δημοκρατικά δικαιώματα! Κάντε το και υπέρ των πολιτών! Υπερκεράστε εκεί, σε αυτό το επίπεδο, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων!

Ας καλέσει ο Πρωθυπουργός σας τους τέσσερις πολιτικούς Αρχηγούς και να τους ρωτήσει ευθέως, να δω ποιος Βουλευτής, ποιο κόμμα θα πει ότι δεν πρέπει να μονιμοποιηθούν αυτοί που δίνουν μάχη ζωής και είναι δίπλα στον Έλληνα πολίτη!

Κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, εγώ καλώ τους τέσσερις χιλιάδες και τους επικουρικούς μετά την απάντηση που δώσατε -που είναι «πετάω την μπάλα στην κερκίδα», «παραπέμπω το θέμα στις καλένδες», «γιατί δεν το κάνατε εσείς;», αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση- τους καλώ να φορέσουν μαύρα περιβραχιόνια, να πενθήσουν μία Κυβέρνηση ακατάλληλη, η οποία δεν μπορεί, αδύναμη και ανίκανη να ανταποκριθεί στις ιστορικές ευθύνες ενός λαού που χειμάζεται, ενός λαού που αντιμετωπίζει φάτσα-κάρτα το ζήτημα της επιβίωσης.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ευχαριστούμε, κύριε Τριανταφυλλίδη.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Φορέστε τέσσερις χιλιάδες και όλοι σας μαύρο περιβραχιόνιο, για να πενθήσετε αυτή την ανίκανη Κυβέρνηση που δεν μπορεί να ανταποκριθεί! ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ωραία, ευχαριστούμε, κύριε Τριανταφυλλίδη.

Μοιραστείτε το!