ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ προς τραπεζίτες (ΒΟΥΛΗ-VIDEO): «-Γιατί δεν κάνετε πράξη τον ακατάσχετο επιχειρησιακό λογαριασμό, που ζητά ο επιχειρηματικός κόσμος; -Θα δώσετε προτιμησιακό καθεστώς στον πολίτη-δανειολήπτη, πριν δώσετε το δάνειο του σε ξένα funds;»

 

«Επικρέμεται η κατηγορία προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ότι δημιουργεί προσκόμματα και εμπόδια για τη δημιουργία του ακατάσχετου επιχειρησιακού λογαριασμού, που είναι αυτή την στιγμή αναγκαίος όσο ποτέ. Θέλω να μας πείτε, εδώ, ενώπιον της Βουλής, κύριε Καραμούζη , ως πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, προτείνετε στην Κυβέρνηση, τη δημιουργία του ακατάσχετου επιχειρησιακού λογαριασμού, τον οποίο τον ζητούν «ως μάννα εξ ουρανού» οι πολλές μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις, βιοτέχνες, έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες; τόνισε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης σε τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου κατά τη συζήτηση του σ/ν για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων.

Απευθυνόμενος στο πρόεδρο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών έθεσε το θέμα των κόκκινων δανείων που ΔΕΝ θα ενταχθούν στο νέο νόμο:

« Θα ήθελα να κλείσω με το εξής, ως τελευταίο μου ερώτημα κύριε Καραμούζη, πέστε μας, τι θα γίνει με «τα κόκκινα δάνεια» που δεν θα ενταχθούν στο νόμο γιατί δεν θα συναινέσουν τα μέρη, δηλαδή για τα «κόκκινα δάνεια» που δεν θα ενταχθούν στο νέο νόμο και θα καταλήξει άγονη η διαμεσολάβηση, γιατί κάποιες φορές πετυχαίνει και κάποιες φορές δεν πετυχαίνει η διαμεσολάβηση. Για αυτά «τα κόκκινα δάνεια» που δεν θα ενταχθούν θα τα οδηγήσετε στα ξένα funds;

Εάν ναι, θα δώσετε προτιμησιακό καθεστώς στην πράξη στον επιχειρηματία ή τον πολίτη που θα πει – και γι’ αυτό και δεν θέλω να ισχύσει το ακαταδίωκτο στους τραπεζίτες – «πόσο σου δίνει το ξένο funds για τα 100.000 € δάνειο που έχω»; Θα σου δώσει 10.000; Εγώ «θα σου δώσω 10.000 και 1 €». Γιατί, δεν θα επιλέξτε αυτόν τον δανειολήπτη που θα σας δώσει τα 10.000 και 1 € και θα επιλέξετε να τα δώσετε πακέτο στα ξένα funds;».

          Σε παρέμβασή του  στη διάρκεια της τοποθέτησης της κας Χ. Απαλαγάκη- Γεν.Γραμματέα της ΕΕΤ που ζητούσε να εξαιρεθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες από τον ευεργετικό νόμο περί εξωδικαστικού μηχανισμού, ο κ. Τριανταφυλλίδης παρενέβη σημειώνοντας: «όταν σας τα έφερναν οι ελεύθεροι επαγγελματίες ήταν καλοί; Τώρα που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες είναι κακοί;

(το σχετικό video-  https://www.youtube.com/watch?v=z7M-6z2zN-g&feature=youtu.be)

 

Ακολουθεί ο σύνδεσμος της τοποθέτησης του κ. Τριανταφυλλίδη:

 

 

ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ:

Κυρία Πρόεδρε, δεν θα αξιολογήσω συνολικά τις παρεμβάσεις, γιατί νομίζω ότι η παρέμβαση του εκπροσώπου της ΓΣΕΒΕ του κ. Καββαδά εξέφρασε και  συμπεριλαμβάνει ουσιαστικά τα αιτήματα που έχω από  φορείς της πραγματικής οικονομίας της Θεσσαλονίκης.

Απλά, θέλω να ξεχωρίσω τις δύο τοποθετήσεις, που δείχνουν για ποιο λόγο είναι καινοτόμο το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, από τις παρεμβάσεις των δύο εκπροσώπων των διαμεσολαβητών,  της κυρίας Κουμπούρη και του κ. Ζουρδούμη, που ανέδειξαν και απέδειξαν το πόσο σημαντική είναι η παρουσία τους . Για αυτόν που χρωστά σε έναν πιστωτή το 85%, εκεί και εάν είναι επιβεβλημένη η παρουσία και η παρέμβαση του διαμεσολαβητή.

Γιατί, σε μια ετεροβαρή διαπραγμάτευση αυτού του είδους που είναι από τη μια πλευρά ο πιστωτής του 85%, θα είναι πάρα πολύ σημαντική  η παρέμβαση του διαμεσολαβητή , έτσι ώστε στην ετεροβαρή αυτή σχέση, να της δώσει μια ισορροπία , μια αίσθηση ότι τα δύο μέρη, είναι ισότιμα.

Έρχομαι σε ερωτήσεις και δράττομαι της ευκαιρίας και ευχαριστούμε πολύ, τον κ. Καραμούζη, που είναι σήμερα στη Βουλή, για να μας απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα.

Κύριε Καραμούζη, το πρώτο ερώτημά μου, είναι το εξής.

  1. Ζητάτε το ακαταδίωκτο;

Το ζητήσανε πολλοί στο όνομα των τραπεζών, αλλά από εσάς που είσαστε ο εκπρόσωπος των τραπεζών, δεν άκουσα για ακαταδίωκτο. Προσωπικά είμαι αντίθετος στην θέσπιση ακαταδίωκτου και θα καταλάβετε παρακάτω και το γιατί.

2.Δεύτερον, είπατε, «το κατώφλι» για την ένταξη στο νόμο να είναι 50.000 € και όχι 20.000 €. Γιατί τίθεστε τόσο δραματικά απέναντι στην κυρίαρχη άποψη των συλλογικών φορέων, που λένε στις ενστάσεις τους, ότι όλα τα προηγούμενα σχέδια νόμου δεν υλοποιήθηκαν και έμειναν «στο ράφι», στις βιβλιοθήκες, κενά περιεχομένου σε σχέση με την πραγματική οικονομία και δεν βοήθησαν πουθενά. Το σύνολο των επιχειρήσεων και εκφράζει τους φόβους του, μήπως πολλές επιχειρήσεις μείνουν εκτός εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Όταν βάλουμε το κατώφλι των 50.000, όπως εσείς η Ενωση ελληνικών τραπεζών προτείνει και επιπλέον-είναι και το τρίτο μου ερώτημα, δηλαδή, να μην ενταχθούν στο νόμο τα προσωπικά δάνεια(καταναλωτικά, στεγαστικά, επισκευαστικά), όταν γνωρίζετε ότι οι τράπεζές σας ήταν αυτές που έπαιρναν τηλέφωνο τον κόσμο και τον έβαζαν «με το στανιό» να πάρει πρόσωπο-δάνεια, καταναλωτικά δάνεια, διακοπο-δάνεια, να παίξει στο χρηματιστήριο, να αγοράσει μετοχές και άλλα. Καταλαβαίνετε έτσι κύριε Καραμούζη, ουσιαστικά, θα είναι ένας νόμος που θα αφορά μόνον τους μεγάλους, γιατί αφαιρεί την ραχοκοκαλιά της πραγματικής οικονομίας, δηλαδή, εμπόρους, βιοτέχνες και κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι σε όλα τα υπόλοιπα σχέδια νόμου ήταν εκτός.

Το τέταρτο που θα ήθελα να σας ρωτήσω, κύριε Καραμούζη, είναι το εξής. Επικρέμεται η κατηγορία προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ότι δημιουργεί προσκόμματα και εμπόδια για τη δημιουργία του ακατάσχετου επιχειρησιακού λογαριασμού, που είναι αυτή την στιγμή αναγκαίος όσο ποτέ.

Θέλω να μας πείτε, εδώ, ενώπιον της Βουλής, κύριε Καραμούζη προτείνεται στην Κυβέρνηση, την δημιουργία του ακατάσχετου επιχειρησιακού λογαριασμού, τον οποίο τον ζητούν «ως μάννα εξ ουρανού» οι πολλές μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις, βιοτέχνες, έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες;

Θα ήθελα να κλείσω με το εξής, ως τελευταίο μου ερώτημα. Κύριε Καραμούζη, πέστε μας, τι θα γίνει με «τα κόκκινα δάνεια» που δεν θα ενταχθούν στο νόμο γιατί δεν θα συναινέσουν τα μέρη; σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα δάνεια» που δεν θα ενταχθούν και θα καταλήξει άγονος η διαμεσολάβηση, γιατί κάποιες φορές πετυχαίνει και κάποιες φορές δεν πετυχαίνει, γι’ αυτό και «τα κόκκινα δάνεια» που δεν θα ενταχθούν, θα τα οδηγήσετε στα ξένα funds;

Και εάν ναι, θα δώσετε προτιμησιακό καθεστώς στην πράξη στον επιχειρηματία ή τον πολίτη που θα πει – και γι’ αυτό και δεν θέλω να ισχύσει το ακαταδίωκτο στους τραπεζίτες – «πόσο σου δίνει το ξένο funds για τα 100.000 € δάνειο που έχω»; Θα σου δώσει 10.000; Εγώ, «θα σου δώσω 10.000 και 1 €».

Γιατί, δεν θα επιλέξτε αυτόν που θα σας δώσει τα 10.000 και 1 € και θα επιλέξετε να τα δώσετε πακέτο στα ξένα funds;

Αυτό, ως σενάριο προς εφαρμογή και θα ήθελα να μας απαντήσετε.

 

Μοιραστείτε το!