Χαιρετισμός του Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη στην Εκδήλωση Μνήμης για την 78η ΕΠΕΤΕΙΟ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΡΟΜΑ, στο πλαίσιο της έναρξης των εργασιών της Σχολής Πολιτικής για τους Ρομά στην Ελλάδα 2022.

Κυρία Πρόεδρε του Συλλόγου Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου,

Κύριε Πρόεδρε της Επιτροπής για τη Γενοκτονία των Ρομά,

Κυρίες και κύριοι,

2 Αυγούστου του 1944. Μέσα σε μια μέρα 2.897 γυναικόπαιδα Ρομά θανατώθηκαν από τους Ναζί στους θαλάμους αερίων του Άουσβιτς.

Σήμερα, 78 χρόνια μετά, τιμούμε τις περισσότερες από 500.000 αθώες ψυχές Ρομά, θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

Μία άγνωστη και ξεχασμένη γενοκτονία, καθώς μετά από πολλά χρόνια, μόλις το 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθιέρωσε την 2α Αυγούστου, ως Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρoμά.

Μία ημέρα μνήμης που μας υπενθυμίζει τον αφανισμό που υπέστησαν οι Ρομά στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, το Ποράιμος (Porrajmos), όπως το ονομάζουν στη γλώσσα τους.

Μία ημέρα μνήμης που μας επιβάλλει διαρκώς να σηκώνουμε ανάστημα και να οριοθετούμαστε απέναντι στο φάντασμα του ναζισμού και του φασισμού.

Και η απάντηση στο φασισμό, στο ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία είναι η ενθάρρυνση δράσεων και πολιτικών που θα οδηγήσουν στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας συμπερίληψης, ίσων ευκαιριών, αποκατάστασης των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μία κοινωνία ανοιχτή αγκαλιά για όλους, όπως ο «Φάρος του Κόσμου» και το σπουδαίο έργο που επιτελεί ο πατέρας Αθηναγόρας εδώ στον Δενδροπόταμο, με την ευλογία και την αγάπη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κ.Βαρνάβα.

Σε αυτό το μοναδικό έργο έρχεται να προστεθεί και η αξιέπαινη πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης που υλοποιείται σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου, με την έναρξη των εργασιών της Σχολής Πολιτικής για τους Ρομά στην Ελλάδα 2022, που έχει ως στόχο την ενθάρρυνση και την υποστήριξη της συμμετοχής των Ρομά σε θέσεις πολιτικής ευθύνης και στην πολιτική γενικότερα.

Γι’αυτό και ως μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας,

γιατί καταφέρατε να μετατρέψετε την ανάμνηση του τραυματικού παρελθόντος σε δύναμη για το παρόν και το μέλλον,

γιατί δράσεις όπως αυτή διαμορφώνουν στην πράξη κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς και προκαταλήψεις,

γιατί η σημερινή ημέρα μνήμης εκπέμπει ισχυρό μήνυμα για την αποτροπή ανάλογων εγκλημάτων στο μέλλον.

Ποτέ ξανά φασισμός!

Ποτέ ξανά γενοκτονίες!

Σας ευχαριστώ. 

Μοιραστείτε το!