Χαιρετισμός του Α.Τριανταφυλλίδη, εκ μέρους του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Αλέξη Τσίπρα, στην τελετή για τον εορτασμό των 20 χρόνων του PHARMA point.

Κύριε Πρόεδρε,

Εκλεκτά μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης,

Κυρίες και Κύριοι,

Εκ μέρους του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Αλέξη Τσίπρα, χαιρετίζω το 20o PHARMA point, ένα θεσμό, μια φαρμακευτική συνάντηση-γιορτή, που αποτελεί σημείο αναφοράς για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.

«PHARMA Point: 20 χρόνια στην πρώτη γραμμή!»

20 χρόνια γεμάτα προκλήσεις και αντιξοότητες για τον Έλληνα φαρμακοποιό, με τη σχεδόν δεκαετή οικονομική κρίση λόγω των μνημονίων, την ενσκήψασα ενεργειακή κρίση και τη διετή και πλέον υγειονομική κρίση.

Και η υγειονομική κρίση με την πανδημία του κορονοιού ανέδειξε έτι περαιτέρω την αδιαμφισβήτητη προσφορά του Κλάδου σας στην κοινωνία.  

Από την πρώτη στιγμή βρεθήκατε στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορωνοϊό και ανταποκριθήκατε, παρά τις όποιες αντιξοότητες και χωρίς μάλιστα την απαραίτητη στήριξη από την Πολιτεία, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην πρωτοφανή αυτή πρόκληση.

Βάλατε πλάτη στην πρώτη κρίσιμη φάση της πανδημίας, παίζοντας τη ζωή σας «κορώνα γράμματα», γιατί το φαρμακείο ήταν το πρώτο σημείο επαφής με τους πολίτες.

Σας ευχαριστούμε όλους από καρδιάς!

Στηρίξατε και συνεχίζετε να στηρίζετε αδιάκοπα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και βρίσκεστε πάντοτε στο πλευρό των πολιτών-ασθενών για κάθε ζήτημα φαρμακευτικής περίθαλψης.

Άλλωστε τα φαρμακεία αποτελούν βασικό στήριγμα των πολιτών και πολύτιμο κρίκο στην αλυσίδα των παρεχόμενων υπηρεσιών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, γεγονός που ενισχύεται και από την αδιαμεσολάβητη σχέση εμπιστοσύνης που έχετε οικοδομήσει με τους πολίτες, όλα αυτά τα χρόνια.

Οι προκλήσεις πολλές για τον κλάδο όπως και τα προβλήματα, με πρόσφατο το μείζον πρόβλημα της έλλειψης των φαρμάκων που παρατηρείται εξαιτίας των παράλληλων εξαγωγών και έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις οδηγώντας σε απόγνωση φαρμακοποιούς και ασθενείς. Προβλήματα που αναδεικνύονται από τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους εδώ και καιρό.

Γι’ αυτό και αποτελεί χρέος της πολιτείας να μεριμνά έγκαιρα και αποτελεσματικά με γνώμονα την εξυπηρέτηση τόσο των ασθενών όσο και των φαρμακοποιών.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπηρετούμε ένα πολιτικό σχέδιο, σε σχέση με τη φαρμακευτική πολιτική, που αντιμετωπίζει το φάρμακο ως κοινωνικό αγαθό, με κορυφαία προτεραιότητα την καθολική και ισότιμη κάλυψη των αναγκών των ασθενών.

Οι τρεις άξονες που θέτουμε για τη φαρμακευτική πολιτική:

  1. Εγγυημένη πρόσβαση όλων των ασθενών στις σύγχρονες φαρμακευτικές θεραπείες.
  2. Στήριξη της εγχώριας έρευνας.
  3. Καθοριστική μείωση της συμμετοχής στο φάρμακο για τους χρόνια πάσχοντες.

Μία πολιτική που αναβαθμίζει τον κοινωνικό ρόλο του φαρμακείου και αναδεικνύει τη συμβολή του στο δίκτυο υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Μία πολιτική που βρίσκεται στον αντίποδα ακραίων νεοφιλελεύθερων πρακτικών που οδηγούν στην απαξίωση του φαρμακοποιού και στην επαναφορά ρυθμίσεων που προέβλεπε η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ (ιδιοκτησιακό, απελευθέρωση ωραρίου, ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρμακείου κλπ.) και στις οποίες η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε δικλείδες ασφαλείας που απέτρεψαν την ολιγοπωλιακή αναδιάρθρωση του κλάδου.

Με αυτές τις σκέψεις και αφού σας ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά για την πρόσκλησή σας, εύχομαι το 20ο PHARMA Point να καλύψει τις ανάγκες των συνέδρων για ενημέρωση στα κρίσιμα ζητήματα που τους απασχολούν.

Σας ευχαριστώ.

Ακολουθεί ο σύνδεσμος του χαιρετισμού του κ.Τριανταφυλλίδη:

Μοιραστείτε το!