Ό,τι ζητάς από τους πολίτες, να το υφίστασαι πρώτα εσύ ως βουλευτής | Άρθρο του Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη στην Kontra News

Ο,ΤΙ ΖΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ,ΝΑ ΤΟ ΥΦΙΣΤΑΣΑΙ ΠΡΩΤΑ ΕΣΥ ΩΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Φορολογική εξομοίωση βουλευτών-πολιτών   και το βιωμένο παράδειγμα.

Είναι σαφές ότι το βουλευτικό αφορολόγητο του 77% δεν έπεσε από το ουρανό, ούτε θεσμοθετήθηκε τα δύο τελευταία χρόνια από το ΣΥΡΙΖΑ. Χτίστηκε νόμο, νόμο, διάταξη, διάταξη, επί 35 συναπτά έτη, από το άρθρο 5 του Ζ΄ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ(ΦΕΚ 23Α) της 18ης Φεβρουαρίου του 1975 μέχρι την ισχύ του νόμου 3842 του 2010(23/4/2010), οπότε και καταργήθηκε εν μέρει ο ειδικός τρόπος φορολόγησης που ίσχυε για Βουλευτές-Δικαστές.

“ΔΕΝ καταργήθηκαν όμως τα δύο τελευταία εδάφια της παρ.1 του άρθρου 5 του Ζ΄ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ, με τα οποία ορίζεται ότι κατά την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος από την αρμόδια ΔΟΥ, από το ποσό του πρώτου εδαφίου αφαιρείται ποσό ίσο με το 25% του ακαθάριστου ποσού της βουλευτικής αποζημίωσης , ως τεκμαρτό ποσό για την κάλυψη των δαπανών μίσθωσης πολιτικών γραφείων και λοιπών δαπανών άσκησης του λειτουργήματος”,όπως αναφέρει σε απάντησή του σε ερώτηση βουλευτή ο πρώην αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Με απόλυτη καθαρότητα από την πρώτη στιγμή που η δημόσια συζήτηση εστίασε στο θέμα του ειδικού και αποκλειστικού αφορολόγητου  των βουλευτών, στο συνολικό κάδρο των βουλευτικών προνομίων, ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσα με παρρησία  την πρόταση-άποψή μου(ραδιοφωνική συνέντευξη στο ΦΛΑΣ-14 Μαρτίου 2017),για την πλήρη και απόλυτη εξομοίωση των βουλευτών, ως πολιτών αυξημένης ευθύνης , με τον πολίτη που υφίσταται τις συνέπειες του μνημονιακού κανιβαλισμού, ζώντας-επιβιώνοντας στα όρια της φτώχειας και της ανέχειας, είτε ως χαμηλόμισθος ή χαμηλοσυνταξιούχος, είτε ακόμη πιο επώδυνα ως άνεργος, άστεγος, άπορος.

Είμαι θιασώτης του ΒΙΩΜΕΝΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΟΣ, ως μοντέλο άσκησης της εξουσίας-ευθύνης, της πολιτικής και του πολιτικού που ζει και λειτουργεί, ακριβώς ΟΠΩΣ ζητά , μέσω της νομοθεσίας, να ζουν και όλοι οι άλλοι. Τα όρια και τα περιθώρια ζωής αφορούν πρώτα τον ΙΔΙΟ και την καθημερινότητά του, όχι πρώτα το λαό και τους πολίτες. Δεν είμαστε αυτό που δηλώνουμε , είμαστε αυτό που πράττουμε και η πράξη μας ισχυροποιεί τα επιχειρήματά μας , όχι το αντίστροφο. Διεκδικεί καθημερινά τη νομιμότητα και την αξιοπιστία των λόγων του μέσω της πράξης , όχι το αντίστροφο. Διαφορετικά τα πολιτικά ρήματα καταλήγουν «έπεα πτερόεντα», κούφιος λόγος , αδειανό πουκάμισο.

Ειδικά στις σημερινές επώδυνες για το λαό μας συνθήκες είναι πέραν κάθε αμφισβήτησης πως δεν μπορεί η επιβάρυνση των πολιτών να είναι διαφορετική από την επιβάρυνση των πολιτών αυξημένης ευθύνης, όπως είναι οι βουλευτές. Δεν μπορεί δηλαδή το αφορολόγητο να μειωθεί στα επίπεδα που αναφέρουν τα σενάρια της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές  και ταυτόχρονα να παραμένει το αφορολόγητο του 77% για τους βουλευτές.Όταν οι βουλευτές προτείνουν και νομοθετούν δύσκολα μέτρα για τους πολίτες, είναι όρος στοιχειώδους αξιοπιστίας να τα προτείνουν πρώτα και να τα εφαρμόζουν πρώτα στον εαυτό τους.

Η ίδια λογική και αντίληψη διαπερνούσε άλλωστε και την Επίκαιρη Ερώτηση που είχα καταθέσει στις 22 Φεβρουαρίου 2016 προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (Αρ.Πρωτ. 563)για την κατάργηση των διπλών και τριπλών συντάξεων βουλευτών και αιρετών. Την ανάγκη οι ενιαίοι κανόνες για τη νέα αρχιτεκτονική του ασφαλιστικού να συμπεριλαμβάνουν και να μην εξαιρούν τις συντάξεις των βουλευτών και των τοπικών αρχόντων.

Όταν επισήμαινα ότι η ενιαία εφαρμογή κανόνων για εισφορές και παροχές, η οποία καταργεί, στο πλαίσιο του νέου ασφαλιστικού, κάθε διάκριση μεταξύ παλαιών και νέων ασφαλισμένων, προ του 1992 και μετά του 1992, δεν είναι λογικό να αποδέχεται τη διάκριση μεταξύ παλαιών και νέων βουλευτών, προ του 2012 και μετά του 2012 (ως γνωστόν το 2012 με το Ν.4093, η έννοια της βουλευτικής σύνταξης καταργήθηκε και πλέον οι νέοι βουλευτές θα έχουν σύνταξη ΜΟΝΟ από το ταμείο του επαγγελματικού τους φορέα).

Όταν τόνιζα προς τον Υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο  ότι δεν μπορεί να λαμβάνει κάποιος σύνταξη ως βουλευτής, ως Δήμαρχος και ως Δικηγόρος.Μια μέρα μετά τη συζήτηση της εν λόγω ερώτησης 20 Απριλίου 2016 ο τότε Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Κατρούγκαλος κλήθηκε στο  Μαξίμου και εξερχόμενος δήλωσε  ότι οι παλιοί βουλευτές( οι προ του 2012 εκλεγέντες) εντάσσονται στο νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων του ΕΦΚΑ. Ως αξιακή αρχή το βιωμένο παράδειγμα, που σημασιοδοτεί πως δεν μπορείς να πεις στον άλλο να υποστεί αυτό που δεν υφίστασαι εσύ πρώτα είχε για μια ακόμη φορά επιβεβαιωθεί.

Με άμεσα ανακλαστικά η κυβέρνηση την εβδομάδα που μας πέρασε απάντησε θετικά, αφού τη φορολογική εξομοίωση των βουλευτών και των πολιτικών προσώπων με όλους τους φορολογούμενους προανήγγειλε από την Ολομέλεια της Βουλής η κυβέρνηση δια στόματος της  υφυπουργού  Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή της αντιπολίτευσης.«Η εισφορά αλληλεγγύης εξομοιώθηκε με εκείνην που ισχύει για όλους τους φορολογούμενους» δήλωσε χαρακτηριστικά η αρμόδια υφυπουργός και προανήγγειλε ότι «και το ίδιο θα γίνει συνολικά με τη φορολογία των εισοδημάτων τους».

ΥΣΤΕΡΌΓΡΑΦΟ 1:Για ποιο λόγο θυμήθηκαν οι πολιτικές και μιντιακές σειρήνες  ΤΩΡΑ τα προνόμια των βουλευτών; Δεν κινούνται όλες οι κριτικές για την εισφορά αλληλεγγύης, τις  αποδοχές, το αφορολόγητο, τις συντάξεις των βουλευτών με τα ίδια αξιακά κριτήρια. Ο κεντρικά κατευθυνόμενος μιντιακός μηχανισμός διαφθοράς και διαπλοκής θεωρεί ότι στοχοποιώντας τους βουλευτές, δηλαδή ΜΟΝΟ τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θα προκαλέσει ενοχές, θα δώσει άλλοθι και ενδεχομένως ευελπιστούν να προκαλέσουν ρήγματα στην αρραγή ενότητα της κοινοβουλευτικής μας ομάδας, ενόψει κρίσιμων ψηφοφοριών. 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ 2: Θέλω να πιστεύω ότι θεσμοθετώντας για φορολόγηση από το πρώτο ευρώ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, άρα και των δικαστικών, να μην καταπέσει η όποια νομοθεσία στο ΣτΕ.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ 3: Αναμένω τόσο την ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για την κατάργηση του Αφορολογήτου των Βουλευτών, όσο και τα σχόλια την επομένη μέρα των γνωστών «ιερών αγελάδων της δημοσιογραφίας», που ενοχλούνται από τα προνόμια των βουλευτών , αλλά ουδόλως ενοχλούνται γιατί εκπέμπουν  από τηλεοπτικούς σταθμούς, ΧΩΡΙΣ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΤΗΣΙΕΣ  ΑΔΕΙΕΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ.

Μοιραστείτε το!