100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: Αντίσταση στη Λήθη.| Άρθρο του Α.Τριανταφυλλίδη στην εφημερίδα “Πολιτική”

Πριν από έναν αιώνα θέλησαν να μας βγάλουν από την Ιστορία. Ο Ελληνισμός του Πόντου, της Μ.Ασίας, της Ανατολικής Θράκης, μείναμε όρθιοι και περήφανοι, αμετανόητα πεισματάρηδες, αγωνιστές και προκομμένοι.

Έναν αιώνα μετά, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, η ελληνική Κυβέρνηση όφειλε να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και να αναλάβει κεντρικές πρωτοβουλίες, πανελλαδικής εμβέλειας, έμπρακτης τιμής και σεβασμού στη Μνήμη του Μικρασιατικού Ελληνισμού (Ίωνες, Πόντιοι, Καππαδόκες, Ανατολικοθρακιώτες), με ιδιαίτερη συμβολική σημασία όπως: 

Α. Η δημιουργία Μουσείων του Προσφυγικού Ελληνισμού, στην Αθήνα, στα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και στη Θεσσαλονίκη στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη Δυτική Θεσσαλονίκη, κιβωτός μνήμης, ιστορίας, πολιτισμού, λαογραφίας των αλησμόνητων πατρίδων.  

Β.  Η ανακήρυξη ως τόπου ιστορικής Μνήμης του σημείου αποβίβασης και προσωρινής εγκατάστασης στην Καλαμαριά (1914-1924) δεκάδων χιλιάδων προσφύγων από τον Πόντο, τον Καύκασο, την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία. Η παραλιακή ζώνη της Αρετσούς ονομάστηκε τότε «απολυμαντήρια- λοιμοκαθαρτήρια», εκεί όπου χάθηκαν χιλιάδες ψυχές από τις ασθένειες και τις κακουχίες.

Τα 353 κεριά που κρατάμε την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, είναι κεριά Αλήθειας και Αντίστασης στη Λήθη, Οικουμενικού Αιτήματος για την προστασία κάθε λαού για την ταυτότητα του, την ιδιοπροσωπία και την αυτοδιάθεσή του, προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάθε λαού, κάθε ανθρώπου, προστασίας προοπτικής και μηνύματος προς την ίδια την Τουρκία και τον τουρκικό λαό.

Είναι μήνυμα-αίτημα προς το Θύτη, την Τουρκία, να αναγνωρίσει -λυτρωτικά για την ίδια- το πολλαπλό έγκλημα της Γενοκτονίας, σε βάρος των χριστιανικών λαών της Ανατολής, Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων.

Μέσα από τη λύτρωση μιας μεγάλης συγγνώμης από την πλευρά της Τουρκίας πραγματικά θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε και να θεμελιώσουμε σχέσεις στη λατρεμένη Γη του Πόντου, όπως τις ανιστορεί και τις περιγράφει ο Ομέρ Ασάν στο βιβλίο «Pontos Kulturu» (Ο Πολιτισμός του Πόντου), «να μπορούν Έλληνες, Αρμένιοι, Εβραίοι και Τούρκοι να ψαρεύουν στις ίδιες θάλασσες, να μπορούν να ποτίζουν και να σπέρνουν στα ίδια παρχάρια».

Μήνυμα Ειρήνης, Φιλίας και Συνεργασίας στέλνει ο ποντιακός και μικρασιατικός ελληνισμός απανταχού της Γης με αφορμή την Ημέρα Μνήμης, αλλά ταυτόχρονα υπογραμμίζει την ενότητα και την αποφασιστικότητά του να υπερσπιστεί τα Δίκαια της Πατρίδας.

Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Μοιραστείτε το!