Α.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: 17+5 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

Ενημερωτικό υλικό από την έκτη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, στην οποία παρουσίασα πέντε προτάσεις για τον Ελληνισμό της Διασποράς, σε συνέχεια των 17 σημείων του Οδικού Χάρτη της Επιτροπής (http://www.triantafilidis.gr/odikos-chartis-draseon-idikis-monimis-epitropis-tou-ellinismou-tis-diasporas/)
Συνοπτικά οι πέντε εξειδικευμένες προτάσεις μου για τους Απόδημους:
Α)Ολυμπιακοί αγώνες του ελληνισμού.
Β)Στρατηγική απόκτησης δεύτερης κατοικίας στην Ελλάδα. Αναγέννηση των εγκαταλελειμμένων χωριών της περιφέρειας.
Γ)Δημιουργία παγκόσμιου δικτύου πόλεων με ελληνική ονομασία και πόλεων που φιλοξενούν κέντρα ελληνικών σπουδών.
Δ)Συγκρότηση ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης, βιβλιογραφίας, ταινιοθήκης, βιντεοθήκης του απόδημου ελληνισμού.
Ε)Διοργάνωση παγκόσμιου συνεδρίου με φιλέλληνες κορυφαίες προσωπικότητες, διανοούμενους του πολιτισμού των τεχνών των επιστημόνων με θέμα το σύγχρονο οικουμενικό περιεχόμενο της ελληνικότητας χθες, σήμερα, αύριο.

Αναλυτικά οι προτάσεις μου

ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ

Του Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη,
Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης
Προέδρου της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής
Ελληνισμού της Διασποράς

Σε υλοποίηση των 17 Σημείων ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, καταθέτω στην Επιτροπή μας τις παρακάτω προτάσεις:
Το πλέγμα προτάσεων, που ακολουθεί, αφορά την ενδυνάμωση και την ουσιαστικοποίηση των σχέσεων των αποδήμων Ελλήνων με την Μητέρα Πατρίδα, ως γέφυρα επικοινωνίας με τη χώρα διαμονής τους, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

ΠΡΟΤΑΣΗ 1:
Ολυμπιακοί Αγώνες του Ελληνισμού:
Τιμώντας την ευγενή άμιλλα, την άσκηση αλλά και την διακεκριμένη προσφορά στα γράμματα, τις τέχνες, τις επιστήμες, τον πολιτισμό, την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων.
Σκοποί:
-η ενδυνάμωση της ζωντανής συμμετοχής και άμιλλας των αποδήμων σε επίπεδο πόλης, κράτους, ηπείρου.
-η αναγέννηση του ολυμπιακού ιδεώδους μακριά από τις αμαρτίες του doping, των πολυεθνικών του φαρμάκου, και της διαφήμισης.
-Η προβολή της χώρας αλλά και κάθε μιας των περιφερειών της, μέσω οργάνωσης των Ολυμπιακών σε μια διαφορετική περιφέρεια ανά τετραετία, αρχής γενομένης από την Ολυμπία. Δίνουμε με αυτό το θεσμό και ένα κίνητρο δημιουργικού συναγωνισμού μεταξύ των φιλοδοξούντων να φιλοξενήσουν τους Αγώνες.
-Με την καθιέρωση βράβευσης των ατόμων που διακρίθηκαν για την προσφορά τους (επιστήμες, τέχνες, πολιτισμός, κοινωνική αλληλεγγύη) στην χώρα διαμονής, τον κόσμο αλλά και την μητέρα πατρίδα ενθαρρύνουμε και τιμούμε όχι μόνο την άθληση αλλά και την προσφορά πέρα από τα εθνικά όρια . Δίνουμε την οικουμενική διάσταση του Ολυμπισμού.
ΠΡΟΤΑΣΗ 2
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ 2Ης ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ- ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ.
Στρατηγική απόκτησης 2ης κατοικίας στην Ελλάδα από το σύνολο του Ελληνισμού της Διασποράς σε ατομική και ομαδική βάση:
-Έμφαση στα χωριά την νησιωτικής και της ορεινής Ελλάδας.
Στόχοι:
-αναγέννηση της οικοδομής,
-διατήρηση του δομημένου περιβάλλοντος
-αναγέννηση των χωριών,
-δημιουργία μόνιμων δεσμών μεταξύ ελλήνων της διασποράς και Ελλαδικής κοινωνίας και οικονομίας, κίνητρα για δημιουργία εστιών τηλε-εργασίας, αλλά και ενθάρρυνση πληθυσμιακής αποκέντρωσης.
Η προσπάθεια μπορεί να γίνει σε συνεργασία τόσο της Ένωσης των Δήμων, των Περιφερειών, των οργανώσεων των ομογενών, αξιοποιώντας την ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά και ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη μορφών κοινωνικής οικονομίας στην υλοποίηση μιας τέτοιας στρατηγικής.
ΠΡΟΤΑΣΗ 3
Δημιουργία Παγκοσμίου Δικτύου Πόλεων με Ελληνική Ονομασία και πόλεων που φιλοξενούν Κέντρα Ελληνικών Σπουδών.
Δημιουργία Παγκοσμίου Δικτύου Πόλεων με ελληνική ονομασία και πόλεων που φιλοξενούν Κέντρα Ελληνικών Σπουδών, με σκοπό την συνεργασία μεταξύ τους στην μελέτη, προβολή, ανάδειξη βασικών αξόνων του ελληνικού πολιτισμού, την συνεργασία τους με την Ελλάδα, την ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση, την ενθάρρυνση επίσκεψης και γνωριμίας με την σύγχρονη Ελλάδα και τον πολιτισμό της.
ΠΡΟΤΑΣΗ 4
Συγκρότηση ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης- βιβλιογραφίας, ταινιοθήκης – βιντεοθήκης, του Αποδήμου Ελληνισμού.
Συγκρότηση ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης με:
– Βιβλιογραφία, από το σύνολο των βιβλιοθηκών σε Ελλάδα και εξωτερικό, για τις εμπειρίες του Ελληνισμού σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες ΗΠΑ, ΚΑΝΑΔΑΣ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ .
-Βιβλιογραφία για την Ιστορία του Αποδήμου Ελληνισμού και των κοινοτήτων του.
-Βιβλιογραφία για την Ελληνική πολιτιστική ταυτότητα, και την διατήρησή της.
– Ταινιοθήκης- Βιντεοθήκης του Αποδήμου Ελληνισμού, με την αξιοποίηση των social media.
ΠΡΟΤΑΣΗ 5:
Διοργάνωση Παγκόσμιου Συνεδρίου με φιλέλληνες- κορυφαίες προσωπικότητες, διανοούμενους του πολιτισμού, των τεχνών και των επιστημών, με θέμα: «Το σύγχρονο οικουμενικό περιεχόμενο της Ελληνικότητας. Χθες σήμερα, αύριο».
Ακολουθεί ο σύνδεσμος της τοποθέτησής μου:

 

21/3/2016

Μοιραστείτε το!