Α.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: «BΑΛΤΕ ΧΕΡΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ». (VIDEO)

«Βάλτε χέρι στις τράπεζες. Κάντε κάτι. Δεν μπορούν να λειτουργούν οι τράπεζες ως ξεχωριστό πριγκιπάτο»,  ζήτησε από την Κυβέρνηση ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.

Στο πλαίσιο της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησής του, ο κ.Τριανταφυλλίδης έθεσε στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη το ζήτημα των υπέρογκων τραπεζικών προμηθειών, που κυμαίνονται από 3% έως και 4%.

«Βάλτε χέρι στις τράπεζες. Νομίζω ότι υπάρχει και κοινοτική οδηγία που καθορίζει ότι είναι μισό τοις εκατό επί της συγκεκριμένης συναλλαγής, μέσω του POS. Δεν μπορεί να είναι 3% και 4% -το αντιλαμβάνεστε- και αποτελεί αντικίνητρο στη δική σας δέσμευση, κύριε Υπουργέ, ότι μέσω του πλαστικού χρήματος θα αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή. Οι προμήθειες που ισχύουν είναι αντικίνητρο να βάλει ο μικρομεσαίος, ο επαγγελματίας, ο μαγαζάτορας, το αναγκαίο μηχανάκι POS. Ουσιαστικά υπονομεύουν οι τράπεζες, διά της πρακτικής των υπέρογκων αυτών προμηθειών, την υιοθέτηση του πλαστικού χρήματος και άρα την επίτευξη του στόχου καταπολέμησης της φοροδιαφυγής».
ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ:

«Ο Έλληνας πολίτης που διεκδικεί να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη και να πληρώσουν αυτοί που πρέπει να πληρώσουν. Πρέπει άμεσα να κινηθείτε σε αυτή την κατεύθυνση, όπως επίσης και σε μια άλλη κατεύθυνση, των τραπεζικών προμηθειών.

Και το λέω παρεμπιπτόντως, γιατί μιλάμε και για μια συνολική μάχη- εκστρατεία κατά της φοροδιαφυγής. Οι έμποροι, οι μικρομεσαίοι, οι βιοτέχνες, ο ζαχαροπλάστης, ο κρεοπώλης, ο μανάβης, κύριε Υπουργέ, ο οποίος δεν θέλει να φοροδιαφύγει και θέλει να βάλει το pos -το μηχανάκι- ώστε όλα να γίνονται μέσω πλαστικού χρήματος, λένε «όχι, βρε αδερφέ, να βάλω και την τράπεζα συνεταίρο στην επιχείρησή μου και να πληρώνω 3-4% νταβατζιλίκι στην τράπεζα», η οποία δεν κάνει τίποτα –τίποτα!- όταν βάζεις την καρτούλα σου την πιστωτική, τη χρεωστική για να πληρώσεις τα 50, τα 100, τα 200 ευρώ που αντιστοιχούν στο εμπόρευμα το οποίο αγοράζεις.

 

Δείτε το, κάντε κάτι. Δεν μπορούν να λειτουργούν ως ξεχωριστό πριγκιπάτο οι τράπεζες. Βάλτε χέρι στις τράπεζες. Είναι ασύγγνωστοι. Νομίζω ότι υπάρχει και κοινοτική οδηγία που καθορίζει ότι είναι μισό τοις εκατό επί της συγκεκριμένης συναλλαγής. Δεν μπορεί να είναι 3% και 4% -το αντιλαμβάνεστε- και αποτελεί αντικίνητρο στη δική σας δέσμευση, κύριε Υπουργέ, ότι μέσω του πλαστικού χρήματος θα αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή. Αυτό είναι αντικίνητρο. Δηλαδή, ουσιαστικά υπονομεύουν οι τράπεζες, διά της πρακτικής των πολλαπλών αυτών προμηθειών, αυτή τη διαδικασία καταπολέμησης της φοροδιαφυγής».

 

 

Μοιραστείτε το!