Α.Τριανταφυλλίδης: «Δάνεια Κομμάτων – Λίστες Μεγαλοκαταθετών Εξωτερικού».

Για το ζήτημα των χρεών, των δανεικών και αγύριστων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς και τη μη δημοσιοποίηση των ονομάτων (πολιτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών κ.α.) από τις λίστες των μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού ρωτά ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης τον Αναπληρωτή υπουργό Διαφάνειας Δημήτρη Παπαγγελόπουλο με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή και αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη.
Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως «τα ερωτήματα προκύπτουν κυρίως σχετικά με τη βούληση των πιστωτικών ιδρυμάτων να απαιτήσουν ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ τα χορηγηθέντα και μηδέποτε επιστραφέντα ΔΑΝΕΙΑ», ενώ ταυτόχρονα ο κ. Τριανταφυλλίδης υπογραμμίζει ότι «η βούληση αυτή των τραπεζών απέναντι στα κόμματα εξουσίας πρέπει να προκύπτει από συγκεκριμένες ενέργειες, όπως οι ενέργειες στις οποίες πλειοδοτούν όταν απέναντί τους δεν βρίσκονται τα δύο μεγάλα κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο, αλλά απλοί πολίτες-δανειολήπτες».
Σε άλλο σημείο της ερώτησής του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «την ίδια ώρα, και ενώ η αποφλοίωση των λιστών Μπόργιανς, Λαγκάρντ κ.α. προχωρά με σχέδιο και αποτελεσματικότητα από την κυβέρνηση, ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ παραμένει για την κοινή γνώμη ο λόγος για τον οποίο δε δίνονται στη δημοσιότητα τα ονόματα όλων αυτών (πολιτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών κ.α.) που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, είτε για να ξεπλύνουν το βρώμικο χρήμα τους, είτε για να φοροδιαφύγουν το αδήλωτο χρήμα τους.»

Ακολουθεί το σύνολο της ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θέμα: «Δάνεια Κομμάτων – Λίστες Μεγαλοκαταθετών Εξωτερικού»
Το ζήτημα των χρεών, των δανεικών και αγύριστων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, παραμένει ανοιχτό και γεννά πλήθος ερωτημάτων σε σχέση με την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πολιτών, την ισονομία και την ισοπολιτεία. Τα ερωτήματα προκύπτουν κυρίως σχετικά με τη βούληση των πιστωτικών ιδρυμάτων να απαιτήσουν ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ τα χορηγηθέντα και μηδέποτε επιστραφέντα ΔΑΝΕΙΑ. Η βούληση αυτή των τραπεζών απέναντι στα κόμματα εξουσίας πρέπει να προκύπτει από συγκεκριμένες ενέργειες, όπως οι ενέργειες στις οποίες πλειοδοτούν όταν απέναντί τους δεν βρίσκονται τα δύο μεγάλα κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο, αλλά απλοί πολίτες-δανειολήπτες.
Ο αγώνας κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής εντείνεται. Η ανάγκη για την προάσπιση της ηθικής, της νομιμότητας και της αξιοπιστίας του συνόλου του ελληνικού πολιτικού κόσμου αποτελεί προτεραιότητα. Με το δίχτυ που υφαίνουν γνωστοί αντιδημοκρατικοί κύκλοι, εκμεταλλευόμενοι και την οικονομική κρίση, με την γενίκευσή τους «όλοι το ίδιο είναι», επιδιώκουν να παγιδεύσουν την κοινή γνώμη και να οδηγήσουν τους πολίτες στην απογοήτευση και την απάθεια. Την ίδια ώρα, και ενώ η αποφλοίωση των λιστών Μπόργιανς, Λαγκάρντ κ.α. προχωρά με σχέδιο και αποτελεσματικότητα από την κυβέρνηση, ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ παραμένει για την κοινή γνώμη ο λόγος για τον οποίο δεν δίνονται στη δημοσιότητα τα ονόματα όλων αυτών (πολιτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών κ.α.) που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, είτε για να ξεπλύνουν το βρώμικο χρήμα τους, είτε για να φοροδιαφύγουν το αδήλωτο χρήμα τους.
Με βάση τα παραπάνω:
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Προχωρούν κανονικά τα Τραπεζικά Ιδρύματα στην είσπραξη των δανείων που έχουν χορηγήσει στα κόμματα, ύψους 210 εκατ. για τη Νέα Δημοκρατία και 150 εκατ, για το ΠΑΣΟΚ και εάν όχι, με ποιους τρόπους (εμπράγματες διασφαλίσεις – περιουσιακά τους στοιχεία) θα προασπίσουν το δημόσιο συμφέρον;
2. Με δεδομένο το τεράστιο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και τη λαϊκή απαίτηση για απονομή δικαιοσύνης, θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων φοροδιέφυγαν ή ξέπλυναν μαύρο χρήμα;

Ο ερωτών βουλευτής
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

 

 

 

 

8/2/2016

Μοιραστείτε το!