Α.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: -ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ: «ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ.» -«ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ.»(ΗΧΗΤΙΚΟ)

«Μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει έναν προωθητικό συμβιβασμό, χωρίς τη λήψη νέων μέτρων. Σε ποια δημοκρατική ευρωπαϊκή δεοντολογία και κουλτούρα υπακούει η απαίτηση, η παρούσα Βουλή, να δεσμεύσει τη Βουλή του 2019; Δεν νοείται προληπτική νομοθέτηση. Μπορεί όμως να προβλεφθεί ένας αυξημένος μηχανισμός εγγυήσεων, που θα γεφυρώσει τις διαφωνίες μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ. Ο κόφτης, που ήδη έχουμε νομοθετήσει από τις 18 Μαΐου 2016, μπορεί να επεκταθεί για ένα ακόμη έτος. Καθίσταται, λοιπόν,  σαφές, ότι μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου πρέπει να έχει τελειώσει αυτή η διαδικασία και μέχρι τις 9 Μαρτίου η ΕΚΤ να έχει λάβει την απόφασή της για την ένταξη της χώρας μας στην ποσοτική χαλάρωση», τόνισε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, μιλώντας στο ρ/σ Real Fm και στο δημοσιογράφο  Γιώργο Ψάλτη σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στη διαπραγμάτευση.

Στη συνέχεια, ο κ.Τριανταφυλλίδης χαρακτήρισε το 2017 «έτος των μεγάλων αβεβαιοτήτων» και γι΄αυτό το λόγο «ώρα μεγάλων πολιτικών». Όπως επεσήμανε «Εντός του πλαισίου αυτού, για παράδειγμα, θα πρέπει να σκεφτούμε και να συζητήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την άμεση άρση των κυρώσεων  σε βάρος της Ρωσίας, που επιβλήθηκαν λόγω τη ουκρανικής κρίσης. Την ώρα που ανοίγεται η Αμερική και ο Τραμπ στη Ρωσία, δεν μπορεί η Ευρώπη να έχει γυρισμένη την πλάτη της στη Ρωσία και να συνεχίζει τις κυρώσεις  σε βάρος της. Πρέπει και μέσα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η ευρωπαϊκή πολιτική να αναθεωρήσει άμεσα τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Είναι ενάντια στη Γεωγραφία και ενάντια στην Ιστορία να συνεχίζονται κυρώσεις που δεν αντιστοιχούν στο χώρο και στο χρόνο. Δεν νοείται σοβαρή, ρεαλιστική, ευρωπαϊκή προοπτική χωρίς τη Ρωσία. Επιπλέον δεν είναι μόνο η γεωστρατηγική παράμετρος. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, οι γερμανικές επιχειρήσεις να επενδύουν στο εσωτερικό της Ρωσίας και οι Έλληνες αγρότες της Πέλλας, της Πιερίας και της Ημαθίας να μη μπορούν να πουλήσουν τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια,  επειδή υπάρχει το καθεστώς των κυρώσεων στη Ρωσία. Πρέπει να λάβουμε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών θεσμών, με βάση τους νέους συσχετισμούς δύναμης, γιατί διαφορετικά η Γεωγραφία και η Ιστορία θα μας τιμωρήσουν».

 

Ακολουθεί ο σύνδεσμος ολόκληρης της συνέντευξης:

 

28/1/2017

Μοιραστείτε το!