Α.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: «ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ Ο ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ».(BINTEO)

Το μείζον θέμα της υπερκορεσμένης  και επικίνδυνης περιφερειακής οδού της Θεσσαλονίκης έθεσε προς τον Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννη Μπαλάφα, με Επίκαιρη Ερώτησή του, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης. Κατά την τοποθέτησή του ο κ.Τριανταφυλλίδης αναφέρθηκε σε μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζει τόσο ο πολίτης όσο και ο επισκέπτης της Θεσσαλονίκης από τις πολλαπλές ανεπάρκειες του συγκεκριμένου δρόμου και επεσήμανε την αναγκαιότητα της συνολικής αναβάθμισης  της Περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης, η οποία, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του Μετρό, θα έδινε μία οριστική,  ριζική, ευρωπαϊκή και σύγχρονη λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Τριανταφυλλίδης «Ο συγκεκριμένος αυτοκινητόδρομος σχεδιάστηκε για είκοσι χιλιάδες αυτοκίνητα. Χρησιμοποιείται καθημερινά από εκατόν είκοσι έως  εκατόν πενήντα χιλιάδες εποχούμενους, ειδικά τους θερινούς μήνες με την παρουσία τουριστών και επισκεπτών στην πόλη. Οι πολλαπλές του αδυναμίες και ανεπάρκειές του, όπως η φθορά του ασφαλτοτάπητα χωρίς αντιολισθητική στρώση, οι καθιζήσεις των επιχωμάτων,  η κακή λειτουργία της αποστράγγισης, τα προβλήματα χάραξης σε αρκετά σημεία του δρόμου, η έλλειψη Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης που προκαλεί συνθήκες συμφόρησης, η συχνή πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων και συστημάτων,  λόγω της πλημμελούς συντήρησής του, ο ελλιπής φωτισμός ειδικά στη σύνδεσή του με την εξωτερική περιφερειακή –μιλάμε για έναν τυφλό δρόμο- και η απουσία οποιασδήποτε παροχής στοιχειωδών υπηρεσιών στους χρήστες του δρόμου καθιστούν το συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο μη εξυπηρετικό και επικίνδυνο για τους χρήστες του».

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε πως «μια νέα επαναχάραξη του περιφερειακού δρόμου -του εσωτερικού περιφερειακού δρόμου- της Θεσσαλονίκης πρέπει να είναι μέσα στα σχέδιά μας και να καταγραφεί ως έργο πρώτης προτεραιότητας που μαζί με τον συνάδελφό σας, τον κ. Σταθάκη, από το Υπουργείο Ανάπτυξης, να υποστηριχθεί με την αναγκαία χρηματοδότηση, τουλάχιστον με την εκκίνηση μιας προμελέτης.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννης Μπαλάφας τόνισε πως ήδη βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη δύο εργολαβίες για την αρτιότερη δυνατή αναβάθμισή του, με τον τίτλο «Συντήρηση περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης», προϋπολογισμού 6 εκατομμύριων ευρώ, μέσω των κεντρικών αυτοτελών πόρων για την Αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για έργα συντήρησης  της Περιφερειακής Οδού, με την εποπτεία και την ευθύνη της  Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία από το 2011 έχει και την ευθύνη του εν λόγω δρόμου. Τα έργα αυτά θα  είναι σε εξέλιξη για τα δύο επόμενα χρόνια.

Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο, να περιληφθούν, ως προς την χρηματοδότηση, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της εσωτερικής  Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης  σε  ευρωπαϊκά προγράμματα και συγκεκριμένα στο τρέχον εγκεκριμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα με τον τίτλο «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2014 – 2020.

Ακολουθεί η συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης:

 

22/4/2016

Μοιραστείτε το!