Α.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: «ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ, ΟΣΟ ΠΟΤΕ, Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ».(VIDEO)

 

«Δηλώσεις ή υπαινιγμοί περί φοροδιαφυγής, που πέφτει ως αχλή και ομίχλη πάνω από το σύνολο των αγροτών ή περί αγροτοπατέρων και αγροτοσυνδικαλιστών εν γένει, δεν βοηθούν, ρίχνουν λάδι στη φωτιά, δεν δημιουργούν προϋποθέσεις διαλόγου. Γι’ αυτό και οι δύο πλευρές, και η Κυβέρνηση από τη μια και οι αγρότες από την άλλη, όχι με μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, να καθίσουμε κάτω και να το δούμε  γιατί είναι το κορυφαίο ζήτημα. Πρωτογενής παραγωγή.»

 «Ο Διάλογος είναι αναγκαίος όσο ποτέ. Όχι απλά ένας διάλογος που θα διευκρινίσει μόνο για το πώς ακριβώς θα διαχειριστούμε τα επίδικα ζητήματα, δηλαδή το ασφαλιστικό και το φορολογικό, αλλά για να βάλουμε συνολικά το πρόβλημα της αγροτικής οικονομίας. Ποιο είναι σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα του αγροτικού τομέα; ότι ο Έλληνας αγρότης δεν «βγαίνει», και δεν «βγαίνει» γιατί; Η αγροτική επιχείρησή του βλέπει από τη μια να αυξάνεται το κόστος παραγωγής και από την άλλη να ελαχιστοποιούνται τα κέρδη του. Δεν μπορεί να επιβιώσει. Δηλαδή το συν-πλην, εισροές-εκροές, δεν του δίνει τη δυνατότητα να ζήσει ούτε στοιχειωδώς.  Γι’ αυτό δεν μπορεί να πληρώσει ,ούτε την ασφάλιση ούτε την φορολογία και όταν ακούει κάποιους τέτοιους συντελεστές, τρελαίνεται.

Ερχόμαστε τώρα αυτό το δεδομένο, αυτή την πανθομολογούμενη αλήθεια, να την εγκιβωτίσουμε, να την βάλουμε μέσα στη τρέχουσα συγκυρία. Πρέπει να βρούμε τρόπους, είναι το παρεπόμενο ερώτημα, να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να αυξηθούν τα κέρδη; Η απάντηση δεν μπορεί να είναι καταφατική, σαφώς να μειωθεί το κόστος παραγωγής και  να αυξηθούν τα κέρδη. Πως θα γίνει αυτό; Εδώ είναι το τριπλό το σχήμα. Εδώ πάλι επικαλούμαστε τα σαράντα χρόνια με τις παθογένειες, που αφέθηκαν… Ξέρετε κ.Λιάτσο ότι επιδοτούνταν η ελληνική αγροτική παραγωγή για να μην παράγει καπνά, να μην παράγει το ένα… Δηλαδή επιδοτούσαμε αγροτικές οικογένειες για να μην παράγουν. Σ ’αυτό τον παραλογισμό έφτασε η σχέση βορείων και νοτίων χωρών μέσα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ποιο είναι το ζητούμενο και θέλω να το θέσω. Και άκουσα και παραγωγούς σαν τον Γιάννη τον Βάγγο από το Κάστρο που τον άκουγα πριν από λίγο στην ΕΡΤ1 να συνομιλεί με τον κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, έβαλε αυτή την ατζέντα, ότι επιτέλους πρέπει να συζητήσουμε για τον πυρήνα του αγροτικού προβλήματος και όχι μόνο για την διαχείριση της τρέχουσας μιζέριας, να μοιράσουμε δηλαδή τη φτώχεια μας.

Κόστος παραγωγής. Το ξέρετε ότι στην Γαλλία το 50% των Γάλλων αγροτών παίρνει τα εφόδια, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, καύσιμα, ανταλλακτικά, μηχανήματα από προμηθευτικό συνεταιρισμό; που σημαίνει είναι άλλο πράγμα να αγοράζεις ένα τρακτέρ και άλλο χίλια, άλλο δύο χιλιάδες. Επομένως, εδώ πρέπει να κάνουμε κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις. Να σας βάλω το τριπλό σχήμα;  1)Προμηθευτικοί συνεταιρισμοί, 2)Παραγωγικοί συνεταιρισμοί, για να πουλάει και να διεκδικεί και να διαπραγματεύεται το βιός του ο Αγρότης απέναντι στους μεσάζοντες που του «πίνουν» το αίμα. 3)Καταναλωτικοί συνεταιρισμοί.

Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα είναι τα πιο ακριβά, το ελληνικό ράφι είναι το πιο ακριβό ράφι στην Ευρώπη. Γιατί γίνεται αυτό και τελικά ποιος χάνει; Χάνει ο αγρότης, χάνει και ο καταναλωτής. Ποιος κερδίζει; ο Μεσάζων. Θέλω να κοιτάξω στα μάτια τον Έλληνα αγρότη και να τον ρωτήσω. Αυτή τη στιγμή ποιος πιστεύει ότι είναι σύμμαχός του; Η τρόικα; Οι μεσάζοντες;  Ο Τσίπρας; Να μου πουν ευθέως, να μας κοιτάξουν στα μάτια. Και τί είπε ο Πρωθυπουργός; Tόσα χρόνια ζητούσατε διάλογο με τον Πρωθυπουργό. Δεν προσεγγίζατε το Μέγαρο Μαξίμου ούτε σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων, ήταν κλεισμένο όλο το κέντρο της Αθήνας και τώρα ο Πρωθυπουργός, ο δικός σας καπετάνιος, που εσείς εμπιστευτήκατε να βάλετε στο τιμόνι, σας λέει παιδιά ανοιχτές οι πόρτες, ελάτε κάτω να καθίσουμε, να το κουβεντιάσουμε.

“Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;” Nα θυμηθώ ένα θεατρικό έργο.  Ποιος φοβάται το διάλογο; Και εκεί να εκτεθούν οι απόψεις , αλλά να πάμε, πέρα από τα τρέχοντα, στην ουσία».

Ακολουθεί ο σύνδεσμος του αποσπάσματος της συνέντευξης του κ,.Τριανταφυλλίδη στον Αιμίλιο Λιάτσο:

 

 

 

 

28/1/2016

Μοιραστείτε το!