Α.Τριανταφυλλίδης: Οι τέσσερις πυλώνες ανάπτυξης του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά».(Ηχητικό)

Τα βήματα που ακολουθούν προκειμένου ο χώρος του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» να γίνει υπερτοπικός πόλος της δυτικής Θεσσαλονίκης και να αποφευχθούν φαινόμενα Πάρκου Τρίτση περιέγραψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τριανταφυλλίδης μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Π. Αγγελόπουλο και Γ. Τραπεζιώτη.

Το στρατόπεδο αποδόθηκε στο λαό της δυτικής Θεσσαλονίκης, στον Δήμο Παύλου Μελά που περιλαμβάνει τους παλαιότερους δήμους Σταυρούπολης, Πολίχνης, Ευκαρπίας και Μετεώρων, είπε ο κ.Τριανταφυλλίδης.
Μετά την απόδοσή του, ακολουθεί η αξιοποίηση και η διασφάλιση της ύπαρξης των απαραίτητων μέσων και πόρων για την συντήρηση και την ορθή λειτουργία του, ώστε να αποφευχθούν αρνητικά φαινόμενα του παρελθόντος, όπως π.χ. με το Πάρκο Τρίτση στην πρωτεύουσα, όπως σημείωσε.
Δημιουργείται πλέον ένας υπερτοπικός πόλος στην Δυτική Θεσσαλονίκη, έκτασης 337 στρεμμάτων, που εδώ και τέσσερις δεκαετίες απλώς προοριζόταν για την κατασκευή οικημάτων για αξιωματικούς των ΕΔ. Δεν θα χτιστεί τίποτε, μόνο μία εκκλησία που είναι εκεί θα παραμείνει, σε μία έκταση 8 στρεμμάτων, ενώ 82 διαμερίσματα θα παραχωρηθούν στο πλαίσιο μίας ανταλλαγής, όπως είπε.
Η αξιοποίηση και η οικονομική στήριξη του χώρου θα γίνουν με σειρά κινήσεων. Ήδη υπάρχουν 10 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκό πρόγραμμα, σημείωσε ο κ.Τριανταφυλλίδης. Οι τέσσερις πυλώνες του σχεδιασμού περιλαμβάνουν:

Περιβαλλοντική Αναβάθμιση: Η ενίσχυση του πρασίνου που θα επηρεάσει θετικά και τις κλιματικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή, που μέχρι σήμερα έχει ελάχιστο πράσινο και αντιμετωπιζόταν ως «η πίσω αυλή της Θεσσαλονίκης … τώρα κάνουμε αυτό που δικαιούνται οι κάτοικοι, την πίσω αυλή την φέρνουμε στο προσκήνιο».

Αειφόρος Ενέργεια: Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η εφαρμογή καινοτόμων ιδεών συντήρησης.

Πολιτιστική Κληρονομιά: Ο χώρος θα φιλοξενήσει τα μουσεία Εθνικής Αντίστασης και Ποντιακού Μικρασιατικού Ελληνισμού, στις γειτονιές που κατοικήθηκαν από τους ίδιους, συνέχισε ο κ.Τριανταφυλλίδης. «Αυτό που δεν έκαναν επί 40 χρόνια, το έκανε η κυβέρνηση Τσίπρα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «μετά τον Ασύρματο, την Καισαριανή, τώρα είναι το στρατόπεδο Παύλου Μελά και θα έρθουν και άλλα».

Ελεύθερες Χρήσεις Αναψυχής: Χώροι για την ψυχαγωγία των πολιτών χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον. Υπάρχουν κτίρια που έχουν κηρυχθεί διατηρητέα και θα χρησιμοποιηθούν για τους σκοπούς που αναφέρθηκαν. Να μπορεί ένας γονιός, ένα παιδί, να βρεθεί σε ένα χώρο που θα ησυχάσει το κεφάλι του και θα παίξει με ασφάλεια.

Κλείνοντας, ο κ. Τριανταφυλλίδης σχολίασε ότι η Θεσσαλονίκη είναι η πιο… μελετημένη πόλη του κόσμου. «Το ζήτημα είναι να βρούμε πρακτικούς τρόπους, σε χαλεπούς καιρούς, να γίνουν πράγματα με την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση, να υπάρχουν λειτουργίες που θα βγάζουν τα έξοδα συντήρησης».

Ακολουθεί ο σύνδεσμος ολόκληρης της συνέντευξης:

Μοιραστείτε το!