Α.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: -«ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ, ΤΗΣ ΙΜΒΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΝΕΔΟΥ.» -ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ TΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.(ΒΙΝΤΕΟ)

Με την επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου(Ιμβριακής καταγωγής) προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς, Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη ξεκίνησε η 10η συνεδρίαση της Επιτροπής, με θέμα την Ομογένεια της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου. Εκπρόσωποι των ομογενειακών οργανώσεων εξέθεσαν στα μέλη της Επιτροπής τα ζητήματα  που απασχολούν τον ελληνισμό και  την ελληνορθόδοξη κοινότητα της Κωνσταντινούπολης, όπως αυτό της λειτουργίας των ευαγών ιδρυμάτων της ελληνικής κοινότητας στην Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Α.Τριανταφυλλίδης,  αναφερόμενος στη Συνθήκη της Λοζάνης και στα δικαιώματα της ελληνικής κοινότητας επεσήμανε «ο πλήρης απόλυτος και όχι επιλεκτικός σεβασμός των προνοιών της συνθήκης  της Λοζάνης, νομίζω ότι είναι ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Η συνθήκη της Λοζάνης έχει συγκεκριμένες πρόνοιες που δίνει στην Ίμβρο και στην Τένεδο. Θέλω εδώ να πω με επίταση και με υπογράμμιση, ότι υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα και ατομικά δικαιώματα όλων των πολιτών,  όλου του κόσμου. Με τον ίδιο τρόπο και την ίδια δύναμη  θα υπερασπιστούμε με το ίδιο πάθος και περιεχόμενο, με τον ίδιο αξιακό κώδικα τα ατομικά και ανθρώπινα δικαιώματα των Ιμβρίων, των Τενεδιών και των Κωνσταντινοπολιτών».

Ως προς την επαναλειτουργία των σχολείων τόνισε «η επαναλειτουργία των σχολείων στην Πόλη και στην Ίμβρο , αποτελεί ζήτημα εκ  των ων ουκ άνευ. Αν ομιλούμε σοβαρώς για  χώρα της Ε.Ε.,  που είναι η χώρα μας, και από την άλλη, χώρα που θέλει να μπει και πρέπει να υιοθετήσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, είναι δυνατόν να τίθεται εν αμφιβόλω να υπάρξει επαναλειτουργία του μειονοτικού σχολείου; Προφανώς θα πρέπει να τεθεί, να επιδιωχθεί και μάλιστα, όταν η αναστήλωση των γκρεμισμένων παλιών σπιτιών για 70 και 80 χρόνια, γίνεται ιδίοις εξόδοις του συνόλου των Ιμβρίων, Τενεδίων και Κωνσταντινουπολιτών.

          Η ελεύθερη, ανεμπόδιστη, κατοχυρωμένη, διασφαλισμένη πρόσβαση των πολιτών ελληνικής καταγωγής στην Τουρκία, νομίζω ότι πρέπει να αποτελεί σαφές πρόκριμα των όποιων επιλογών».

IMG_2016_05_24_001019

Τέλος, ο κ.Τριανταφυλλίδης, απαντώντας σε ερώτηση εκπροσώπου των ομογενών της Κωνσταντινούπολης σχετικά με την εξέλιξη του θέματος της επαναχορήγησης των συντάξεων των ανασφάλιστων υπερηλίκων, μεταξύ αυτών και Κωνσταντινουπολιτών,  ανέφερε χαρακτηριστικά «Απλά μόνο να διευκρινίσω και να το ανακοινώσω, ότι η Βουλή των Ελλήνων ψηφίζοντας το ασφαλιστικό, με το άρθρο 93, επανέφερε τη σύνταξη των ανασφάλιστων υπερηλίκων στα 360 €, η οποία με κάποιες προϋποθέσεις και την εγκύκλιο εφαρμογής από το Υπουργείο Εργασίας, θα αρχίσει να επαναχορηγείται,  μετά τη διακοπή της  το 2012.  Αυτό να το γνωρίζουν όσοι παρακολουθούν τη συνεδρίαση μας. Με το άρθρο 93, ήδη έχει ψηφιστεί η επαναχορήγηση της προνοιακής αυτής ενίσχυσης των 360 ευρώ. Υπάρχει, βέβαια, ένα ζήτημα σε σχέση με την παράγραφο εκείνη που αναφέρεται στο ότι για να δοθεί πλήρης, πρέπει να έχει ο ενδιαφερόμενος τουλάχιστον τριάντα πέντε χρόνια παρουσίας στη Χώρα και για καθένα τριακοστοπέμπτο θα αφαιρείται αντίστοιχο ποσό. Θα επιδιώξουμε να ξαναφέρουμε τον κ. Κατρούγκαλο, όπως τον είχαμε φέρει εδώ την άλλη φορά, για να απαλειφθεί και αυτή η συγκεκριμένη αναφορά και έτσι οι άνθρωποι άνω των 67 ετών, που δεν έχουν κανένα άλλο πόρο ζωής και δεν παίρνουν σύνταξη από κανένα άλλο ταμείο, να έχουν αυτή την ελάχιστη οικονομική στήριξη για τα απολύτως απαραίτητα. Να ξέρουν, ότι με το άρθρο 93 του ασφαλιστικού έχει ξεκινήσει η διαδικασία επαναχορήγησης του επιδόματος που δινόταν μέχρι το 2012».

1)Βίντεο με την ανάγνωση της Επιστολής του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου

 

2)Βίντεο με την τοποθέτηση του κ.Τριανταφυλλίδη σχετικά με την επαναχορήγηση των συντάξεων των ανασφάλισττων υπερηλίκων


3)Βίντεο με την τοποθέτηση του κ.Τριανταφυλλίδη για τα ατομικά και ανθρώπινα δικαιώματα των Ιμβρίων, Τενεδίων και Κωμσταντινουπολιτών

 

 

25/5/2016

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε το!