Α.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ:«ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΓΑΛΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ». (ΒΙΝΤΕΟ)

«Τρία θέματα αιχμής τίθενται ενώπιον μας από την προηγούμενη περίοδο λειτουργίας της Επιτροπής μας: 1)ανασύσταση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού(ΣΑΕ), με έδρα τη Θεσσαλονίκη 2)Απογραφή των Ομογενών και 3)το ζήτημα της παιδείας-ελληνικής γλώσσας των Ομογενών, θέματα πρώτης γραμμής, όπου και θα κριθούμε. Καλή η φιλοπατρία μας , καλή είναι η φλόγα, καλό είναι να πηγαίνουμε στον απόδημο ή στην έδρα του κ. Ραπτάκη ή στην έδρα του κ. Κατσιαντώνη και να λέμε «εδώ χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας», αλλά δεν κρινόμαστε από τα μεγάλα και  παχιά λόγια, αλλά από τις πράξεις και το αποτέλεσμα των παρεμβάσεών μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης στη πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής της νέας Κοινοβουλευτικής Συνόδου.

Παρόντες στη Επιτροπή ήταν ο νέος Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού  Τέρενς Κουίκ  και το προεδρείο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού Πα.Δ.Ε.Ε., ο κ. Θωμάς Κατσιαντώνης, Πρόεδρος της Πα.Δ.Ε.Ε. και Πολιτειακός Βουλευτής New Hampshire ΗΠΑ και ο κ. Λεωνίδας Ραπτάκης, Μέλος του Δ.Σ. της Πα.Δ.Ε.Ε. και Πολιτειακός Γερουσιαστής Rhodes Island ΗΠΑ.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης ενημέρωσε το νέο Υφυπουργό Εξωτερικών για τον οδικό χάρτη της Επιτροπής και τα 17 σημεία άσκησης πολιτικής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, που έχει συγκροτηθεί από τον Νοέμβριο του 2015 και υπογράμμισε την ομοφωνία και ομοθυμία  που παρατηρείται στα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού από τα μέλη της Επιτροπής.

Παράλληλα, τόνισε την αναγκαιότητα επίλυσης των ζητημάτων που απασχολούν τον Ελληνισμό της Διασποράς, επισημαίνοντας  τις μέχρι τώρα ολιγωρίες που παρατηρήθηκαν, όπως για παράδειγμα στο θέμα της καθιέρωσης με νόμο της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας.

Ακολουθεί το απόσπασμα της τοποθέτησης του κ.Τριανταφυλλίδη:

ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Κύριε Υπουργέ, κλείνουμε και αμέσως μετά έχετε το λόγο. Νομίζω ότι  αναλυτικά ο απολογισμός που έχετε μπροστά σας όπως  και ο οδικός χάρτης που ήταν στην εκκίνηση της Επιτροπής δείχνει και τον πήχη που τοποθετήσαμε και πρέπει να σημειώσω ομόφωνα  και ομόθυμα. Ομόφωνα ψηφίσαμε κ. Κουίκ τα 17 βήματα που οριοθετούν και καθορίζουν τον πήχη με τον οποίο κρινόμαστε συγκρινόμαστε κατά πόσο τον έχουμε προχωρήσει ή όχι. Δεν θα είμαι επιεικής ούτε με τον εαυτό μου ούτε με την Επιτροπή ούτε με το έργο του Υπουργείου Εξωτερικών. Θα πω ότι  ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και το λέω σε πολύ διπλωματική γλώσσα αγαπητέ κ. Κουίκ, αγαπητέ κ. Υπουργέ. Γιατί; Λέω μόνο τίτλους: 1) ανασύσταση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού με έδρα  τη Θεσσαλονίκη.   Μέχρι στιγμής δεν έχει έρθει καν το σχέδιο στη Βουλή. 2) Μητρώο απογραφής των Ομογενών. Εδώ έχουμε συμπέσει, ακόμα και ο κ. Αθανασίου ο συνάδελφός μας Βουλευτής είπε στη συζήτηση του εκλογικού νόμου ότι δεν υπάρχει Μητρώο και η έρευνα του κ. Δέδε ως Εισηγητή αποκάλυψε ότι τελευταία φορά που έγινε απογραφή στην Ελλάδα των Ομογενών στον παγκόσμιο ελληνισμό είναι το 1975.  Δεύτερο, λοιπόν, θέμα μητρώο, απογραφή ομογενών, που ως Επιτροπή τοποθετήσαμε ως βήμα προαπαιτούμενων του κορυφαίου ζητήματος ψήφου των ομογενών. Τρίτο ζήτημα και θα το επισημάνω και πάλι, η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας, κάτι το οποίο πραγματικά εδώ και ένα χρόνο δεν έχει υλοποιηθεί, δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω.

Σημείο τέταρτο, η παιδεία των Ομογενών ή το σχολείο του Μονάχου που έθεσε ο κ. Δημοσχάκης, η οικονομική διπλωματία κ.λπ., ξέρω ότι η απάντησή σας μπορεί να είναι ότι αυτό δεν είναι στην αρμοδιότητά μου και είναι αρμοδιότητα είτε του Υπουργείου Παιδείας ή του Υπουργείου Οικονομίας ή της Δημόσιας Διοίκησης και του Υπουργείου Εσωτερικών, είχαμε εδώ τον κ. Κουρουμπλή για τα θέματα εξυπηρέτησης των Ομογενών, για αυτό η Επιτροπή μας κύριε Κουΐκ έθεσε στο σημείο 9 των 17 βημάτων ως προτεραιότητα την διαμόρφωση ενός διυπουργικού οργάνου που θα κατατείνει στο μοντέλο της Κύπρου. Η Κύπρος έχει τον Επίτροπων των Αποδήμων Κυπρίων, που τον είχαμε στην πρώτη μας συνεδρίαση, ο οποίος λειτουργεί ως συντονιστής όλων των θεμάτων που αφορούν τους Απόδημους σε κάθε Υπουργείο. Για να υπάρχει μία συναρθρωμένη, διαρθρωμένη πολιτική και όχι αποσπασματικές, μεμονωμένες παρεμβάσεις.

Το θέμα της παιδείας των Ομογενών είναι τεράστιο. Εκεί απαντώ στον κ. Κόνσολα ότι είχαμε ζητήσει να συνεδριάσουμε από κοινού με την Επιτροπή Μορφωτικών και μάλιστα στην Γερμανία, που υπάρχει το μείζον θέμα, κάτι το οποίο δεν κατέστη εφικτό, γιατί έτρεχε το θέμα, το πρόβλημα με το σχολείο του Μονάχου και δυστυχώς παρόλο που είχαμε συμφωνήσει και με τον κ. Γαβρόγλου, τότε Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών και τον κ. Πελεγρίνη, τον πρώην Υφυπουργό για θέματα παιδείας Ομογενών, ωστόσο αυτή η επίσκεψη επιτόπου στο Μόναχο για να ακούσουμε τους απόδημους Έλληνες στα ζητήματα της παιδείας των Ομογενών δεν κατέστη εφικτό. Αυτό δεν έγινε με δική μας ευθύνη, το τονίζω, όχι με ευθύνη του Προέδρου ή της Επιτροπής. Εμείς παρόλο ότι κάναμε όλο το συντονισμό, όλη την διαδικασία, δεν κατέστη εφικτό.

Έχουν κατατεθεί αρκετές προτάσεις, αλλά τρία μεγάλα ζητήματα, ΣΑΕ, απογραφή Ομογενών και το ζήτημα της παιδείας των Ομογενών είναι θέματα πρώτης γραμμής, όπου θα κριθούμε. Καλή η φιλοπατρία, καλή είναι η φλόγα, καλό είναι να πηγαίνουμε στον απόδημο ή στην έδρα του κ. Ραπτάκη ή στην έδρα του κ. Κατσιαντώνη και να λέμε «εδώ χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας», όπως έχω επισημάνει πολλές φορές, αλλά δεν κρινόμαστε από τα μεγάλα και  παχιά λόγια, κρινόμαστε από τις πράξεις και το αποτέλεσμα των παρεμβάσεών μας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

img_2016_11_30_004 img_2016_11_30_051 img_2016_11_30_007 img_2016_11_30_045 img_2016_11_30_085

1/12/2016

 

Μοιραστείτε το!