Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης: κατάθεση επίκαιρης ερώτησης με θέμα «Αγορές χωρίς μεσάζοντες».

Ένα από τα πιο επίκαιρα ζητήματα φέρνει στο επίκεντρο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ της Α’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης με την κατάθεση της επίκαιρης ερώτησής του με θέμα «Αγορές χωρίς μεσάζοντες».

Τα τελευταία χρόνια και λόγω της οικονομικής κρίσης οι αγορές αυτές επεκτάθηκαν και λειτούργησαν σε όλη τη χώρα. Στόχος των αγορών ήταν να προμηθεύσουν τους πληττόμενους οικονομικά πολίτες με ποιοτικά είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα κ.λ.π.) σε προσιτές τιμές.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, «δυστυχώς τους τελευταίους δυο μήνες γινόμαστε μάρτυρες οι αγορές αυτές –μετά από καταγγελίες– να αντιμετωπίζονται από τις αστυνομικές αρχές ως παράνομες λειτουργίες παρεμπορίου, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που προβλέπει ο νόμος για τις περιπτώσεις αυτές».

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση ο Υπουργός Γ. Σταθάκης ερωτάται εάν σχεδιάζει η κυβέρνηση να καλύψει θεσμικά τη λειτουργία των εν λόγω αγορών και εάν θα υπάρξει μέριμνα για την αυτονόητη δέσμη προδιαγραφών τόσο για την φορολογική τους υποχρέωση όσο και τον ποιοτικό έλεγχο των προσφερόμενων προϊόντων.

Aκολουθεί το πλήρες κείμενο:

                                                                                            Αθήνα,  9  Ιουνίου 2015

                                                  ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

                         Προς τον κ. Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

 Θέμα: Αγορές χωρίς Μεσάζοντες

 

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση των τελευταίων πέντε ετών, λόγω των γνωστών μνημονιακών πολιτικών, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές  προϊόντων πρώτης ανάγκης (π.χ. γάλα, λαχανικά κ.λ.π.) γέννησαν τις  πρωτοβουλίες αγροτών – παραγωγών που είναι γνωστές με το όνομα «ΑΓΟΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ». Κύριος στόχος των πρωτοβουλιών αυτών ήταν και είναι  να προμηθεύσουν τους πληττόμενους οικονομικά πολίτες – καταναλωτές με προϊόντα φτηνά και ποιοτικά.

 

Παρόλο που τα τελευταία τρία χρόνια οι «ΑΓΟΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ» επεκτάθηκαν και λειτούργησαν σε όλη τη χώρα, δυστυχώς τους τελευταίους δυο μήνες γινόμαστε μάρτυρες οι αγορές αυτές –μετά από καταγγελίες– να αντιμετωπίζονται από τις αστυνομικές αρχές ως παράνομες λειτουργίες παρεμπορίου, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που προβλέπει ο νόμος για τις περιπτώσεις αυτές. (Πρόσφατα παραδείγματα στο δήμο Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης και στο δήμο Γλυφάδας- Αθήνα).

 

                                                            Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Προτίθεται να καλύψει το θεσμικό κενό για τη λειτουργία αυτών των αγορών «ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ»;

2.Θα υπάρξει μέριμνα για την αυτονόητη δέσμη προδιαγραφών τόσο για την φορολογική τους υποχρέωση όσο και τον ποιοτικό έλεγχο των προσφερόμενων προϊόντων;  

Μοιραστείτε το!