Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης: “SOS εκπέμπει η Ευκαρπία-Πρώτα η υγεία των κατοίκων και η Προστασία του Περιβάλλοντος”.

«Δεν μπορεί η πολιτεία να προτείνει σε όλους να καίνε Φυσικό Αέριο, για να εξαλειφθεί η «Αιθαλομίχλη» και στις τσιμεντοβιομηχανίες να προτείνει την καύση πλαστικών, αποβλήτων και απορριμμάτων».

Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης με ομιλία-παρέμβασή του στην ειδική μόνιμη επιτροπή της Βουλής για την Προστασία του Περιβάλλοντος, αναφέρθηκε στο φλέγον ζήτημα της ρύπανσης των Δυτικών Συνοικιών της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στην περιοχή της Ευκαρπίας, στα πλαίσια συνεδρίασης της επιτροπής με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Aπόψεις Φορέων για το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων(ΕΣΔΑ)».

Ο κ.Τριανταφυλίδης τόνισε: Ζητώ να επανεξεταστεί και να ανακληθεί η διατύπωση στη σελίδα 25 του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά «Όσον αφορά την ενεργειακή αξιοποίηση απορριματογενούς καυσίμου, οι τσιμεντοβιομηχανίες της Ελλάδας δύνανται να απορροφήσουν ως και 480.000 t RDF/SRF ετησίως, έπειτα από επενδύσεις αναβάθμισης/ τεχνολογικής προσαρμογής των εγκαταστάσεών τους».
«Ουσιαστικά η διατύπωση αυτή δίνει το δικαίωμα στις τσιμεντοβιομηχανίες, όπως στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας, να προχωρούν στη καύση πλαστικών, αποβλήτων και απορριμμάτων.
Ο νέος ΕΣΔΑ θα πρέπει να διασφαλίσει την ορθή διαχείριση απορριμμάτων στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια, θέτοντας ασφαλιστικές δικλίδες που θα τη δρομολογήσουν με απόλυτη επιτυχία».

Συνέχισε δε ο κ.Τριανταφυλλίδης, «χωρίς να έχει γίνει καμία μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού για την περιοχή της Ευκαρπίας, αλλά ούτε και για τη φέρουσα περιβαλλοντική της ικανότητα, έχει δεχτεί πολλές και ρυπογόνες δραστηριότητες που έχουν αλλοιώσει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον της. Επίσης, υπάρχει πλούσιο ιστορικό εντονότατων αντιδράσεων από την τοπική κοινωνία σχετική με την επιθυμία της τσιμεντοβιομηχανίας της περιοχής εδώ και χρόνια να ζητάει άδεια για την καύση «εναλλακτικών καυσίμων», λυματολάσπης, απορριμμάτων, αποβλήτων κλπ».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης επεσήμανε: λέμε ΝΑΙ στη λειτουργία των εργοστασίων και των παραγωγικών μονάδων, με φιλικές όμως μορφές ενέργειας προς το Περιβάλλον, όπως το φυσικό αέριο, που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο ούτε την υγεία των κατοίκων της περιοχής αλλά ούτε και το Περιβάλλον.

 

25/6/2015

Μοιραστείτε το!