ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ Ν.ΦΙΛΗ-ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ(VIDEO)

Από τα πρακτικά της Βουλής:

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Έχω μπροστά μου τα πρακτικά της Βουλής, τα οποία είναι 90 σελίδες. Είναι 24 Φεβρουαρίου του 1994 και ο τότε προεδρεύων, Παναγιώτης Κρητικός, σημειώνει στην κατακλείδα :
Συνεπώς η πρόταση νόμου αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών «Η 19η Μαΐου καθιερώνεται ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου» έγινε δεκτή σε μόνη συζήτηση κατ΄ αρχήν, κατ΄ άρθρο και στο σύνολο ομόφωνα και έχει ως εξής:

Η 19η Μαΐου καθιερώνεται ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Άρθρο 1. Ορίζεται η 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Άρθρο 2. Ο χαρακτήρας, το περιεχόμενο, ο φορέας και ο τρόπος οργάνωσης των εκδηλώσεων καθορίζεται με Προεδρικό Διάταγμα.
Άρθρο 3. Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Νομίζω ότι αυτή η ομόφωνη και ομόθυμη απόφαση άργησε 80 ολόκληρα χρόνια και ήταν χάρη στην πρωτοβουλία 22 βουλευτών τότε που υπέγραψαν το σχέδιο νόμου και βεβαίως του τότε πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου, που έκανε αποδεκτό το αίτημά τους για να μπορέσει ομόφωνα η Βουλή να εκπληρώσει ένα ιστορικό χρέος που δεν είχε εκπληρώσει μέχρι τότε. Όμως, δεν ήταν μόνο η ομόφωνη αυτή απόφαση. Αυτή η απόφαση περιελάμβανε την συγκρότηση της Μαύρης Βίβλου της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού με έξοδα της Βουλής και με δυνατότητα η Μαύρη Βίβλος της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού να μεταφραστεί σε πέντε γλώσσες, όπως και αυτό έγινε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Αυτή είναι η πολυσέλιδη έκδοση και είναι με την σφραγίδα του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό για την Δημοκρατία, Αθήνα 2004. Όποιος συνάδελφος θέλει, περιλαμβάνει τα αρχεία της Αυστροουγγαρίας και της Γαλλίας.
Να πω μόνο τα ονόματα των ανθρώπων που συγκρότησαν την επιστημονική επιτροπή. Πρόεδρος ο Βασίλειος Κρομύδας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέλη Κωνσταντίνος Βακαλόπουλος, Παναγιώτης Ήφαιστος, Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, Ευστάθιος Πελαγίδης, Νεοκλής Σαρρής. Για όσους αμφισβητούν την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
Επίσης, στο ίδιο αυτό πόνημα υπάρχει ένα ψήφισμα των Ελλήνων διανοουμένων για την τραγωδία του Πόντου στις 22 Νοεμβρίου 1921. Όποιος διαβάσει αυτό το ψήφισμα- φωνή απόγνωσης των τότε λογοτεχνών, μεταξύ των οποίων Γρυπάρης, Δροσίνης, Καζαντζάκης, Νικολούδης, Νιρβάνας, Ξενόπουλος, Παλαμάς, Ζαχαρίας Παπαντωνίου, Χατζηδάκης, Χορν, Σβορώνος, Στρατήγης, θα καταλάβει. Έστειλαν μήνυμα για τις σφαγές, τους εκτοπισμούς και την γενοκτονία στον Πόντο.
«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπιστώ το δικαίωμά σου να το λες.». Κάνει λάθος ο Νίκος Φίλης. Σφάλει πολιτικά και επιστημονικά και του ζήτησα να του στείλω το πόνημα της Ελευθεροτυπίας με τίτλο Γενοκτονία στην Ανατολή, όπου 14 Τούρκοι ιστορικοί, όπως ο ΤανέρΑκτσάν, ο ΦουάντΤουντάρ, ο Αλί ΣαϊντΓεντίνογλου μιλούν για την ιδέα του ανεξάρτητου Πόντου και την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Μιλούν για τις εκτοπίσεις και τις σφαγές των Ελλήνων και την πρόβα για την γενοκτονία των Αρμενίων. Μιλούν όπως ο ΝτογκάνΑχτσαλί που λέει ότι ο πόνος δεν θα ήταν μικρότερος αν δεν μιλούσαν για γενοκτονία.
Ως προς το νομικό ζήτημα, ζήτησα την συνδρομή, αφήνοντας στην άκρη τα συναισθήματα και την διαχείρισή τους και μιλώ μόνο με τα στοιχεία της νομικής εισήγησης της ιστορίας, του κ. Νικολάου Ζάικου, επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας να μου στείλει την τοποθέτησή του. Μεταξύ άλλων ο κ. Ζάικος καταλήγει ότι για την ελληνική νομοθεσία και για όλους τους Έλληνες ειδικούς του διεθνούς δικαίου που έχουν γράψει για το θέμα, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Σύμφωνα με τον Γεώργιο Τενεκίδη που ήταν παγκόσμιας ακτινοβολίας και αποδοχής καθηγητής του διεθνούς δικαίου, η κατάληξη του ελληνισμού της Τουρκίας από το 1914 και έπειτα πρέπει να συγκαταλεχθεί μεταξύ των γενοκτονιών του αιώνα μας. Λίγο πιο πριν αναφέρεται στη μελέτη της ChristianSererEthnicityDialShelton, εγκυκλοπαίδεια των γενοκτονιών και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, έτος 2005 στο Πανεπιστήμιο Yale. Η παγκόσμια εγκυκλοπαίδεια των γενοκτονιών και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας συμπεριλαμβάνει στη σελίδα 306 σχετικά με τους Έλληνες του Πόντου.

Για αυτό ποινικά, η Βουλή των Ελλήνων το εξέδωσε, και πολιτικά στηρίζω και συνεχίζω να στηρίζω την ομόφωνη απόφαση της Βουλής της 24ης Φεβρουαρίου του 1994. Σας ευχαριστώ.

 

 

3/11/2015

Μοιραστείτε το!