“Έγνοια για τον Θερμαϊκό κόλπο – πηγή ζωής για την πόλη της Θεσσαλονίκης”

Κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης σήμερα με θέμα: “Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ, ΆΜΕΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ” προς του Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης” και “Οικονομίας, Υποδομών και Ναυτιλίας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

Αθήνα, 5 Μαΐου 2015
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
• Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
• Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

Θέμα: Ο Καθαρισμός του Θερμαϊκού Κόλπου, άμεση προτεραιότητα.

O Θερμαϊκός κόλπος, η θαλάσσια αυλή της Θεσσαλονίκης δίνει την εικόνα μιας «επιπλέουσας χωματερής». Καθώς εισερχόμαστε στους θερινούς μήνες με την αναμενόμενη αύξηση της θερμοκρασίας, τόσο το φαινόμενο του ευτροφισμού, όσο και της δυσάρεστης περιρρέουσας οσμής θα επιταθούν. Η κατάσταση γίνεται ήδη χειρότερη και αφόρητη τόσο για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης όσο και για τους τουρίστες, όπως επισημαίνεται και σε ρεπορτάζ τοπικών μέσων ενημέρωσης («SOS εκπέμπει ο Θερμαϊκός»-Αγγελιοφόρος-15/4/2015).
Από τον Ιανουάριο του 2015 εξαιτίας της μη ανανέωσης προγραμμάτων και των αναγκαίων κονδυλίων το αντιρρυπαντικό σκάφος που επιχειρούσε για να αντιμετωπίσει τουλάχιστον την επιφανειακή ρύπανση, περισυλλέγοντας ποσότητα απορριμμάτων μηνιαίως έως και 200 κυβικά μέτρα, έχει σταματήσει το έργο του.

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1. Θα συνεχιστεί το πρόγραμμα του επιφανειακού καθαρισμού των υδάτων (χρήση του αντιρρυπαντικού σκάφους) με τη διάθεση των αναγκαίων κονδυλίων;
2. Με ποιο πλέγμα μέτρων θα αντιμετωπιστούν ουσιαστικά οι βασικές ρυπογόνες αιτίες του Θερμαϊκού Κόλπου (αστικές και βιομηχανικές εκροές – γεωργοκτηνοτροφικές χρήσεις);

Ο ερωτών βουλευτής
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

 

 

5/5/2015

Μοιραστείτε το!