Α. Τριανταφυλλίδης(για Συνταγματική Αναθεώρηση): «Ο ΛΑΟΣ ΚΑΛΕΙ, Ο ΛΑΟΣ ΕΓΚΑΛΕΙ, Ο ΛΑΟΣ ΑΝΑΚΑΛΕΙ». | Συνέντευξη στην Κυριακάτικη KontraNews

-Α. Τριανταφυλλίδης(για Συνταγματική Αναθεώρηση): «Ο ΛΑΟΣ ΚΑΛΕΙ, Ο ΛΑΟΣ ΕΓΚΑΛΕΙ, Ο ΛΑΟΣ ΑΝΑΚΑΛΕΙ».

-Α. Τριανταφυλλίδης (για Κυβερνητικό έργο): «ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΟ Σ.Ο.Κ.-ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ».

Συνέντευξη στην Κυριακάτικη Kontra News και στη δημοσιογράφο Στέλλα Γκαντώνα.

 

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

1.Στο θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης μπορεί να υπάρξει συναίνεση από τα άλλα κόμματα; Γιατί στην ψήφιση του εκλογικού νόμου δεν είδαμε κάτι τέτοιο

Α.Τ. «Όπως κατέδειξαν οι ευρύτερες, από την κυβερνητική δεδηλωμένη, πλειοψηφίες των 180 βουλευτών που υπερψήφισαν άρθρα του εκλογικού νόμου  της απλής αναλογικής καθιστούν πλέον ορατή, χειροπιαστή την προοπτική της συνταγματικής αναθεώρησης. Συνιστούν πρόκριμα για μια αναθεώρηση-επαναθεμελίωση, που θα σηματοδοτεί την ουσιαστική ανατροπή του παλαιοκομματικού πολιτικού συστήματος, της εμβάθυνσης των αμεσο-δημοκρατικών διαδικασιών, όπως τα δημοψηφίσματα λαϊκής πρωτοβουλίας, με συγκέντρωση ικανού αριθμού υπογραφών πολιτών, και της ενίσχυσης των ατομικών ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Παράλληλα υπερώριμα αιτήματα, όπως η κατάργηση του γνωστού άρθρου 86 του Συντ. και του νόμου περί ΜΗ ευθύνης υπουργών, το πολυδαίδαλο επί τούτου πλυντηρίου ευθυνών πολιτικών προσώπων, όπως  η συνταγματικά κατοχυρωμένη κυβερνητική θητεία των τεσσάρων ετών και το συνταγματικά κατοχυρωμένο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής θα τεθούν προς διαβούλευση.  Η δική μας πρόταση αναθεώρησης θα έχει το σαφές προοδευτικό-δημοκρατικό αποτύπωμα και θα καταδεικνύει στην πράξη ότι η πολιτική βούληση και η φιλοδοξία της σημερινής πλειοψηφίας ΔΕΝ είναι η καλύτερη διαχείριση του σημερινού συστήματος, που έχει απαξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών, αλλά η ριζική του και η εκ βάθρων επαναθεμελίωση του με το λαό και τους πολίτες συμμέτοχους, συν-δημιουργούς και για αυτό συνυπεύθυνους».

2. Η εκλογή ΠτΔ από το λαό διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρόλα αυτά, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξαγγείλει μία τέτοια πρόταση

Α.Τ.: « Η αναγκαία και επιβεβλημένη διατύπωση διαφορετικών απόψεων δεν συνιστά διχασμό. Αν ομιλούμε όχι για ένα ρετουσάρισμα του υπάρχοντος συντάγματος, αλλά για μια ουσιαστική επαναθεμελίωση των όρων και των κανόνων του δημοκρατικού πολιτεύματος, για μια διαδικασία αναθεώρησης-άσκηση δημοκρατίας- που θα οδηγήσει σε ένα Σύνταγμα των Πολιτών και όχι των πολιτικών, τότε σαφώς και το θέμα του τρόπου εκλογής και των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να τεθεί. Φοβικά σύνδρομα ή ιδεολογικές εμμονές και αγκυλώσεις δεν οδηγούν σε ριζικές ανατροπές, δεν κατευθύνονται σε ένα νέο πολιτικό γεωμετρικό τόπο ανάτασης, μια νέα προωθητική ισορροπία, μεταξύ των παραγόντων του πολιτεύματος. Κρατήστε δύο όρους: Άμεση Εκλογή, Ανακλητότητα. Ο λαός καλεί, ο λαός εγκαλεί, ο λαός ανακαλεί. Από το Λαό, Για το Λαό, Με το Λαό.

 

3.Δεν φοβάστε μήπως η εν λόγω πρωτοβουλία, δημιουργήσει και ένα δεύτερο πόλο εξουσίας;

Αναμένουμε να ακούσουμε τον Πρωθυπουργό να ξεδιπλώνει τις προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση στις συντεταγμένες που προανέφερα, ως την αναγκαία επανεκκίνηση του πολιτικού συστήματος.  Γίνεται ωστόσο σαφές ότι άλλη κατεύθυνση είναι αυτή που αφορά την άμεση εκλογή του ΠτΔ ,εάν μετά από τρείς άκαρπες ψηφοφορίες στη βουλή δεν οδηγηθούμε σε διάλυση της Βουλής, όπως προβλέπει το Σύνταγμα (άρθρο 32, παρ.4), αλλά σε άμεση εκλογή του ΠτΔ από τους πολίτες, χωρίς δηλαδή τη διάλυση της βουλής, μετά και την Τρίτη άκαρπη ψηφοφορία.  Εντελώς διαφορετική είναι η κατεύθυνση της άμεσης εκλογής του ΠτΔ από το λαό, χωρίς την παρεμβολή της Βουλής, και στην περίπτωση αυτή της συζήτησης για την ουσιαστικοποίηση των αρμοδιοτήτων του, αλλά και την ανακλητότητα του εκλεγμένου προέδρου, μετά από διαδικασία συγκέντρωσης ικανού αριθμού υπογραφών, όταν προκύψει μείζον θέμα για τη λειτουργία και τις επιλογές του».

 

ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

 

  1. Σε ό, τι αφορά στο πεδίο της καθημερινότητας, εσείς ως βουλευτής είστε ικανοποιημένος από τις επιδόσεις της κυβέρνησης;

«Ο λαός και οι πολίτες είναι θυμωμένοι. Θέλουν, ζητούν, διεκδικούν και καλά κάνουν. Απαιτούν έτσι ώστε οι δικές μας δεσμεύσεις να αλλάξουν τη δική τους ζωή, να γίνουν πραγματικότητα να τρέξουμε πιο γρήγορα, με ταχύτερους και αποτελεσματικότερους ρυθμούς, να ξεπεράσουμε τη γραφειοκρατία, τη πολυνομία, να υποτάξουμε τα κάθε λογής συμφέροντα στο υπέρτερο συμφέρον, που είναι το δημόσιο συμφέρον.

Την ίδια ώρα όμως οι πολίτες αναγνωρίζουν ότι η δική τους κυβέρνηση  σπάει έναν-έναν  τους κρίκους της αλυσίδας της αμαρτίας, της διαπλοκής και της διαφθοράς και  φέρνει έσοδα στα δημόσια ταμεία, με δύο παράλληλες κινήσεις.

Από τη μια η κίνηση που διασφαλίζει το αύριο της νομιμότητας, της ισονομίας και της ισοπολιτείας, χωρίς καμιά διάθεση να τα βάλουμε με κάποιον προσωπικά, αλλά με το σύστημα της ανομίας, που επικράτησε στη χώρα μας, σε σχέση με τις μη τηλεοπτικές άδειες για 25 συναπτά έτη.

Από την άλλη η λειτουργία της εξεταστικής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, που αποκαλύπτει το «χθες χωρίς αύριο», όλη αυτή την κόπρο του Αυγεία, που είχαν σωρεύσει πολιτικοί των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων εξουσίας, τραπεζίτες, καναλάρχες και επιχειρηματίες. Το πάρτυ τελείωσε. Από το Μαύρο κινούμαστε στο Φως. Αυτή η America Latina ευρωπαϊκού τύπου, αυτή η καμόρα, που κανόνιζε οι κολλητοί της να βρίσκονται πέρα, πάνω και έξω από οποιαδήποτε διαδικασία νομιμότητας, τελειώνει. Τέλειωσε, αλλά δεν το έχουν αντιληφθεί.

Για αυτό  ο λαός δίνει τράτο στον δικό του Πρωθυπουργό, στο δικό του Αλέξη Τσίπρα  και στη δική του Κυβέρνηση.

  1. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης για την κυβέρνηση και σε ποιους τομείς;

Χρειαζόμαστε Κυβέρνηση-Κοινοβουλευτική Ομάδα-Κόμμα ένα δημιουργικό και προωθητικό Σ.Ο.Κ. Ένα Συντονιστικό Όργανο Καθημερινότητας, ένα κέντρο αμφίδρομης λειτουργίας(πολίτες-κυβέρνηση, κυβέρνηση – πολίτες) για να μη καθυστερεί επί μήνες για παράδειγμα  η έκδοση της  Κ.Υ.Α. που αφορά την υλοποίηση του άρθρου 93 του ασφαλιστικού για να δοθεί η σύνταξη των 360 ευρώ από τον ΟΓΑ στους ανασφάλιστους υπερήλικες άνω των 67, που δεν έχουν άλλο πόρο ζωής, ή να καθυστερεί ο διαγωνισμός  για τις άδειες στο διαδικτυακό ηλεκτρονικό στοίχημα , τζίρου 6 δις. ευρώ, από όπου εισπράττει το δημόσιο μόλις 25.000 ευρώ,  όταν την ίδια ώρα παρακρατούμε 20,30, 50 ευρώ από τη σύνταξη του χαμηλοσυνταξιούχου, για δαπάνες υγείας. Οι ουρές στις υπηρεσίες, το έλλειμμα ενημέρωσης για το καθημερινό, τη κάθε βελτιωτική παρέμβαση, εγκύκλιο, πρόγραμμα, προκήρυξη, ενίσχυση, επιδότηση που γίνονται αλλά δεν λέγονται και για αυτό δεν μαθαίνονται, ή ανακοινώνονται αλλά δεν υλοποιούνται και για αυτό απαξιώνονται, καθώς τα καταπίνει η διοικητική ιεραρχία , ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ.

 

 

25/7/2016

Μοιραστείτε το!