ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: Ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι στον όμιλο Ο.Τ.Ε. (πλήρες κείμενο)

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό

Εργασίας

Θέμα: Ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι στον όμιλο Ο.Τ.Ε.

Ο Ο.Τ.Ε. εκμεταλλευόμενος την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου της προηγούμενης κυβέρνησης (ΠΥΣ) 6/28-2-2012 με την οποία μειώθηκαν ο κατώτερος μισθός (κατά 22% και 32% για τους νέους), τα επιδόματα ασθένειας, μητρότητας και δόθηκε η δυνατότητα τροποποίησης των συλλογικών συμβάσεων, μίσθωνε υπαλλήλους μέσω των θυγατρικών εταιρειών του (oteplus, evalue). Εταιρείες οι οποίες προσλάμβαναν εργαζόμενους με εξευτελιστικά χαμηλό μισθό (από 200 έως 350 ευρώ για τέσσερις ή έξι ώρες εργασίας), χωρίς να λαμβάνονται υπόψη πτυχία ή οποιαδήποτε άλλα προσόντα και χωρίς να δίδεται κανένα επίδομα.

Την 19η Φεβρουαρίου του 2015 η διοίκηση του ΟΤΕ απαίτησε την παραίτηση των υπαλλήλων της τηλεφωνικής υποστήριξης 13888, αποσκοπώντας στη μεταφορά όλου του προσωπικού της εν λόγω γραμμής υποστήριξης, που ανήκε στην εταιρεία OTEPLUS στην ιδιωτική εταιρία E VALUE, με ατομικές συμβάσεις που δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις της εργατικής νομοθεσίας, καταρρίπτοντας κατά αυτό τον τρόπο όλα τα δικαιώματα των συλλογικών συμβάσεων καθώς και του εργατικού διακαίου.
Οι υπάλληλοι του 13888, κλήθηκαν να υπογράψουν τις νέες ατομικές συμβάσεις, με συνθήκες γαλέρας, χάνοντας έτσι όλα τα χρόνια προϋπηρεσίας τους καθώς και όλα τα δικαιώματα που έχουν για επιδόματα όπως αυτό του γάμου.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το αρμόδιο υπουργείο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα που ανέκυψε με τους υπαλλήλους του 13888;

2. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το αρμόδιο υπουργείο προκειμένου να διασφαλιστούν ο κατώτατος μισθός, τα νόμιμα επιδόματα σύμφωνα με τα προσόντα των εργαζομένων καθώς και οι αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και με ποιο τρόπο θα διασφαλιστούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας;

Ο ερωτών βουλευτής:

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Μοιραστείτε το!