ΠΡΟΤΑΣΗ Α.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ: «ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΟΙ 12 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ» (ΗΧΗΤΙΚΟ)

«Με την αυξημένη ευθύνη της θεσμικής μου θέσης, ως Προέδρου της Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, έχω καταθέσει εδώ και καιρό στον αρμόδιο, για τον εκλογικό νόμο, Υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή την άποψη-πρότασή μου σχετικά με την ψήφο των ομογενών, όπως ορίζει το άρθρο 51 παρ.4 του Συντάγματος: Προτείνω οι 12 θέσεις Βουλευτών του ψηφοδελτίου Επικρατείας να καταλαμβάνονται από ομογενείς, με βάση α)την δύναμη των κομμάτων και β) την ανθρωπογεωγραφική καταγραφή τους ανά ήπειρο.

ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΥ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ

1)Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ, με τη συνεργασία της ΕΛΣΤΑΤ και των κατά τόπους προξενικών αρχών και 2)επιτροπή εμπειρογνωμόνων από Καθηγητές Διεθνούς, Διοικητικού και Συνταγματικού Δικαίου θα ορίσει τον πήχη των κριτηρίων που θα πρέπει να πληροί ο ομογενής για να εγγραφεί στους σχετικούς εκλογικούς  καταλόγους και να έχει το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου από τη χώρα διαμονής του». Την παραπάνω πρότασή του αποκάλυψε στη «Φωνή της Ελλάδος» μετά από σχετική ερώτηση ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Διακομματικής για τον Απόδημο Ελληνισμό, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.

 

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση νόμου της ΝΔ για την ψήφο των ομογενών, υπογράμμισε σχετικά με νόημα: «Να ευχαριστήσουμε τη ΝΔ, που μετά από δεκαετίες διακυβέρνησης της χώρας, σκέφτηκε, όταν βρέθηκε πλέον στην αντιπολίτευση, ότι πρέπει κάτι να πει και να προτείνει νόμο για την ψήφο των ομογενών, όπως προβλέπει εδώ και δεκαπέντε τουλάχιστον έτη το ισχύον Σύνταγμα. Η πρόταση αυτή θα ληφθεί υπόψη στη συζήτηση που ανοίγει για το συγκεκριμένο θέμα. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ.»

 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

 

16/6/2016

Μοιραστείτε το!