ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ(ΦΩΤΟ)

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ-ΒΟΥΛΕΥΤΗ Α΄ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ, ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΡΩΣΙΑΣ, ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΟΥ ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ. 
Αγαπητά μέλη της Κυβέρνησης
και του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ρωσίας,

Με μεγάλη χαρά χαιρετίζω το αποψινό πολιτιστικό γεγονός, που οργανώνει η Ομοσπονδία των Ελληνικών Συλλόγων Ρωσίας και είναι εντεταγμένο επίσημα στο Αφιερωματικό Έτος 2016 της Ελλάδας στη Ρωσία.

Αυτή η κοινή μας πρωτοβουλία αποβλέπει στο να υπογραμμίσει τους ισχυρούς δεσμούς που μας ενώνουν, να ανανεώσει την επαφή ανάμεσα στους λαούς μας , στις κοινωνίες μας και να διευρύνει τις σχέσεις μας.

Ένας από τους βασικούς στόχους μας είναι να αναδείξουμε τις κοινές μας ρίζες, τους μακραίωνους δεσμούς φιλίας.
Η κοινή πίστη, που υπαγορεύει και κοινές πολιτισμικές, αλλά και κοινωνικές και ηθικές αξίες, μας κληροδότησε ένα πλούσιο ιστορικό παρελθόν γεμάτο σελίδες προσφοράς στον πανανθρώπινο πολιτισμό.

Πλήθος Ελλήνων μεγαλούργησαν στη Ρωσία και πλήθος Ρώσων αγάπησαν την Ελλάδα. Στα πιο πρόσφατα χρόνια, οι δύο χώρες μας έδωσαν από κοινού, μαζί με τα υπόλοιπα ελεύθερα έθνη τον αγώνα εναντίον του φασισμού και με πλήθος θυσιών και άνισων συγκρούσεων κατόρθωσαν αυτό που φάνταζε ακατόρθωτο.
Σήμερα, μπορούμε να γιορτάζουμε μαζί τη φιλία μας αυτή και να τιμούμε όσους προσέφεραν στη δημιουργία της, αλλά να κάνουμε και κοινά όνειρα για το μέλλον.

Με βάση όλα τα παραπάνω η ενίσχυση των σχέσεων μας αποτελεί για την Ελλάδα στρατηγική επιλογή. Μας συνδέει το παρελθόν, μας ενώνουν όμως και οι δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας. Τόσο οικονομικές δυνατότητες όσο όμως και οι δυνατότητες ενίσχυσης της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή.
Ο διάλογος Ευρωπαϊκής Ένωσης –Ρωσίας χωρίς στερεότυπα απομονωτισμού και χωρίς αγκυλώσεις αποτελεί σταθερή επιλογή μας.
Ο ρόλος της ελληνικής ομογένειας υπήρξε και συνεχίζει να είναι καταλυτικός και καθοριστικός. Είναι η σημαντική αυτή γέφυρα που συνδέει τις δύο χώρες τόσο στις ένδοξες όσο και στις δύσκολες περιόδους.

Στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας – Ρωσίας οι Έλληνες της Ρωσίας είχαν μία σειρά πρωτοβουλιών, που ξεπέρασαν τις συνήθεις ομογενειακές εκδηλώσεις και βοήθησαν στο να παρουσιάσουμε μαζί τη χώρα μας και τον πολιτισμό της.
Πιστεύω βαθιά, ότι οι κοινές αυτές πρωτοβουλίες θα έχουν συνέχεια και μετά το πέρας του Αφιερωματικού Έτους. Μόνο τότε θα μπορούμε να πούμε, ότι το Έτος ολοκλήρωσε παραγωγικά τον προορισμό του. Διότι το Έτος δεν είναι προορισμός, είναι μόνο μία δημιουργική νέα αρχή.
Σας ευχαριστούμε για την υποδοχή και τη φιλοξενία. Να σας διαβεβαιώσω για τα ισχυρά συναισθήματα φιλίας και αδελφοσύνης που τρέφει ο ελληνικός λαός για το ρωσικό λαό, γεγονός που μας επιβάλλει να ανταποκριθούμε σε αυτά τα ισχυρά συναισθήματα και να προωθήσουμε τις σχέσεις των χωρών μας με τον καλύτερο και τον αποτελεσματικότερο τρόπο.
Αγαπητοί Έλληνες της Ρωσίας,

Επιτρέψτε μου να κλείσω το χαιρετισμό μου με μία προσωπική αναφορά,
μιλώντας από καρδιάς.

Αισθάνομαι, Είμαι ένας από εσάς.

Η Μητέρα μου Σοφία Αθανασιάδου γεννήθηκε στα 1931στη πρώην Σοβιετική Ενωση, όπου και μεγάλωσε μέχρι την ηλικία των 8 ετών.

Η Κυρά Σοφία μου έμαθε να αγαπώ και κυρίως να σέβομαι το ρωσικό λαό.
Ένα λαό με βαθειά παιδεία και πολιτισμό,

Ένα λαό καλλιεργημένο , με βαθειά αίσθηση της ιστορίας

Ένα λαό με απόλυτη προσήλωση στα οικουμενικά ιδεώδη

Ειρήνη , Φιλία, Αδελφοσύνη (Μιρ, Τρούζμπα, Μπρατστβο)

Έλληνες της Ρωσίας, ως πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Ελληνικής Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, σας μεταφέρω τις ευχαριστίες της Επιτροπής μας.

Ευχαριστούμε την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας και τον πρόεδρό της Ιβάν Σαββίδη, για όσα – με πράξεις και όχι με λόγια – κάνετε για την Ελλάδα, αλλά και για την ιδιαίτερη πατρίδα μου τη Θεσσαλονίκη.
Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΓΙΑ Ο,ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ.
ΣΠΑΣΙΜΠΑ ΜΠΟΛΣΟΓΙΕ ΓΚΡΙΕΚΙ ΡΟΣΙΙ

 

img_1503-800x533img_1480-800x533

img_1502

img_1499

img_1471

Μοιραστείτε το!