Α.Τριανταφυλλίδης στο Συμβούλιο της Ευρώπης (μιλώντας εκ μέρους του UEL): «73 μέρες μετά, και η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ παραμένει ανεξιχνίαστη». (Video)

«Παρόλο που έχουν περάσει 73 ημέρες από τη δολοφονία του γνωστού  Έλληνα δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, μέρα μεσημέρι της 9ης Απριλίου στην Αθήνα, η υπόθεση αυτή παραμένει ανεξιχνίαστη. Όταν ένας δημοσιογράφος δολοφονείται, η δημοκρατία τραυματίζεται. Το αίσθημα ανασφάλειας εξαπλώνεται σε όλη τη δημοσιογραφική κοινότητα αλλά και  την Κοινωνία ευρύτερα. Είναι ηθική μας υποχρέωση να θέσουμε τέρμα στη βία.  Ως  δημοσιογράφος και πολιτικός, εξακολουθώ να αισθάνομαι βαθιά απογοητευμένος και συγκλονισμένος  από τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ. Η δολοφονία ενός δημοσιογράφου είναι μια κατάπτυστη, δειλή πράξη. Μια συγκλονιστική πράξη βίας που προκάλεσε ζημιά στην καρδιά της Δημοκρατίας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.

Μιλώντας εκ μέρους της πολιτικής ομάδας «UEL» (Ενωμένη Ευρωπαϊκή Αριστερά) στο πλαίσιο των εργασιών της εαρινής Συνόδου της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, με θέμα «Ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, εμπιστοσύνη του κοινού και το δικαίωμα των πολιτών στη γνώση», ο κ.Τριανταφυλλίδης επεσήμανε «Πρέπει να καταβάλουμε περισσότερες προσπάθειες για τη διατήρηση της πολυφωνίας και του πλουραλισμού των ΜΜΕ. Αυτό περιλαμβάνει την παροχή επαρκών δημόσιων πόρων για την υποστήριξη όλων των μέσων ενημέρωσης, χωρίς εξαιρέσεις αλλά και χωρίς συμβιβασμούς στη συντακτική ανεξαρτησία. Οι νόμοι και οι κανονισμοί διαφάνειας πρέπει να εφαρμόζονται όσον αφορά την ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ.Τριανταφυλλίδης υπογράμμισε «Απαιτούνται επείγουσες δράσεις από το Συμβούλιο της Ευρώπης και από τις κυβερνήσεις-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ένα πρώτο θεμελιώδες βήμα που πρέπει να γίνει άμεσα είναι η απελευθέρωση όλων των δημοσιογράφων που παραμένουν φυλακισμένοι λόγω των απόψεών τους. Τώρα, Σήμερα και Άμεσα».

Ακολουθεί ο σύνδεσμος της τοποθέτησης του κ.Τριανταφυλλίδη:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του κ.Τριανταφυλλίδη:

«Ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, εμπιστοσύνη του κοινού και το δικαίωμα των πολιτών στη γνώση».

Αγαπητέ Πρόεδρε, Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Μιλώντας εξ ονόματος του UEL θα ήθελα να συμφωνήσω με το εξαιρετικό έργο του κ. Rambi.

Παρόλο που έχουν περάσει 73 ημέρες από τη δολοφονία του Έλληνα γνωστού δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, μέρα μεσημέρι της 9ης Απριλίου στην Αθήνα, η υπόθεση αυτή παραμένει ανεξιχνίαστη.

Όταν ένας δημοσιογράφος δολοφονείται, η δημοκρατία τραυματίζεται.  Το αίσθημα ανασφάλειας εξαπλώνεται σε όλη τη δημοσιογραφική κοινότητα αλλά και  την Κοινωνία ευρύτερα. Είναι ηθική μας υποχρέωση να θέσουμε τέρμα στη βία.

Ως  δημοσιογράφος και πολιτικός, εξακολουθώ να αισθάνομαι βαθιά απογοητευμένος και συγκλονισμένος  από τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ. Η δολοφονία ενός δημοσιογράφου είναι μια κατάπτυστη, δειλή πράξη. Μια συγκλονιστική πράξη βίας που προκάλεσε ζημιά στην καρδιά της Δημοκρατίας.

Η ελευθερία του Τύπου είναι η πιο ιερή από όλες. Οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται με ασφάλεια.

Προφανώς, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης καταδικάζει ομόφωνα τη στυγερή δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Ελπίζουμε ότι οι εγκληματίες θα οδηγηθούν σύντομα στη δικαιοσύνη.

Αγαπητέ Πρόεδρε, Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Τα τελευταία χρόνια γίναμε παρατηρητές μιας κλιμακούμενης επιδείνωσης των συνθηκών υπό τις οποίες εργάζονται δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ, καθώς πολλοί από αυτούς συνελήφθησαν, φυλακίστηκαν, απήχθησαν, προπηλακίστηκαν, απειλήθηκαν ή μηνύθηκαν.

Πρέπει να καταβάλουμε περισσότερες προσπάθειες για τη διατήρηση της πολυφωνίας και του πλουραλισμού των ΜΜΕ. Αυτό περιλαμβάνει την παροχή επαρκών δημόσιων πόρων για την υποστήριξη Όλων των μέσων ενημέρωσης, ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ αλλά και χωρίς συμβιβασμούς στη συντακτική ανεξαρτησία. Οι νόμοι και οι κανονισμοί διαφάνειας πρέπει να εφαρμόζονται όσον αφορά την ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης.

Από την άλλη, θα πρέπει να καταπολεμήσουμε την παραπληροφόρηση, τις ψευδείς ειδήσεις, τις ανώνυμες δημοσιεύσεις, τη δολοφονία χαρακτήρων, την κατασκευή γεγονότων και την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, χωρίς να υπάρχει υπέρτερος λόγος, αφού δεν σχετίζονται με κανένα δημόσιο συμφέρον.

Δημοσιογραφία σημαίνει επαλήθευση, έλεγχος και υπογραφή των ειδήσεων και όχι χειραγώγηση, μέσω μιας λεγόμενης “δημοσιογραφίας” στην υπηρεσία πολιτικών, οικονομικών και επιχειρηματικών συμφερόντων. Στη σκέψη μας υπάρχει πάντα το σκάνδαλο δεδομένων της Cambridge Analytica.

Απαιτούνται επείγουσες δράσεις από το Συμβούλιο της Ευρώπης και από τις κυβερνήσεις-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ένα πρώτο θεμελιώδες βήμα που πρέπει να γίνει άμεσα είναι η απελευθέρωση όλων των δημοσιογράφων που παραμένουν φυλακισμένοι λόγω των απόψεών τους. Τώρα, Σήμερα και Άμεσα.

Μοιραστείτε το!