Α.Τριανταφυλλίδης στο Συμβούλιο της Ευρώπης (μιλώντας εκ μέρους του UEL): «Ένα χρόνο μετά τη βίαιη επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι πιο αναγκαία από ποτέ η ειρηνική επίλυση των διαφορών μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν». (Video)

Για «κατάφωρη παραβίαση των δεσμεύσεων που είχαν αναλάβει Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης του 2001, περί ειρηνικής επίλυσης των όποιων διαφωνιών τους» έκανε λόγο ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, υπενθυμίζοντας τη θλιβερή, σημερινή, επέτειο της βίαιης επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν εναντίον του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Δημοκρατίας του Αρτσάχ).

Μιλώντας εκ μέρους της πολιτικής ομάδας «UEL» (Ενωμένη Ευρωπαϊκή Αριστερά) στο πλαίσιο των εργασιών της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, σχετικά με την έκθεση που συνέταξε το μέλος του ΣτΕ, Paul Gavan για τις συνέπειες της επίθεσης του Αζερμπαϊτζαν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο κ.Τριανταφυλλίδης επεσήμανε «Τα στοιχεία καταδεικνύουν με τον πιο δραματικό τρόπο τις τραγικές συνέπειες που είχε αυτός ο μόλις έξι εβδομάδων πόλεμος, δηλαδή χιλιάδες νεκροί, μεταξύ αυτών και πολλοί άμαχοι, καθώς και εκατοντάδες αγνοούμενοι. Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές υπήρξαν τραγικές, όπως  δραματικές υπήρξαν και οι καταστροφές στις υποδομές πόλεων και χωριών, αλλά και σε χιλιάδες πολιτιστικά μνημεία, εκκλησίες και μοναστήρια. Σύμφωνα με πρόσφατες πηγές 36.000 Αρμένιοι δεν έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους μετά τον πόλεμο των έξι εβδομάδων».

Παράλληλα, ο κ.Τριανταφυλλίδης κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν για καλλιέργεια ενός κλίματος με κύρια χαρακτηριστικά «τη μισαλλοδοξία και τις εθνικιστικές εξάρσεις που δεν βοηθά στην επίλυση των όποιων διαφορών των δύο κρατών με ειρηνικό τρόπο και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο εισηγητής του UEL κάλεσε τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις ανάγκες και τα δικαιώματα των εκτοπισθέντων και στα ζητήματα που σχετίζονται με την επιστροφή τους, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για όλες τις πληγείσες κοινότητες και μέτρα απαραίτητα για τη δημιουργία ανεκτικών κοινωνιών και την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους».

Ακολουθεί ο σύνδεσμος της τοποθέτησης του κ.Τριανταφυλλίδη:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του κ.Τριανταφυλλίδη:

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Θα ήθελα να ξεκινήσω την ομιλία μου υπενθυμίζοντας τη θλιβερή, σημερινή, επέτειο της βίαιης επίθεσης του Αζερμπαιτζάν εναντίον του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Δημοκρατίας του Αρτσάχ), σε μια κατάφωρη παραβίαση των δεσμεύσεων που είχαν αναλάβει Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης του 2001, περί ειρηνικής επίλυσης των όποιων διαφωνιών τους.

Έχοντας τα παραπάνω στο μυαλό μας, επιτρέψτε μου να επικεντρωθώ όχι στις πολιτικές συνέπειες ή συμφωνίες, αυτές ούτως ή άλλως καθορίστηκαν με την τριμερή συνθήκη  μεταξύ Αρμενίας, Ρωσίας και Αζερμπαϊτζάν,  αλλά σε αυτό που κάθε πόλεμος αφήνει πίσω του, δηλαδή τις τραγικές συνέπειες σε ανθρωπιστικό επίπεδο.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν με τον πιο δραματικό τρόπο τις τραγικές συνέπειες που είχε αυτός ο μόλις έξι εβδομάδων πόλεμος, δηλαδή χιλιάδες νεκροί, μεταξύ αυτών και πολλοί άμαχοι, καθώς και εκατοντάδες αγνοούμενοι.

Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές υπήρξαν τραγικές, όπως  δραματικές υπήρξαν και οι καταστροφές στις υποδομές πόλεων και χωριών, αλλά και σε χιλιάδες πολιτιστικά μνημεία, εκκλησίες και μοναστήρια.

Χιλιάδες άμαχοι εκτοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των έξι εβδομάδων, με τα μεγάλα θύματα να είναι οι γυναίκες και τα μικρά παιδιά. Συνέπεια όλων αυτών η στέρηση βασικών δικαιωμάτων τους, όπως η εκπαίδευση η στέγη και η εργασία. Σύμφωνα με πρόσφατες πηγές 36.000 Αρμένιοι δεν έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους μετά τον πόλεμο των έξι εβδομάδων.

Μιλώντας για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορώ να μην κάνω αναφορά και στα εγκλήματα πολέμου και στην ανταλλαγή των αιχμαλώτων πολέμου. Στη δε πρώτη περίπτωση υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες για δολοφονίες, χωρίς να έχει προηγηθεί δίκη, για βασανιστήρια Αρμένιων αιχμαλώτων πολέμου, αδιάκριτη χρήση όπλων, η οποία είχε ως αποτέλεσμα και την απώλεια αμάχων.

Τέλος, οι εθνικιστικές εξάρσεις και η μισαλλοδοξία η οποία καλλιεργείται κυρίως από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, μάλλον δεν βοηθά στην επίλυση των όποιων διαφορών των δύο κρατών με ειρηνικό τρόπο και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κυρίες και κύριοι, ο συνάδελφός μας Paul Gavan, αποτύπωσε με εξαιρετικό τρόπο στην έκθεσή του τις συνέπειες και καλεί πρώτα τα δύο κράτη να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις του ΣτΕ και να σεβαστούν τις διεθνείς συνθήκες.  

Επομένως καλούμαστε να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στις ανάγκες και τα δικαιώματα των εκτοπισθέντων και στα ζητήματα που σχετίζονται με την επιστροφή τους, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για όλες τις πληγείσες κοινότητες και μέτρα απαραίτητα για τη δημιουργία ανεκτικών κοινωνιών και την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους.

Μοιραστείτε το!