Α.Τριανταφυλλίδης στη Βουλή: «Θέλησαν να μας βγάλουν από την Ιστορία. Ο Ποντιακός Ελληνισμός έμεινε όρθιος και περήφανος, αμετανόητα πεισματάρης, αγωνιστής και προκομμένος».(ΒΙΝΤΕΟ)

«Οι Πόντιοι  είμαστε ευγνώμονες για τον απλό ελληνικό λαό και την Εκκλησία που μας στήριξαν. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ποιος μας αγκάλιασε, ποιος μας προστάτεψε, ποιος μας βοήθησε τότε τα δύσκολα χρόνια», τόνισε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης στην Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Αναφερόμενος στον Ποντιακό Ελληνισμό ο κ.Τριανταφυλλίδης επεσήμανε: «Θέλησαν να μας βγάλουν από την Ιστορία. Ο Ποντιακός Ελληνισμός έμεινε ΟΡΘΙΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ, ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΑ ΠΕΙΣΜΑΤΑΡΗΣ, ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ  ΚΑΙ ΠΡΟΚΟΜΜΕΝΟΣ.

Ωστόσο ακόμη και σήμερα οι Έλληνες πόντιοι από την πρώην Σοβιετική Ένωση, όχι οι ρωσοπόντιοι, ούτε οι φιλοξενούμενοι,  βρίσκονται με το παράπονο στα χείλη: “στα ξένα είμες Έλληνες και σην Ελλάδα ξένοι;”

Σήμερα δεν δακρύζουμε, δεν κάνουμε μνημόσυνο. Στεριώνουμε την πατρίδα με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, να αντιμετωπίσει κάθε εξωτερική επιβουλή. Το δικαίωμα στη μνήμη κατακτήθηκε.

Όχι  η Μνήμη-Μνημόσυνο, αλλά η Μνήμη Εγρήγορση, η Μνήμη Κινητοποίηση των ενεργών, δημιουργικών δυνάμεων του Έθνους» κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθεί ο σύνδεσμος της τοποθέτησης του κ.Τριανταφυλλίδη: 

Aπό τα πρακτικά της Βουλής:

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Αγαπητοί προσκεκλημμένοι εκπρόσωποι Ποντίων και Μικρασιατών,

Λόγος ξεριζωμού, ασύντακτος.

Λόγος προσφυγιάς αθεράπευτος.

Ρήματα δραπέτες,

συναισθήματα στρατοί απείθαρχοι

χρόνος νοσταλγός όμηρος.

Σην πατρίδαν γιάβρουμ, σην πατρίδαν

παππού πατέρα , μνήμη και ρίζα,

δικών μας ονείρων φως,

Πόντου αροθυμία ,

Πληγή ανοιχτή εκούσια

Ασβεστος Μοίρα

Μνήμη Ζωοδότρα.

100 χρόνια από την έναρξη της δεύτερης και πιο φονικής φάσης της  Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού-

25 χρόνια από την ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων να την αναγνωρίσει-Ρωγμή στη Λήθη.

Η Ιστορία μας θέλει Ενωμένους, να συμμετέχουμε στο Συναγωνισμό Προσφοράς για την Πατρίδα και όχι στον Ανταγωνισμό Φθοράς της Πατρίδας που μας Ενώνει.

Μπορούμε να είμαστε ενωμένοι με την ιστορική αλήθεια οδηγό και δρομοδείκτη μας ;

Θέλουμε να είμαστε ενωμένοι με κοινούς παρονομαστές δράσης τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη και το Εθνικό συμφέρον ;

-19 Μαϊου του 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ Πασά αποβιβάζεται στην Σαμψούντα του Πόντου, αυτονομείται από την κεντρική Οθωμανική κυβέρνηση και συγκροτεί τα εθνικιστικά του στρατεύματα.

 75 Χρόνια λήθης και σιωπής από το επίσημο ελληνικό κράτος. Η  Μνήμη του Ξεριζωμού παρέμεινε  75 χρόνια στην πίσω αυλή της εθνικής ατζέντας.

 -24 Φεβρουαρίου του 1994 . Ο προεδρεύων αντιπρόεδρος της Βουλής Παναγιώτης Κρητικός σημειώνει στην κατακλείδα του :

«Συνεπώς η πρόταση νόμου αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών «Η 19η Μαΐου καθιερώνεται ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου» έγινε δεκτή σε μόνη συζήτηση κατ΄ αρχήν, κατ΄ άρθρο και στο σύνολο ΟΜΟΦΩΝΑ».

Η ομόθυμη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων του ΄94  ήταν αποτέλεσμα ενός μικρού κύκλου φωτισμένων ιστορικών ποντιακής καταγωγής από τη δεκαετία του 1980, που έσπασαν τη σιωπή και έφεραν το θέμα στο προσκήνιο, τη νομοθετική  πρωτοβουλία 22 βουλευτών που υπέγραψαν την πρόταση νόμου,  και της πολιτικής βούλησης, του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, που έκανε αποδεκτό το αίτημα τους, να εκκινήσει η διαδικασία εκπλήρωσης του ιστορικού χρέους της Ελληνικής Πολιτείας,  

Να συστήσει στην ελληνική κοινωνία, να γνωρίσει και να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία και το ξεριζωμό των Ελλήνων της Ανατολή ως στοιχείο-καταλύτης  της εθνικής μας πορείας.  

Οι ιστορικές πηγές θα αποκαλύψουν  τις τεκμηριωμένες ευθύνες και ενοχές του ελλαδικού κράτους, της κυβέρνησης Πρωτοπαπαδάκη  που άφησε αβοήθητο τον ελληνισμό, στην λατρεμένη γη του Πόντου,της Ιωνίας, της Κωνσταντινούπολης και της Ανατολικής Θράκης.

Τα Απολυμαντήρια-Λοιμοκαθαρτήρια της Καλαμαριάς. Αντί για πατρική αγκαλιά, το ελλαδικό κράτος επιφύλαξε  απολύμανση και καραντίνα για τους Πόντιους πρόσφυγες.

Την ανακήρυξη σε Τόπο Μνήμης και την ανέγερση  μνημείου εκεί στο Γαραπουρνού της  Καλαμαριάς, στην Αρετσού στο σημείο αποβίβασης και προσωρινής εγκατάστασης  χιλιάδων προσφύγων από τις αλησμόνητες πατρίδες ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσσαλονίκη, για πρώτη φορά Ελληνας Πρωθυπουργός, την παραμονή της επετείου των 100 χρόνων , απευθυνόμενος στα δ.σ. και των τριών ομοσπονδιών του Ποντιακού Ελληνισμού.

Για να λυτρωθούν οι ψυχούλες 22.000 Ποντίων-Μικρασιατών προσφύγων, που θάφτηκαν με ασβέστη και χώμα, χωρίς σταυρό και όνομα.  

Αντίθετα οι Πόντιοι  είμαστε ευγνώμονες για τον απλό ελληνικό λαό και την Εκκλησία που μας στήριξαν. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ποιος μας αγκάλιασε , ποιος μας προστάτεψε, ποιος μας βοήθησε τότε τα δύσκολα χρόνια.

Ακολουθώντας την προτροπή του ποιητή:      « Γιατί οι άνθρωποι υπάρχουν από τη στιγμή που βρίσκουν μια θέση στη ζωή των άλλων. ‘Η ένα θάνατο για τη ζωή των άλλων».

Τούρκοι ιστορικοί αναγνωρίζουν και μιλούν για τη γενοκτονία στον Πόντο.

Στο πόνημα της Ελευθεροτυπίας με τίτλο «Γενοκτονία στην Ανατολή,με την επιμέλεια του ιστορικού Βλάσση Αγτζίδη, 14 Τούρκοι ιστορικοί, όπως ο Τανέρ Ακτσάν, ο Φουάντ Τουντάρ, ο Αλί Σαϊντ Γεντίνογλου μιλούν για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, μιλούν για τις εκτοπίσεις και τις σφαγές των Ελλήνων και την πρόβα για την γενοκτονία των Αρμενίων. Μιλούν όπως ο ΝτογκάνΑχτσαλί που λέει ότι ο πόνος δεν θα ήταν μικρότερος αν δεν μιλούσαν για γενοκτονία.

Θα ολοκληρώσουν την προσχεδιασμένη γενοκτονία, με εμπνευστή και συντονιστή  τον πρόδρομο των Ναζί, το Γερμανό συνταγματάρχη Οτο Λίμαν φον Σάντερς, (Otto Liman von Sanders), (1855-1929).

Ο Σάντερς πρότεινε εξοντωτικές ναζιστικές συνθήκες, στους Νεότουρκους και τους διαβεβαίωνε ότι  «επιβάλλεται για λόγους ασφαλείας η απομάκρυνση από τα παράλια των Ελλήνων και των άλλων Χριστιανικών λαών».

Η πρότασή του ήταν ότι «οι παγωνιές και το κρύο του χειμώνα, οι αρρώστιες, οι κακουχίες και η ασιτία, θα φέρουν  το ίδιο αποτέλεσμα που λογαριάζετε εσείς με το δικό σας σχέδιο, δηλαδή να τους ξεκαθαρίσετε με σφαγές. Με το σύστημα που σας προτείνω, ο θάνατός τους είναι βέβαιος», έλεγε στους νεότουρκους ο Ναζί Φον Σάντερς.

 

Όσοι διέπραξαν την Ποντιακή γενοκτονία έχουν την ίδια ιδεολογία με τα παιδιά του Χίτλερ

Ο ιστορικός Stefan Ihrig στο βιβλίο του με τίτλο «Atatürk in the Nazi Imagination», μας εξηγεί και κατανοούμε απολύτως γιατί σήμερα η ουγγρική ακροδεξιά σηματοδοτεί ιδεολογικά την ιστορική της κληρονομιά στήνοντας παντού προτομές του Μουσταφά Κεμάλ.

Ηταν αυτός που ολοκλήρωσε τη γενοκτονία των μη μουσουλμανικών  πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυροχαλδαίων) που είχαν ξεκινήσει το 1914 οι Νεότουρκοι σύντροφοί του.

Σε μια κομματική συγκέντρωση το 1927, ο ίδιος ο Αδόλφος Χίτλερ παραλλήλιζε τους Έλληνες και τους Αρμένιους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με τους Εβραίους λέγοντας: “Έχουν εκείνα τα συγκεκριμένα επαίσχυντα χαρακτηριστικά που καταδικάζουμε τους Εβραίους”.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Χάϊνριχ Χίμλερ σε επιστολή που στέλνει σε κεμαλικό τούρκο φίλο του το 1921. Ο Χίμλερ του γράφει: «Αναζητώ τουρκικές λύσεις στο γερμανικό πρόβλημα,(το γερμανικό πρόβλημα ήταν η ύπαρξη μειονοτήτων που έπρεπε να αφανιστούν)». Και οι «τουρκικές λύσεις» ήταν τα SS, τα Άουσβιτς και τα κρεματόρια.

Θέλησαν να μας βγάλουν από την Ιστορία. Ο Ποντιακός Ελληνισμός έμεινε ΟΡΘΙΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ, ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΑ ΠΕΙΣΜΑΤΑΡΗΣ, ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ  ΚΑΙ ΠΡΟΚΟΜΜΕΝΟΣ.

Ωστόσο ακόμη και σήμερα οι παλιννοστούντες Πόντιοι αδελφοί μας , οι Έλληνες πόντιοι από την πρώην Σοβιετική Ένωση, όχι οι ρωσοπόντιοι, ούτε οι φιλοξενούμενοι βρίσκονται με το παράπονο στα χείλη: στα ξένα είμες Έλληνες και σην Ελλάδα ξένοι;

Σήμερα δεν δακρύζουμε, δεν κάνουμε μνημόσυνο. Στεριώνουμε την πατρίδα με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, να αντιμετωπίσει κάθε εξωτερική επιβουλή.

Το δικαίωμα στη μνήμη κατακτήθηκε.

Όχι  η Μνήμη-Μνημόσυνο, αλλά η Μνήμη Εγρήγορση, η Μνήμη Κινητοποίηση των ενεργών, δημιουργικών δυνάμεων του Έθνους.

Στέλνουμε  μήνυμα-αίτημα προς το Θύτη, την Τουρκία να αναγνωρίσει- λυτρωτικά για την ίδια- το πολλαπλό έγκλημα της Γενοκτονίας, σε βάρος των χριστιανικών λαών της Ανατολής Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων.

Μέσα από τη λύτρωση μιας  συγγνώμης από την πλευρά της Τουρκίας για το έγκλημα της γενοκτονίας θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε και να θεμελιώσουμε ειλικρινείς και έντιμες σχέσεις στη λατρεμένη Γη του Πόντου, όπως τις ανιστορεί και τις περιγράφει ο Ομέρ Ασάν στο βιβλίο «Pontos Kulturu» (Ο πολιτισμός του Πόντου), «να μπορούν Έλληνες, Αρμένιοι, Εβραίοι και Τούρκοι να ψαρεύουν στις ίδιες θάλασσες, να μπορούν να ποτίζουν και να σπέρνουν στα ίδια παρχάρια».

Μοιραστείτε το!