Α.Τριανταφυλλίδης: «Στην πρώτη γραμμή για το νέο Παιδιατρικό και το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη». (Video)

Την αναγκαιότητα δημιουργίας νέων, σύγχρονων και εξειδικευμένων δομών Υγείας στη Θεσσαλονίκη επεσήμανε ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ως εισηγητής εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για την κατασκευή και λειτουργία του νέου Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «Η ταλαιπωρημένη και μονίμως αδικημένη, από άποψη υγειονομικών και όχι μόνο δομών, Θεσσαλονίκη, αποκτά επιτέλους ένα Παιδιατρικό Νοσοκομείο-«στολίδι», ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο στη Δημοτική Κοινότητα Φιλύρου, που θα καλύπτει τις ανάγκες ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας. Ένα πάγιο και καθολικό αίτημα δεκαετιών των κατοίκων και των φορέων της πόλης αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα. Της Θεσσαλονίκης που αν εξαιρέσει κανείς το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» και το νέο Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο «424» υστερεί  δραματικά σε επίπεδο σύγχρονων νοσοκομειακών μονάδων. Άλλωστε η δραματική αυτή εικόνα αποτυπώνεται με τον μακάβριο αριθμό των 4011 θανάτων από την πανδημία στη Θεσσαλονίκη, περισσότερων από κάθε άλλη περιφέρεια της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτής της ανάγκης για νέες σύγχρονες και εξειδικευμένες δομές εντάσσεται και το αίτημα που διατύπωσα προς την ηγεσία του Υπουργείου, με επίκαιρη ερώτηση, για την άμεση χωροθέτηση του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Καρατάσου στο Δήμο Παύλου Μελά στη Δυτική Θεσσαλονίκη».

Αναφερόμενος στις διατάξεις του σχεδίου νόμου ο κ.Τριανταφυλλίδης κάλεσε την Κυβέρνηση να εκπληρώσει έγκαιρα όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εν λόγω Σύμβαση για την ολοκλήρωση του έργου και την απόδοσή του στην κοινωνία της πόλης, ενώ μετέφερε και το αίτημα των τριών Δημάρχων της περιοχής (Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά και Πυλαίας-Χορτιάτη) για την ολική αναμόρφωση και αναβάθμιση του υφιστάμενου πεπαλαιωμένου και άκρως επικίνδυνου οδικού δικτύου που οδηγεί στο υπό κατασκευή Παιδιατρικό Νοσοκομείο. 

Παράλληλα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε με σφοδρότητα την επιλογή της Κυβέρνησης της ΝΔ να λειτουργήσει το νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

«Δεν υπάρχει κανένα απολύτως επιχείρημα υπέρ της δημιουργίας κρατικών νοσοκομείων ιδιωτικού δικαίου. Εκτός και αν η κυβέρνηση της ΝΔ με αυτό τον τρόπο ρίχνει τροχιοδεικτικές βολές δείχνοντάς μας το πραγματικό της όραμα για το σύστημα υγείας. Ένα όραμα που θα κυριαρχείται από Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, δηλαδή σχήματα εγγυημένης κερδοφορίας για ιδιώτες και ζημιές για το δημόσιο, από κερδοσκόπους που θα επενδύουν και θα αποεπενδύουν κατά το δοκούν, αδιαφορώντας για τους ασθενείς, από μια υγεία πεδίο κερδοφορίας και όχι αντιμετώπισης υγειονομικών αναγκών με ισότιμο και ποιοτικό τρόπο», κατέληξε ο κ.Τριανταφυλλίδης.

Ακολουθεί ο σύνδεσμος της εισήγησης του κ.Τριανταφυλλίδη:

ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ (Εισηγητής της Μειοψηφίας):

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ήταν 21 Μαρτίου του 2018, όταν ο τότε Πρωθυπουργός της χώρας, Αλέξης Τσίπρας, υπέγραφε μαζί με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, τον κύριο Ανδρέα Δρακόπουλο, μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στο χώρο της υγείας. Μια εμβληματική δωρεά που έφτανε τότε τα 250 εκατομμύρια ευρώ και πλέον υπερβαίνει τα 400. Μια δωρεά που δεν αποτελεί απλά και μόνο μια πράξη κοινωνικής ευθύνης, αλλά ταυτόχρονα και μια επένδυση με αποκλειστικό γνώμονα το κοινωνικό όφελος, ιδιαίτερα των αδύναμων συμπολιτών μας που θα έχουν την δυνατότητα μέσω αυτής της πρωτοβουλίας να έχουν πρόσβαση σε υπερσύγχρονες εξειδικευμένες δομές του Συστήματος Υγείας.

Πρόκειται για οκτώ εμβληματικά έργα και αξίζει να αναφερθούν με πρώτο, το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης, η ενίσχυση του νοσηλευτικού τομέα, η προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» καθώς και η υποστήριξη της αναμόρφωσης της μονάδας εντατικής θεραπείας και του τμήματος των επειγόντων του νοσοκομείου, η προμήθεια νέου εξοπλισμού με σκοπό την ενίσχυση της δυναμικότητας και της αποτελεσματικότητας σε έναν ιδιαίτερα κρίσιμο τομέα, τον τομέα των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, η προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού ιατρικού εξοπλισμού PET – Τομογραφία Εκπομπής Ποζιτρονίων  σε επιλεγμένα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, καθώς και η χρηματοδότηση της διαμόρφωσης και υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με την αντιμετώπιση του τομέα των τραυμάτων και της πρόληψης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Είχε προηγηθεί και η πολύ σημαντική δωρεά του Ιδρύματος προς το ΕΚΑΒ που αφορούσε την προμήθεια 143 υπερσύγχρονων ασθενοφόρων οχημάτων και την πλήρη συντήρησή τους για οκτώ χρόνια, καθώς και η ψηφιακή αναβάθμιση του επιχειρησιακού κέντρου του ΕΚΑΒ, συνολικού ύψους, επιπλέον, 14 εκατομμυρίων.

Οι ευχαριστίες λοιπόν προς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αφορούν τον χρόνο που επέλεξε να συνεισφέρει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, περίοδο οικονομικής κρίσης και δημοσιονομικών περιορισμών κατά την οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προσπαθούσε να κρατήσει όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα κατάφερε με την ουσιαστική ενίσχυση και επαναθεμελίωση του ΕΣΥ. Θα περίμενα λοιπόν, τουλάχιστον, μια απλή αναφορά, θα το ΄λεγα λιγότερη μικροψυχία, είτε από την Εισηγήτρια της Πλειοψηφίας, είτε από τον κύριο Υπουργό που θα ακολουθήσει, στη συμβολή της προηγούμενης κυβέρνησης και προσωπικά, του Αλέξη Τσίπρα και της ηγεσίας του Υπουργείου, του Ανδρέα Ξανθού και του Παύλου Πολάκη, οι οποίοι έθεσαν τις κατευθυντήριες γραμμές, προκειμένου να αξιοποιηθούν, να πιάσουν τόπο, όπως λέει ο λαός μας, τα χρήματα της δωρεάς μέσα από ένα σχέδιο εκτεταμένων παρεμβάσεων για τη στήριξη της δημόσιας υγείας σε όλη την Ελλάδα.

Το Παιδιατρικό Θεσσαλονίκης είναι έργο του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είχε αποκαλύψει και ο Αλέξης Τσίπρας κατά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, η αρχική σκέψη του Ιδρύματος ήταν η αξιοποίηση δωρεάς για τη ριζική ανακαίνιση αποκλειστικά και μόνο του «Ευαγγελισμού». Χάρη στις προτάσεις της τότε ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας προς τον Πρόεδρο του Ιδρύματος άλλαξε αυτός σχεδιασμός και επελέγη η αξιοποίηση της δωρεάς σε όλη τη δομή του ΕΣΥ, σε όλη την ελληνική περιφέρεια.

Οφείλετε, λοιπόν, να αναγνωρίσετε ότι το Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος εμπιστεύθηκε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για μια δωρεά μαμούθ, εμπιστεύθηκε τους Ξανθό και Πολάκη, τους οποίους ο κ. Δρακόπουλος είχε χαρακτηρίσει σημαντικούς συνεργάτες για τον σχεδιασμό των παρεμβάσεων στην υγεία και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της δωρεάς. Η αναγνώριση της διαχρονικής συμβολής που διασφαλίζει τη συνέχεια του ελληνικού κράτους είναι αρετή, πόσο μάλλον όταν αυτή αφορά τους πολιτικά και ιδεολογικά αντιπάλους. Είναι όμως ποτέ δυνατόν μια κυβέρνηση που φθάνει στο σημείο να εργαλειοποιεί μια δωρεά, όπως αυτή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την επίτευξη των νεοφιλελεύθερων σκοπών στο χώρο της υγείας, να αναγνωρίσει τη συμβολή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ; Ρητορικό το ερώτημα.

Θα σας εξηγήσω λοιπόν και στη συνέχεια της εισήγησης μου γιατί μιλώ για εργαλειοποίηση, λέγε με «Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου». Πριν εισέλθω στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου θα ήθελα να αναφερθώ στην ανάλυση συνεπειών ρύθμισης της Σύμβασης. Διαβάζω στη σελίδα 32, «Στόχος είναι η ενίσχυση των υποδομών στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα, ο εκσυγχρονισμός των περιφερειακών νοσοκομείων της χώρας και εν τέλει η προάσπιση της δημόσιας υγείας». Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να κάνετε λόγο για προάσπιση της δημόσιας υγείας την ίδια στιγμή που σχεδιάζετε συγχωνεύσεις, κλείσιμο νοσοκομείων και άνοιγμα των δημόσιων δομών στην υγεία σε ιδιώτες επενδυτές με το νέο χάρτη της υγείας. Απαξιώνετε τη δημόσια περίθαλψη εν μέσω μάλιστα πανδημίας μειώνοντας τον προϋπολογισμό για την υγεία κατά 820 εκατομμύρια ευρώ. Δεν διδαχθήκατε τίποτα από την πανδημία; Αναρωτιόμαστε.

Αυτή η ιδεολογική μας διαφορά, αυτή η ιδεολογική άβυσσος που μας χωρίζει αποτυπώνεται πλήρως και στο παρόν νομοσχέδιο. Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου άρθρο 2 παράγραφος 6, 2 σελίδα 10 του σχεδίου νόμου και μάλιστα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου χωρίς να το απαιτήσει ο δωρητής, το απαιτεί η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία. Η μόνη ουσιαστική διαφορά που έχει το παρόν νομοσχέδιο από τον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και όχι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, όπως τα άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Αυτό είναι μια μονότονη και τελείως αναιτιολόγητη θέση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας συνολικά στο χώρο της υγείας και το νομοσχέδιο για τον ΕΟΔΥ αλλά και το πρόσφατο για το ΕΚΑΠΥ, Εθνική Αρχή Προμηθειών Υγείας, οι μόνες αλλαγές που επί της ουσίας επιφέρουν είναι η μετατροπή των εν λόγω Οργανισμών από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Στις Αιτιολογικές Εκθέσεις των νομοσχεδίων αναφέρεται παντελώς αόριστα ότι αυτό βοηθάει τον Οργανισμό κάνοντάς τον πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό χωρίς όμως ούτε μία φορά να μπει στον κόπο η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να εξηγήσει σε ποια ακριβώς ζητήματα χρειάζεται ευελιξία και που αυξήθηκε η αποτελεσματικότητα από την επιλογή του συγκεκριμένου νομικού καθεστώτος. Αντίθετα η λειτουργία των δημόσιων δομών με διατάξεις του ιδιωτικού δικαίου προκαλεί σειρά παρενεργειών στην οργάνωση και τη λειτουργία, την πρόσληψη του προσωπικού αλλά και συνολικά το υπαλληλικό δίκαιο, καθώς και στις προμήθειες. Αυτά μάλιστα δεν είναι μια εκτίμηση, έχουν συμβεί και αν ρίξει κάποιος μια ματιά στην ιστορία του αμαρτωλού ΚΕΕΛΠΝΟ θα δει ότι μέρος των σκανδάλων και των προβλημάτων του φορέα οφειλόταν ακριβώς στην έλλειψη ενός στιβαρού θεσμικού πλαισίου, όπως είναι αυτό των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Στην πραγματικότητα ο μόνος λόγος για αυτή την προσήλωση είναι η νεοφιλελεύθερη ιδεολογική εμμονή. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως επιχείρημα υπέρ της δημιουργίας κρατικών νοσοκομείων ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου εκτός και αν αυτό αποτελεί για την κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας να ρίξει τροχιοδεικτικές βολές δείχνοντας το πραγματικό της όραμα για το σύστημα υγείας. Ένα όραμα που θα κυριαρχείται από συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, δηλαδή, σχήματα εγγυημένης κερδοφορίας για τους ιδιώτες και ζημιώνει για το δημόσιο από κερδοσκόπους που θα επενδύουν και θα αποεπενδύουν κατά το δοκούν, αδιαφορώντας για τους ασθενείς από μια υγεία πεδίο κερδοφορίας και όχι αντιμετώπισης υγειονομικών αναγκών με ισότιμο και ποιοτικό τρόπο.

Σταματώ εδώ τις αναφορές για αυτά που μας διαφοροποιούν και έρχομαι σε αυτά που μας ενώνουν.

Η πόλη της Θεσσαλονίκης αποκτά επιτέλους παιδιατρικό νοσοκομείο, ένα πάγιο και καθολικό αίτημα δεκαετιών των κατοίκων, των φορέων της πόλης της Θεσσαλονίκης, που αν εξαιρέσει κανείς το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» και το Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο 424, υστερεί δραματικά σε επίπεδο σύγχρονων νοσοκομειακών μονάδων. Στο πλαίσιο αυτής της ανάγκης για σύγχρονες και εξειδικευμένες δομές διατύπωσα προς εσάς πρόσφατα την επίκαιρη ερώτησή μου για την άμεση χωροθέτηση του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, κύριε Πλεύρη και διευκρινίστε το,  τη Δευτέρα, προχθές, μου είπατε την απόφαση δεν θα την πάρει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Χθες ο Πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη είπε ότι την απόφαση θα την πάρει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Συντονιστείτε, διευκρινίστε το και τρέξτε. Συντονιστείτε και τρέξτε.

Οι υφιστάμενες δομές της Θεσσαλονίκης, «Θεαγένειο», «Άγιος Δημήτριος», «Γεννηματάς»…

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ(Υπουργός Υγείας): Ομιλεί εκτός μικροφώνου.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ(Εισηγητής της Μειοψηφίας): Θα μου πείτε μετά  κ. Υπουργέ, στο σύνολό τους απαρχαιωμένες, πεπαλαιωμένες, εξαιρώ  βέβαια τις νέες πτέρυγες των υποδομών αυτών. Αλλά μιλάμε για τη Θεσσαλονίκη, 4.011 νεκροί στη Θεσσαλονίκη, από τους οποίους, αν είχε ενισχυθεί το ΕΣΥ, με βάση τη μελέτη της Τσιόδρα- Λύτρα, θα μπορούσαν να ζουν οι 1.400. Εξίσου συγκλονιστική είναι και η πρόσφατη καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ για το Νοσοκομείο «Παπανικολάου», ότι 1.000 από τους συνολικά 1.500 διασωληνωμένους, που έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία δύο χρόνια στο νοσοκομείο, πέθαναν εκτός ΜΕΘ. Έφυγαν άδικα, όπως είπαν ο κ. Κιουμής και ο κ. Καπραβέλος, οι δύο εξαίρετοι γιατροί. Δυστυχώς, στην πιο δύσκολη στροφή της ιστορίας για την κοινωνία μας και τον λαό μας, έχουμε μια κυβέρνηση που απλά δεν πιστεύει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Χάρη, λοιπόν, στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος η ταλαιπωρημένη και μονίμως αδικημένη Θεσσαλονίκη αποκτά ένα παιδιατρικό νοσοκομείο στολίδι, ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο στη δημοτική κοινότητα του Φιλύρου, που θα καλύπτει τις ανάγκες ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας. Για το λόγο αυτό οφείλει η κυβέρνηση να εκπληρώσει έγκαιρα όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εν λόγω Σύμβαση για την ολοκλήρωση του έργου και την απόδοσή του στην κοινωνία της πόλης.

Έρχομαι κύριε Υπουργέ, κύριε Πλεύρη, στο πιο σημαντικό αυτό που αναφέρεται και μέσα στη Σύμβαση, τα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, οδικό δίκτυο, δίκτυα κοινής ωφέλειας. Ζήτημα υψίστης σημασίας, όχι μόνο για την εύρυθμη λειτουργία του παιδιατρικού νοσοκομείου αλλά και για την ίδια την ολοκλήρωση του έργου, καθώς σε διατάξεις του σχεδίου νόμου επικρέμεται η Δαμόκλειος σπάθη οριστικής λύσης της Σύμβασης και μη ολοκλήρωσης του έργου, σε ενδεχόμενη καθυστέρηση υλοποίησης των δεσμεύσεων του ελληνικού δημοσίου, άρθρο 4 παράγραφος 3, στη σελίδα 12. Για παράδειγμα, νωρίτερα το πρώτο dead line, όπως αναφέρει η Σύμβαση στο άρθρο 4 παράγραφος 2α, είναι η υποχρέωση του ελληνικού δημοσίου να ολοκληρώσει στις 31 Ιουλίου του 2022, σε 6 μήνες από σήμερα, τις παροχές υδροδότησης και ηλεκτροδότησης των εργοταξίων.

Τα λέω αυτά, γιατί έκανα επιτόπου αυτοψία, κύριε Υπουργέ. Τρέξτε, θα έχετε ακέραια την ευθύνη, όχι μόνο εσείς, αλλά και ως συνάδελφός σας ο κύριος Καραμανλής των δημοσίων έργων, αν δεν έχει ολοκληρωθεί το δίκτυο των προσβάσεων σε αυτό το στολίδι. Μιλώ για ευθύνες της κυβέρνησης, γιατί τόσο οι Υπουργοί όσο και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, έχετε ενημερωθεί διεξοδικά από τους Δημάρχους της περιοχής για το μείζον ζήτημα του οδικού δικτύου. Είναι δεκάδες οι επιστολές, που σας έχουν στείλει. Σας καλώ, κύριε Πλεύρη και σας προσκαλώ, τόσο εσάς όσο και τον κύριο Καραμανλή, που ελπίζω ότι με την ίδια αγωνία και ζέση που έχουμε όλοι μας για να ολοκληρωθεί το έργο, να οργανωθεί μια επιτόπια αυτοψία στο συγκεκριμένο οδικό δίκτυο με τους τρεις δημάρχους της περιοχής, που όπως ξέρετε δεν ανήκουν στο ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι και θα σας εξηγήσουν τι πρέπει και πώς μπορεί να γίνει άμεσα, ασφαλέστερα, γρηγορότερα, οικονομικότερα.

Κύριε Πλεύρη, γνωρίζω από πρώτο χέρι την κάκιστη και άκρως επικίνδυνη κατάσταση του οδικού δικτύου που οδηγεί στο Φίλυρο και στη συγκεκριμένη περιοχή, που θα κατασκευαστεί το παιδιατρικό νοσοκομείο. Πριν από μόλις δύο εβδομάδες, πραγματοποίησα επιτόπια αυτοψία με τους Δημάρχους Νεάπολης Συκεών, τον κ. Δανιηλίδη και τον Δήμαρχο του Παύλου Μελά, τον κύριο Δεμουρτζίδη. Η επιτόπια αποτύπωση των ζητημάτων, κατέδειξε πως το υφιστάμενο οδικό δίκτυο είναι ανεπαρκές και άκρως επικίνδυνο, ιδιαίτερα μάλιστα κατά τους χειμερινούς μήνες. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι η περιοχή του Φιλύρου, όταν χιονίζει στη Θεσσαλονίκη, είναι η πρώτη περιοχή που πιάνει χιόνι. Σας διαβάζω, τι αναφέρουν οι Δήμαρχοι «Η πρόσβαση στο χώρο του υπό κατασκευή παιδιατρικού νοσοκομείου, γίνεται μέσω ενός πεπαλαιωμένου και κάκιστου οδικού άξονα που έχει να συντηρηθεί πολλά χρόνια. Η διαδρομή είναι στο σύνολό της ανηφορική, με επικίνδυνες και κλειστές στροφές και καλύπτεται από δύο στενά ρεύματα κυκλοφορίας, χωρίς άλλες υποδομές, στον οποίο άξονα δεν μπορούν να αναπτυχθούν με ασφάλεια οι αναγκαίες για την περίσταση ταχύτητες». Θα καταθέσω στα πρακτικά και θα καταθέσω για δεύτερη φορά και στην Ολομέλεια, το κοινό αίτημα, την κοινή επιστολή των Δημάρχων από τις αρχές του 2020, που επεσήμαναν τα κακώς κείμενα με το οδικό δίκτυο. Είναι η επιστολή του δημάρχου Συκεών και Νεάπολης, κυρίου Δανιηλίδη, στον Πρωθυπουργό της χώρας. Είναι μία σύνοψη από σοβαρά τροχαία δυστυχήματα με νεκρούς προς το νοσοκομείο Παπανικολάου, στον δρόμο προς το Ασβεστοχώρι και στην περιοχή του Φιλύρου. Τα καταθέτω και αυτά, για να έχει άποψη ο κύριος Πλεύρης και οι συνάδελφοι. Μιλάμε για φωτογραφίες που δείχνουν – εφόσον δεν μπορείτε να έρθετε – τον δρόμο προς το Φίλυρο. Αυτός είναι ο δρόμος, που θα οδηγεί σε αυτό το στολίδι. Είναι στη διάθεσή σας, γιατί πραγματικά θα είναι πολύ μεγάλο κρίμα να φτιάξουμε ένα στολίδι και τα ασθενοφόρα, που θα ανεβαίνουν για να μεταφέρουν τα βρέφη, τα παιδιά, τους εφήβους, να φεύγουν δεξιά και αριστερά στα ρέματα, λόγω της επικινδυνότητας του συγκεκριμένου δρόμου. Είναι από ρεπορτάζ, από τον συγκεκριμένο δρόμο.

Υπάρχουν προτάσεις που έχουν γίνει, ανακατασκευή και ανάπλαση των λεωφόρων Ανδρέα Παπανδρέου και Γιώργου Παπανικολάου, διαπλάτυνση της οδού Ορφέως, διαπλάτυνση του οδικού άξονα, κατασκευή και διαμόρφωση ασφαλών πεζοδρομίων. Επίσης, κρίσιμης σημασίας είναι και η πρόταση για τους εναλλακτικούς οδικούς άξονες, που προτείνονται από τους Δημάρχους στην περιοχή Βυζαντινοί Νερόμυλοι, εναλλακτική διάβαση και από τη Νέα Ευκαρπία προς το Φίλυρο.

Τα αναφέρω όλα αυτά, κύριε Υπουργέ, γιατί πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάδειξη του αναδόχου, για το έργο κατασκευή υποδομών νέου νοσοκομείου με προϋπολογισμό 6,2 συν 3 εκατομμύρια με προαίρεση, 9,2. Μακάρι να ήταν εδώ ο κύριος Καραμανλής ή κάποιος εκπρόσωπος από το Υπουργείο Υποδομών. Ειλικρινά, με 9,2 εκατομμύρια ευρώ, πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει αυτός ο δρόμος, που είναι 4,5 χιλιόμετρα από τον περιφερειακό δρόμο προς το χώρο του νέου παιδιατρικού; Αντιλαμβάνομαι, ότι δεν είστε ο αρμόδιος να απαντήσετε, αλλά καταθέτω τον προβληματισμό, τη ζέση και την αγωνία, όλοι μαζί να κάνουμε ό, τι μπορούμε πιο σημαντικό για να δημιουργηθεί εκείνο το ασφαλές, ασφαλέστερα, γρηγορότερα και οικονομικότερα.

Υπάρχει και ένα θέμα, κύριε Πλεύρη. Αναφέρομαι στο άρθρο 4 παράγραφος 1 σελίδα 11, για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, που είναι οι 56 μήνες από την ημερομηνία κύρωσης, σε μερικές μέρες δηλαδή. Αθροιστικά φτάνουμε στον Οκτώβριο 2026. Ανακοινώσατε στη Θεσσαλονίκη, ότι θα είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2025. Μακάρι, να τρέξουμε και να γίνουν όλες οι πρόδρομες εργασίες και βασικά το οδικό δίκτυο. Επίσης, υπάρχει ένα ζήτημα και θα παρακαλούσα στην ομιλία σας, να μας το διευκρινίσετε. Είναι το ζήτημα της στελέχωσης, της πρόσληψης προσωπικού, άρθρο 8 διαχείριση και λειτουργία του έργου σελίδα 14, 8. 1. α. Αναφέρεται συγκεκριμένα «Η υποχρέωση του ελληνικού δημοσίου περιλαμβάνει τη διασφάλιση επαρκούς και ειδικευμένου προσωπικού, με τις κατηγορίες προσωπικού και τις διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού, που ορίζονται στον οργανισμό πανεπιστημιακού παιδιατρικού νοσοκομείου, που επισυνάπτεται ως παράρτημα 1». Δεν υπάρχει στα επισυναπτόμενα και θα παρακαλούσα πολύ, να διευκρινιστεί στη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης ή στην ολομέλεια. Τα νοσοκομεία είναι μεν τα κτίρια, είναι μεν τα στολίδια, αλλά όπως αποδείχθηκε και με την δωρεά του «ΕΛΛΑΔΑ, 200 χρόνια» της κυρίας Αγγελοπούλου, έφτιαξε 18 ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, το εγκαινίασε ο κύριος Μητσοτάκης στις 24 Απριλίου και μέχρι σήμερα, δεν έχει μόνιμο προσωπικό. Παίρνετε προσωπικό από το Γεννηματάς και τον Άγιο Δημήτριο και φέρατε μέχρι και 6 εντατικολόγους από την Αθήνα. Δηλαδή, στερείτε προσωπικό από νοσοκομεία ενώ θα μπορούσε ο κύριος Πρωθυπουργός, την ημέρα που έκοψε την κορδέλα, να βάλει και την υπογραφή της προκήρυξης. Εσείς δεν ήσασταν τότε, ήταν ο κ. Κικίλιας. Το κάνατε εσείς, με αργοπορία 8 μηνών όταν αναλάβατε, το Σεπτέμβριο. Όπως είναι γνωστό, μέχρι να τελειώσουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, θα έχει τελειώσει και η πανδημία. Επειδή έχουμε αυτή την αρνητική εμπειρία, ξεκινήστε παράλληλα. Είναι παλιά αυτή η ιστορία, είχαμε το άδειο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης που είχε μέσα εκπληκτικά μηχανήματα, αλλά ήταν ένα άδειο νοσοκομείο, που περίμενε να γίνουν οι προσλήψεις. Τρέξτε ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της κτηριακής υποδομής και τον τομέα των προσλήψεων και σας παρακαλώ πολύ μέχρι το τέλος της διαδικασίας, φέρτε μας το παράρτημα 1. Δεν ξέρουμε αν κρύβεται κάτι, αλλά όπως είπαμε οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ είναι οι πολύτιμοι κρίκοι μιας αλυσίδας, που λέγεται εθνικό σύστημα υγείας.

Πρέπει να σας πω, ότι είμαστε αρωγοί για να τρέξει και να γίνει και νομίζω, ότι και όλοι οι Βουλευτές Θεσσαλονίκης και όλη η βόρεια Ελλάδα, αφού θα εξυπηρετεί όλους τους νομούς της βόρειας Ελλάδας, στα παιδιατρικά. Είναι ένα παιδιατρικό, το οποίο περιμέναμε επί 50 χρόνια. Κάθε Υπουργός Υγείας ανέβαινε και έλεγε ότι θα γίνει, το θυμάμαι από τον Νικήτα Κακλαμάνη, το θυμάμαι από τον Αβραμόπουλο, που έλεγαν «θα κάνουμε παιδιατρικό». Επιτέλους γίνεται με δωρεά, όχι με χρήματα του ελληνικού δημοσίου, οπότε πρέπει να προσληφθεί έγκαιρα το προσωπικό και να στηρίξουμε όλοι μαζί για το οδικό δίκτυο. Σας το είπα και προχθές, με αφορμή το ογκολογικό. Τρέξτε και το ογκολογικό, με χωροθέτηση το πρώην στρατόπεδο Καρατάσου, είναι σημαντική η αναφορά. Το θετικό θα το πούμε, αλλά ταυτόχρονα κάντε μας και μια χάρη, αφαιρέστε το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου να ψηφίσουμε και εμείς το νομοσχέδιο και να ψηφιστεί ομόφωνα. Σας είπαμε με μεγάλη σαφήνεια και καθαρότητα και περιμένουμε τα αντεπιχειρήματα και όχι τις κραυγές και τις φωνές και ελπίζουμε, ότι δεν θα έρθουν πάλι παρεμφερείς άσχετες τροπολογίες και να μείνουμε εδώ, στο σώμα της σύμβασης που προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία του πανεπιστημιακού παιδιατρικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Νομίζω, ότι αυτή τη στιγμή εφόσον δεν φέρετε άσχετες τροπολογίες, είμαστε στην επιλογή του παρών, εφόσον δεν φέρετε και εφόσον βέβαια μπορέσετε, δεν καταψηφίζουμε, δεν είμαστε κατά. Είμαστε υπέρ του νοσοκομείου, γιατί είναι δικό μας έργο,  έργο ΣΥΡΙΖΑ είναι το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, εμείς το ζητήσαμε, εμείς το διεκδικήσαμε, εμείς λειτουργήσαμε  με αυτούς τους όρους και νομίζω, ότι η θέση μας είναι πάρα πολύ καθαρή.

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Μοιραστείτε το!