Άμεση Χωροθέτηση του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης στο πρ. στρατόπεδο Καρατάσου | Άρθρο του Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη στην ενημερωτική ιστοσελίδα thessnews.gr

Άρθρο στην ThessNews του Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία . 

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε από βήματος της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης τη δημιουργία ενός νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου στη βορειοδυτική πλευρά της πόλης, χωρίς να προσδιορίζει την ακριβή τοποθεσία του. Η ασάφεια ως προς τη χωροθέτηση του νέου ογκολογικού νοσοκομείου, ενώ είναι προφανής η μόνη και αποκλειστική  επιλογή της Πολιτείας, αυτό που δυστυχώς «καταφέρνει» είναι να καθυστερεί την έναρξη κατασκευής του πολυπόθητα αναμενόμενου νοσοκομείου από το σύνολο των πολιτών της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο. Αν μοναδικό μέλημα μας  είναι η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, της δημόσιας υγείας και της επιβεβλημένης εξυπηρέτησης των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο τότε η επιλογή είναι μία, σαφής και οι λόγοι προφανείς και αυταπόδεικτοι: Το πρώην στρατόπεδο Καρατάσου στο Δήμο Παύλου Μελά στη Δυτική Θεσσαλονίκη των 850 στρεμμάτων, το οποίο ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

Η επιλογή του χώρου κατασκευής και λειτουργίας του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου, με βάση πάντοτε αντικειμενικά κριτήρια και όχι τοπικιστικά ή οικονομικά συμφέροντα, οδηγεί στη βέλτιστη επιλογή, που δεν είναι άλλη από το πρώην στρατόπεδο Καρατάσου.

Οι οφθαλμοφανείς λόγοι της επιλογής του συγκεκριμένου χώρου συνοψίζονται στα ακόλουθα:

1)Η γειτνίασή του με τα δύο Νοσοκομεία που λειτουργούν ήδη, το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, γεγονός που θα καταστήσει την ευρύτερη περιοχή ως έναν Κόμβο Υγείας, ένα Πάρκο Υγείας, στο οποίο θα συναντώνται και θα αντιμετωπίζονται σύνθετα υγειονομικά περιστατικά με τη λυτρωτική αλληλεπίδραση μεταξύ των δημόσιων νοσοκομείων,

 2)Η άμεση επαφή του πρ. στρατοπέδου Καρατάσου με τον Περιφερειακό της Θεσσαλονίκης διευκολύνει την  προσβασιμότητα και την προσπελασιμότητα τόσο των κατοίκων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης όσο και των κατοίκων των άλλων νομών της Μακεδονίας που κατευθύνονται προς το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο της πόλης.

3)Όπως επίσης και η στάση του Μετρό στο χώρο του πρ. στρατοπέδου Καρατάσου, στη γραμμή διακλάδωσης προς τη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Όλοι οι παραπάνω λόγοι συνηγορούν, προτρέπουν και επιβάλλουν, μαζί με την ομόθυμη στάση και θέση της Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας και των Κοινωνικών φορέων της πόλης, στη μόνη οφθαλμοφανή επιλογή χωροθέτησης του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσου.

Τα ερωτήματα προς την Κυβέρνηση είναι αμείλικτα και οφείλει να τοποθετηθεί με σοβαρότητα και ευθύνη απέναντι στη Θεσσαλονίκη. Η βεβιασμένη χωροθέτηση του νέου Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης αποτελεί εμπειρία που μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί και να μην επαναληφθεί. Άλλωστε η διαφοροποίηση στο γεγονός της χρηματοδότησης από κρατικούς πόρους δίνει την πλήρη ευχέρεια επιλογών στην πολιτεία, σε αντίθεση με το νέο Παιδιατρικό νοσοκομείο, το οποίο κατασκευάζεται με δωρεά του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος, για την οποία προφανώς και οι πολίτες της Θεσσαλονίκης νοιώθουν ευγνώμονες.  

Ερωτώ ευθέως: Απαντά θετικά ή αρνητικά η Κυβέρνηση στο πάνδημο αίτημα των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, όπως αυτό εκφράστηκε με την πρόταση που κατέθεσαν οι Δήμαρχοι των δυτικών συνοικιών της πόλης για την κατασκευή του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσου;

Σκέπτεται η Κυβέρνηση να  προχωρήσει άμεσα στην  επιβεβλημένη νομοθετική πρωτοβουλία για την παραχώρηση στο Υπουργείο Υγείας του αναγκαίου αριθμού στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου με τη σύμφωνη γνώμη των δύο Υπουργείων στα οποία ανήκει ιδιοκτησιακά, δηλαδή του Υπουργείου Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας;

Κύριε Πρωθυπουργέ, Κύριε Υφυπουργέ Μακεδονίας-Θράκης Σ. Καλαφάτη, κύριοι συνάδελφοι της ΝΔ, είναι Ώρες Ευθύνης για Όλους μας ως πολίτες αυξημένης Ευθύνης να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του παρόντος και κυρίως του μέλλοντος για τη Θεσσαλονίκη που μας Ενώνει.

Αν πραγματικά δεν εξαγγείλατε χίμαιρες για να εξαπατήσετε για άλλη μια φορά τους Θεσσαλονικείς και να ασκηθείτε στο προσφιλές σας άθλημα του εντυπωσιασμού και της ψηφοθηρίας, παίζοντας με ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, ΠΡΟΧΩΡΗΣΤΕ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΡΑ. ΝΕΟ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ  ΠΡΩΗΝ «ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΑΡΑΤΑΣΟΥ». Δεσμεύομαι Δημόσια ότι θα υποστηρίξω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου, εντός και εκτός βουλής, αυτήν την Επιλογή, ανεξάρτητα από κόμματα, σκοπιμότητες, συμφέροντα και υστεροβουλίες.  

Η Θεσσαλονίκη μας ενώνει.

Μοιραστείτε το!