Α.Τριανταφυλλίδης: “ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΑΟ.”(BINTEO)

Τοποθέτηση του Βουλευτή Α΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις».

ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Αφού υπέστημεν τα εικοσάλεπτα και τα τριαντάλεπτα των εισηγητών τώρα θα υποστούμε και το να μη μιλήσουμε και καθόλου. Δηλαδή, καθόμαστε τέσσερις ώρες εδώ περιμένοντας να διατυπώσουμε μια άποψη και η άποψη έχει να κάνει όχι με αυτή καθεαυτή την ανάγκη να μιλήσουμε. Είμαι εδώ γιατί θέλω να τονίσω, να υπογραμμίσω, να υπερθεματίσω σε αυτή τη τομή που γίνεται από το Βαγγέλη τον Απόστολου. Επανατοποθετεί το σχήμα και την προοπτική της ελληνικής γεωργίας. Μετά τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό, στη μείωση του Φ.Π.Α. στα γεωργικά εφόδια από το 24% στο 13% έρχεται και αυτή η εξυγιαντική τομή. Εγώ θυμάμαι σαν δημοσιογράφος είκοσι πέντε χρόνια έλεγα, οι τιμές στο ράφι και στο χωράφι. Όπως έλεγε ο Μπακαλάκος στο τραγούδι από το 1974, θα  μας λιμοκτονήσουν οι μεσάζοντες, θα μας λιώσουν οι μεσάζοντες.

Έρχεται μετά από 30,40 χρόνια αυτή η τομή μέσα από τη λογική των αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων παραγωγού – εμπόρου και βέβαια αν είναι, σφάξε με αγά μου να αγιάσω ο παραγωγός και θέλει να το πουλήσει και τζάμπα και να μην πάρει ούτε τιμολόγιο, είναι δικό του ζήτημα, δεν το χρεώνεται η πολιτική. Η πολιτική χρεώνεται, ελέγχεται, αξιολογείται από το να δημιουργήσει όρους. Αυτή η ετεροβαρής σχέση, πάνω χέρι κάτω χέρι, νταβατζηλίκι του εμπόρου στον παραγωγό, το ένα προς τρία,  ενώ είναι ένα προς ενάμιση, όπως το καταγράφαμε εμείς όχι μόνο ως δημοσιογράφοι αλλά και ως άνθρωποι που καταγόμαστε από αγροτική περιοχή και έχουμε δουλέψει στο χωράφι και στο εργοστάσιο και μπορούμε να ξέρουμε πώς διαμορφώνονται αυτές οι σχέσεις. Έρχεται η πολιτική ηγεσία εξυγιαντικά και διαμορφώνει μια ισορροπία.

Θα μου πείτε, είναι στο χαρτί, πρέπει να αποτυπωθεί στην πράξη. Είναι το ζητούμενο και πραγματικά θέλω να πω, αυτή η περιγέλαστη, η καταγέλαστη στάση μαύρο ή άσπρο ορισμένων τμημάτων της αντιπολίτευσης, να εξαιρέσω τον κ. Τζελέπη, μου έκανε εντύπωση και θέλω να υπογραμμίσω θετικά, που είπε ότι είμαστε ανοικτοί στο διάλογο. Στο διάλογο είναι ανοικτός και ο κ. Υπουργός, όταν λέει μέσα στο νομοσχέδιο, μετά από τριάντα μέρες η αρμόδια επιτροπή θα μου εισηγηθεί τι θα αποτυπωθεί στην πράξη να το τροποποιήσω, τι θα διευκολύνει να το βελτιώσω. Και είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί ο πρωτογενής τομέας γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία ή θα είναι ο πλοηγός, ο μπροστάρης στην ανάπτυξη ή απλά δεν θα υπάρχει ανάπτυξη. Θα τη λέμε σε συνέδρια, σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις, σε παράθυρα κ.λπ. και θα είναι έπεα πτερόεντα. Από τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία θα ξεκινήσει. 165 προϊόντα ονομασίας προέλευσης, όπως είπε – και θέλω να το υπογραμμίσω – ο Γιάννης Καραγιάννης διεκδικούν πραγματικούς παραγωγούς -επενδυτές.

Είχα κάνει και μια πρόταση. Κάθε νομός να υιοθετήσει ένα προϊόν, όχι αποκλειστικά. Παραδείγματος χάριν, λέμε για την Κοζάνη – θυμόμαστε τον κρόκο, λέμε τα Γιάννενα – θυμόμαστε τη φέτα, λέμε τη Θράκη – θυμόμαστε το βουβαλίσιο κρέας, που έκανε θραύση στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, όπου έτρεχαν να δοκιμάσουν τα καταπληκτικά προϊόντα και τη μετέπειτα επεξεργασία αυτών των προϊόντων από το βουβαλίσιο κρέας της Κερκίνης. Έχουμε και μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Το σύνθημα πρέπει να είναι «Επιστροφή στη γη και στο λαό». Να μπορέσουν να ξαναγυρίσουν, πάλι, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και η εμπιστοσύνη του ενός στον άλλον, διότι, διαφορετικά, ό,τι και να λέμε, εμείς, μεγάλη βιομηχανία δεν πρόκειται να κάνουμε, ούτε τη ΝΑΣΑ να φτιάξουμε.

Αυτό, όμως, που είναι το πιο σημαντικό και μπορεί να σχετιστεί με μια δεύτερη πρόταση, -που την συζητήσαμε και στην Επιτροπή του Απόδημου Ελληνισμού-, είναι η αναβίωση της ελληνικής υπαίθρου, από τα εγκαταλειμμένα χωριά, που έχουν 300 σπίτια και έχουν μείνει 10 γέροντες και 10 γερόντισσες. Να μπορέσουν, αυτά τα χωριά, να αποκτήσουν ζωή, μέσα από την επιστροφή – έστω και για τις διακοπές – Ελλήνων και φιλελλήνων και να ανεβάσει και το real estate, κ.τ.λ. και να είναι μια οργανωμένη, συνολική, ολιστική πολιτική για την ύπαιθρο και την περιφέρεια.

Όμως, θέλω να μείνω σε αυτό, να κλείσω με αυτό και να υπογραμμίσω, να υπερθεματίσω, για την τομή, που γίνεται, από τον Βαγγέλη τον Αποστόλου και πρέπει να είμαστε όλοι αρωγοί, επειδή, βέβαια, αυτό «δεν παίζει» επικοινωνιακά – το λέω και σαν δημοσιογράφος – «δεν παίζει» επικοινωνιακά, εκτός κι αν γίνουν λιμοί, σεισμοί, καταποντισμοί, κ.λπ. Οι θετικές ενέργειες, οι θετικοί συνεταιρισμοί, το θετικό παράδειγμα – π.χ. και τα φασόλια της Φλώρινας, – διότι αυτό εννοώ όταν λέω κάθε νομός να αναλάβει και να υιοθετήσει ένα προϊόν και να το προβάλει, σε σχέση και με όλα τα υπόλοιπα προϊόντα-, να δημιουργήσουν όρους, ώστε να ξαναγυρίσουν οι νέοι και οι νέες στην περιφέρεια και να μπορέσουν να ξεκινήσουν, σε κάθε νομό.

Και η ερώτηση στον Αποστόλου, στον Υπουργό Ανάπτυξης, στον Υπουργό Γεωργίας, στον κάθε Υπουργό, που είναι επικεφαλής παραγωγικού Υπουργείου, να είναι, κάθε μήνα: «Πόσες επενδύσεις κάνατε, πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήσατε αυτόν τον μήνα, πόσες πραγματικά». Λέμε για το βόειο κρέας, 70 – 80 – 90%, γιατί πρέπει να το ενισχύσουμε.

Και καλώ τον Βαγγέλη Αποστόλου, «εν είδη αποστόλου», με μικρό το άλφα, να περιηγηθεί όλους τους νομούς της χώρας και να προκαλέσει, να διεκδικήσει, για να στηθούν νέες επενδύσεις, νέες κτηνοτροφικές μονάδες, νέες αγροτικές σύγχρονες μονάδες. Το δυναμικό υπάρχει, απλά, πρέπει να κινητοποιηθούν και εκεί, ομάδες από έναν γεωτεχνικό, έναν τραπεζικό, έναν φορολογικό και γρήγορα, να εγκρίνουν επενδύσεις, επενδυτικά σχέδια. Αυτό χρειαζόμαστε, για να υπάρξει ανάπτυξη και να γυρίσει ο κόσμος στα χωριά, στην ύπαιθρο, στην περιφέρεια και να μπορέσει, πραγματικά, να αιμοδοτήσει και να δημιουργήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις, για να έχουμε ανάπτυξη.

Αυτό θέλω να υπογραμμίσω και να δηλώσω ότι είμαι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια, που είναι πλέον συναγωνισμός προσφοράς και όχι ανταγωνισμός φθοράς για την πατρίδα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Μοιραστείτε το!