Α.Τριανταφυλλίδης προς Πλεύρη: “ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ μονιμοποίηση των 4000 εργαζομένων του ΟΑΕΔ καθώς και του συνόλου των συμβασιούχων και επικουρικών του Ε.Σ.Υ.”. (Video+Πρακτικά)

Η συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα: « ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ μονιμοποίηση των 4000 εργαζομένων του ΟΑΕΔ καθώς και του συνόλου των συμβασιούχων και των επικουρικών όλων των ειδικοτήτων στο Ε.Σ.Υ. – Μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών στο Ε.Σ.Υ. ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ».

Ακολουθεί ο σύνδεσμος της συζήτησης:

ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, από τις 6 Απριλίου του 2020 και το κόμμα μου, αλλά και εγώ προσωπικά έχω ξεκινήσει μια πορεία όπου συμπάσχω με αυτό το προσωπικό που πραγματικά δίνει δείγματα γραφής, αλληλεγγύης και αλτρουισμού στην ελληνική κοινωνία.

Είναι οι δεκαέξι χιλιάδες επικουρικοί γιατροί και επικουρικό προσωπικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό, τεχνικό προσωπικό, που βάζουν το κεφάλι τους στον ντορβά και μάχονται, συγκρούονται καθημερινά με τον κορωνοϊό για να σώσουν όσο περισσότερες ανθρώπινες ψυχές συμπολιτών μας μπορούν.

Θα ήθελα δύο-τρία σημεία να θίξω, πριν μπούμε στην ουσία. Είναι η έβδομη επίκαιρη ερώτηση. Πρώτα απ’ όλα δώστε μια απάντηση, κύριε Υπουργέ. Επικουρικοί γιατροί μού έλεγαν σήμερα, επ’ αφορμή της ερώτησης, ρώτησε τον Υπουργό, στις 31/10/2021 λήγει η σύμβασή τους. Είναι πάνω από χίλιοι επικουρικοί γιατροί. Θα ανανεωθεί, θα παραταθεί έως ότου μονιμοποιηθούν, αφού γνωρίζετε και γνωρίζουμε, με βάση και τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, ότι είναι σαράντα χιλιάδες τα κενά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και αυτοί είναι μόλις δεκαέξι χιλιάδες συμβασιουχικό και επικουρικό προσωπικό;

Επίσης, πέρα από τους γιατρούς τους επικουρικούς, που λήγει η θητεία τους ή η σύμβασή τους, λήγουν στις 31 Οκτωβρίου νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό, διοικητικοί και τεχνικοί, τρεις χιλιάδες. Έχουν πάρει πέρσι τον Οκτώβριο παράταση. Θα παραταθεί η σύμβασή τους; Σε σαράντα πέντε μέρες λήγει. Έχουν οικογένειες, έχουνε παιδιά, θέλουν να κάνουν τον σχετικό προγραμματισμό τους. Πέστε το. Μην το κρατάτε μυστικό.

Και επίσης άλλοι τόσοι, τρεις χιλιάδες, λήγει η σύμβασή τους τον Φεβρουάριο.

Έχουμε βέβαια και δύο χιλιάδες, οι οποίοι προσλήφθηκαν τώρα, τον καιρό της πανδημίας, Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Γενάρη, για έναν συν έναν χρόνο. Και αυτοί οι άνθρωποι ζουν αυτή την εργασιακή ανασφάλεια.

Έρχομαι επίσης σε ένα θέμα το οποίο το ανακοινώσατε, αλλά έχω στα χέρια μου τα στοιχεία εκείνα που συνηγορούν στο εξής. Δεν ξέρω, δεν θέλω να κάνω δίκη προθέσεων, είστε καινούργιος στη θέση αυτή. Αλλά δεν είναι πρόκληση -ρωτώ και τον Πρόεδρο- τη Θεσσαλονίκη, που τον Νοέμβριο του 2020 χάθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ψυχές, που ο Πρωθυπουργός σ’ αυτήν την Αίθουσα είπε «Στη Θεσσαλονίκη κάναμε λάθος» και χθες στη συνέντευξη τύπου το επανέλαβε, πώς τολμήσατε σαν πολιτική ηγεσία, οι προκάτοχοί σας και οι τωρινοί, δεκαοκτώ κλίνες ΜΕΘ, που δεν τις πλήρωσε το ελληνικό δημόσιο, αλλά τις πλήρωσε το «Ελλάδα 2021 – 200 χρόνια», οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και ο ΔΕΔΔΗΕ, να είναι έτοιμες από τις 17 Μαρτίου και να μην λειτουργήσουν;

Έχω το έγγραφο που σας έστειλε η 3η ΥΠΕ και σας λέει με βάση τις προδιαγραφές του ΚΕΣΥ, του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, ποιες θα πρέπει να είναι οι θέσεις: Δηλαδή απαιτούμενος αριθμός υπηρετούντων -ειδικευμένοι γιατροί, όχι ειδικευόμενοι, όχι επιμελητές Β΄, αλλά ειδικευμένοι γιατροί- δώδεκα, Νοσηλευτικοί ΤΕ πενήντα πέντε, ΤΕ Τεχνολόγων τρεις και λοιπά και λοιπά. Πώς το κάνατε αυτό και καθυστερήσατε πεντέμισι μήνες και μένουν κενές; Και βέβαια εγώ να σας καταλάβω, αλλά το ίδιο πράγμα θα κάνετε παντού; Θα παίρνετε από αλλού γιατρούς και νοσηλευτές, δηλαδή θα κλείνετε άλλες κλινικές, σε άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, για να τους πάτε και να λειτουργήστε τις δεκαοκτώ κλίνες ΜΕΘ;

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Θέλω να ακούσουμε συγκεκριμένη ημερομηνία. Πότε αυτές οι δεκαοκτώ κλίνες θα αποκτήσουν προσωπικό τέτοιο το οποίο θα καλύπτει τις προδιαγραφές και θα μπορέσουν να είναι ενεργές οι δεκαοκτώ κλίνες ΜΕΘ; Σε δήλωσή του ο κ. Καπραβέλος, που τον ξέρετε, δήλωσε ο άνθρωπος συγκεκριμένα: «Οι εντατικές μονάδες στελεχώνονται από έξι ειδικότητες. Μέχρι τώρα όποια θέση εντατικής προκηρύχθηκε, καλύφθηκε. Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχουν γιατροί. Είναι η γραφειοκρατία; Είναι οι θεσμικές ανωμαλίες που το καθυστερούν;».

Δώστε λύση, γιατί και η Θεσσαλονίκη σας ακούει και προσπαθεί να καταλάβει ποιος ακριβώς είναι ο σχεδιασμός.

Στη δευτερολογία μου θα μιλήσω συγκεκριμένα για τους τέσσερις χιλιάδες.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ (Υπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Να ξεκινήσω από το θέμα που ήταν εκτός ερώτησης, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό, αυτό που αναφέρεστε με τις δεκαοκτώ κλίνες ΜΕΘ του Παπανικολάου. Οι δεκαοκτώ κλίνες ΜΕΘ, που έχουν δωρισθεί από τον Φεβρουάριο, λειτούργησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας με το υφιστάμενο προσωπικό, που έγιναν μεταφορές. Θα σας απαντήσω σε όλα, γιατί ήδη κάναμε και συγκεκριμένες ενέργειες.

Θα σας απαντήσω σε όλα, γιατί ήδη κάναμε και συγκεκριμένες ενέργειες. Οι συγκεκριμένες κλίνες πάντοτε λειτουργούσαν με το υφιστάμενο προσωπικό που όταν τις χρειαζόταν το νοσοκομείο, γίνονταν οι μεταφορές προκειμένου να λειτουργήσουν. Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, μετά από τη διαβούλευση που έγινε, ήταν πάντοτε λειτουργικές και λειτουργούν οι κλίνες με το υφιστάμενο προσωπικό. Να συμφωνήσουμε, όμως, ότι δεν είναι λογική να λειτουργούν μόνο με το υφιστάμενο προσωπικό και να πιέζονται και ότι πρέπει να πάμε στην επίλυση του θέματος.

Σας ανακοινώνω, λοιπόν, ότι με την προκήρυξη των 534 θέσεων που βγήκαν, βγήκαν και 10 θέσεις για τη ΜΕΘ των κλινικών του «Παπανικολάου», όπως μας τις ζήτησε και το νοσοκομείο. Έγινε ορθή επανάληψη. Δέκα θέσεις μάς ζήτησε το νοσοκομείο. Είχαμε βγάλει για επιμελητές. Μας ζήτησε εξειδικευμένα. Εγώ σας λέω τι ζήτησε το «Παπανικολάου» και αυτήν τη στιγμή στην προκήρυξη που βγήκε καλύπτουμε το κενό, ώστε αυτές οι 18 κλίνες που είναι λειτουργικές με το υφιστάμενο προσωπικό, αν χρειαστούν, να αποκτήσουν και το μόνιμο προσωπικό για να είναι μόνιμα ανεπτυγμένες.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Πότε θα γίνει αυτό, κύριε Υπουργέ;

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ (Υπουργός Υγείας): Εγώ σας λέω ότι έβγαλα την προκήρυξη. Τώρα, να ξέρω τους συγκεκριμένους χρόνους και πώς υλοποιείται η προκήρυξη, δεν μπορώ να σας το πω. Όμως, αυτό που είχε να κάνει το Υπουργείο το έκανε. Η προκήρυξη βγήκε. Από εκεί και πέρα έχω δώσει εντολή και ειδικά για το συγκεκριμένο, αλλά και για όλα να κινηθούν, γιατί παντού υπάρχουν θέματα που πρέπει να καλυφθούν …

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: … (Δεν ακούστηκε)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Κύριε Τριανταφυλλίδη, μη διακόπτετε. Θα τα πείτε στη δευτερολογία σας.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ (Υπουργός Υγείας): Kύριε Τριανταφυλλίδη, δεν σας διέκοψα.

Σας λέω, λοιπόν, ότι αυτήν τη στιγμή στη μια εβδομάδα την προκήρυξη τη βγάλαμε. Μιλήσαμε απευθείας με το «Παπανικολάου», μας είπε ότι οι 10 θέσεις που είχαμε βγάλει δεν τους κάλυπταν όπως ήταν και κάναμε ορθή επανάληψη για να είναι οι 10 ακριβώς όπως τις ζητάει το νοσοκομείο διά του ΥΠΕάρχη, για να καλυφθούν οι θέσεις. Όμως, οι κλίνες αυτές ήταν λειτουργικές με το υφιστάμενο προσωπικό. Εάν χρειαζόταν ανά πάσα στιγμή το «Παπανικολάου», θα έκανε τις μεταφορές από το υφιστάμενο προσωπικό να λειτουργήσουν όπως λειτούργησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Άρα η πραγματικότητα ποια είναι; Οι 18 κλίνες πάντοτε ήταν λειτουργικές. Όποτε το νοσοκομείο ήθελε, μπορούσε με το υφιστάμενο προσωπικό. Όμως, επειδή αυτή δεν είναι η κανονική λειτουργία, βγήκε και η προκήρυξη από το Υπουργείο για να καλυφθούν αυτές οι θέσεις. Άρα, ώσπου να καλυφθούν οι θέσεις, με το υφιστάμενο προσωπικό θα λειτουργούν. Θέλω να πιστεύω ότι θα κινηθούν τάχιστα οι διαδικασίες και αυτή είναι η εντολή του Υπουργείου για να ολοκληρωθούν γρήγορα οι διαδικασίες της προκήρυξης και να έχουν το μόνιμο προσωπικό για να είναι πλήρως ανεπτυγμένες, χωρίς να χρειάζονται βοήθεια από το άλλο προσωπικό. Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι είναι προς όφελος των πολιτών της Θεσσαλονίκης να έχουν μόνιμα άλλες 18 κλίνες έτοιμες όχι μόνο για τις ανάγκες του covid. Θα απαντήσω υποχρεωτικά για τις 4.000 στη δευτερολογία μου.

Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι στο θέμα των κλινών –και το ξέρετε οι περισσότεροι, ειδικά όσοι είστε της ιατρικής ειδικότητας- πάντοτε υπολειτουργούσε. Μιλούσαμε για 500 κλίνες ουσιαστικά και πάντοτε υπήρχαν αναμονές τριάντα και σαράντα και πενήντα ατόμων. Αυτήν τη στιγμή έχουν αναπτυχθεί και έχουμε 1.300 κλίνες, οι οποίες είναι λειτουργικές. Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε έχει γίνει διαχωρισμός σε κλινικές covid και no covid και αναλόγως με τις ανάγκες που υπάρχουν προστίθενται στο σύστημα.

Για πρώτη φορά –και το γνωρίζετε καλύτερα ως ιατροί- βιώνουμε μια κατάσταση όπου υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ χωρίς να χρειάζονται αναμονές. Αυτό ήταν δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι οι 18 του «Παπανικολάου» θα μπουν οριστικά στο σύστημα. Είναι λειτουργικές με το υφιστάμενο προσωπικό. Λύνουμε και το θέμα τού να προσληφθούν οι συγκεκριμένοι που χρειάζεται το νοσοκομείο για να είναι και μόνιμα ανεπτυγμένες.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Ευχαριστούμε πολύ.

Κύριε Τριανταφυλλίδη, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Να μην το επαναλάβω, αλλά είναι πολύ ουσιαστικό. Σε 45 μέρες λήγει η θητεία των συγκεκριμένων και γιατρών αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού και θα πρέπει να υπάρξει μια συγκεκριμένη, σαφής και κατηγορηματική απάντηση για το τι μέλλει γενέσθαι. Θα την περιμένω, κύριε Υπουργέ.

Έρχομαι τώρα στο συνολικό θέμα. Βέβαια, εδώ κρίνεστε εάν και κατά πόσο τα όσα είχε πει η προκάτοχη πολιτική ηγεσία δεσμεύουν και εσάς και αυτό περιμένω από τον νέο Υπουργό, να δω εάν η μέριμνά του θα είναι ενδεχομένως από μια εμμονή νεοφιλελεύθερη για τα ΣΔΙΤ και τις συνεργασίες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, τους εργολαβικούς νοσηλευτές, τους εργολαβικούς σεκιουριτάδες, τους εργολαβικούς καθαριστές κ.λπ. ή εάν πραγματικά έχετε στο μυαλό σας αυτούς τους ανθρώπους, αφού λέγατε ότι θα πρέπει να βγούμε στα μπαλκόνια και να τους χειροκροτήσουμε. Ο Πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τους υγειονομικούς περιφερειάρχες στις 24 Νοεμβρίου του 2020 είχε δεσμευτεί, είχε πει «είναι μια δέσμευση την οποία είχαμε αναλάβει για όλους τους νοσηλευτές οι οποίοι προσελήφθησαν κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης και επεκτείνεται και σ’ όλους τους γιατρούς οι οποίοι εργάζονται σήμερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου».

Το κάνατε; Το κάνατε. Έφερε ο κ. Κοντοζαμάνης και η προηγούμενη πολιτική ηγεσία το άρθρο 67 στο ν. 4764 που έδωσε τη δυνατότητα απευθείας, χωρίς προκήρυξη, χωρίς τίποτα. Θα με ρωτήσετε «καλώς κάναμε;». Το ίδιο είχα πει και στον κ. Κοντοζαμάνη. Καλώς κάνατε και τους μονιμοποιήσατε μετά από εφτά, οχτώ, εννιά μήνες αφού πρέπει να ενισχύσουμε και να θωρακίσουμε περαιτέρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Γιατί όμως αυτό που κάνετε για τους γιατρούς δεν το κάνετε για τους τέσσερις χιλιάδες, δεν το κάνετε για τους δεκαέξι χιλιάδες;

Τώρα απευθύνομαι στον νομικό. Έχουμε την απόφαση του έβδομου τμήματος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στις 11 Φεβρουαρίου που λέει ότι πλέον μετά την καταχρηστική χρήση των συμβάσεων τρίμηνων, εξάμηνων, αιτήσεων κλπ… Οι άνθρωποι αυτοί έχουν μπει με ΑΣΕΠ. Δουλεύουν από το 2016 και το 2017. Δίνουν μάχες. Τα κενά είναι σαράντα χιλιάδες. Αυτοί είναι δεκαέξι χιλιάδες. Γιατί δεν τους νομιμοποιείτε;

Όλα τα κόμματα της Βουλής έχουν τοποθετηθεί. Ακόμη και Βουλευτές σας έστελναν επιστολές στον κ. Κικίλια και του λέγανε μετά «μετέτρεψε τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου». Να μην αρχίσω να λέω ονόματα. Είναι προς τιμήν τους. Είναι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Ο ευπατρίδης Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Νικήτας Κακλαμάνης είπε «μετατρέψτε τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου». Θα το κάνετε; Γιατί πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Δεν υπάρχει φύλλο συκής. Εδώ είναι ξεκάθαρο.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Πρέπει να τοποθετηθείτε πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Για το συγκεκριμένο θέμα θα αναφερθώ, έτσι όπως μου αρέσει, μέσα από τα Πρακτικά. «Ηχούν στα αυτιά τους». Ποια δηλαδή; «Η ηγεσία του Υπουργείου βρίσκεται σε συζητήσεις με τα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή λύση. Οι τέσσερις χιλιάδες εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ είναι απαραίτητοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Μου είχε απαντήσει στην πρώτη μου ερώτηση ο κ. Κοντοζαμάνης. «Οι ανάγκες είναι τεράστιες. Κανένας δεν περισσεύει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τους χρειαζόμαστε. Η αναγκαιότητα και η διασφάλιση αυτών των θέσεων είναι όντως ζωτικής σημασίας για αυτές τις υγειονομικές δομές». Είχε πει ο κ. Κοντοζαμάνης «κληροδοτήσατε, εσείς του ΣΥΡΙΖΑ, σε μας ένα πρόβλημα. Δώσαμε μια λύση για ένα χρόνο και προσπαθούμε να βρούμε λύση στο ζήτημα αυτό μόνιμη».

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Ολοκληρώστε, παρακαλώ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Μιλήσατε για μόνιμες λύσεις. Λέτε ότι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να υπάρχουν μόνιμες λύσεις. Και συμπλήρωνε «ναι, πρέπει να υπάρχουν μόνιμες λύσεις». Έχετε την ίδια άποψη, κύριε Πλεύρη; Ενημερώστε τον κόσμο να ξέρει τι θα κάνει. Να χαράξει πλεύση στη ζωή του. Να οργανώσει την προσωπική του και την οικογενειακή του ζωή. Μην παίζετε άλλο με την ανασφάλεια αυτών των ανθρώπων. «Δεν δικαιούνται» τέτοιου είδους αντιμετώπιση άνθρωποι που έβαλαν το κεφάλι τους στον ντορβά και παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα καθημερινά.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Κύριε Τριανταφυλλίδη, πρέπει να ολοκληρώσετε.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Επιτέλους η Βουλή ας προσπαθήσει να αποκαταστήσει το κύρος της σ’ αυτόν τον κόσμο, ο οποίος από κάποια στιγμή και μετά βλέπει ότι από παντού ακούει υποσχέσεις, υποσχέσεις, υποσχέσεις. Ουσία, πράξη, μηδέν. Κάντε το πραγματικότητα. Και εκεί θα δείτε ότι όλη η Βουλή θα ομονοήσει, όλη η Βουλή θα συναινέσει. Υπάρχουν δεσμεύσεις των πολιτικών Αρχηγών.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Κύριε Τριανταφυλλίδη, έχετε φτάσει στα έξι λεπτά.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.

Ο Αρχηγός του δικού μου κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για μονιμοποίηση του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού. Εμείς όταν ήμασταν στην κυβέρνηση δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο. Πέντε αποχωρούσαν, ένας προσλαμβανόταν. Τώρα βγήκαμε απ’ αυτόν τον στενό κορσέ των μνημονιακών δεσμεύσεων. Κάντε το πράξη και θα δείτε ότι σύσσωμη η Βουλή θα στηρίξει αυτή την επιλογή σας.

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Σας ευχαριστώ κι εγώ.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ (Υπουργός Υγείας): Όπως γνωρίζετε, προκειμένου να στελεχωθούν οι θέσεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας πρέπει να βγούνε προκηρύξεις. Αυτήν τη στιγμή, λοιπόν, ετοιμάζεται η προκήρυξη και των τεσσάρων χιλιάδων που έχει να κάνει με το νοσηλευτικό προσωπικό και για τις εννιακόσιες δέκα θέσεις, που είναι λοιπών ειδικοτήτων. Ευελπιστώ ότι άμεσα -δεν μπορώ να σας πω ακριβώς χρόνο- θα είναι έτοιμες όπως ήταν και η συγκεκριμένη προκήρυξη με τους πεντακόσιους τριάντα τέσσερις γιατρούς, η οποία μόλις ετοιμάστηκε βγήκε αμέσως, έτσι να βγουν οι συγκεκριμένες προκηρύξεις.

Εδώ υπάρχει ένα θέμα, το οποίο θα το έχετε πληροφορηθεί ενδεχομένως, και με το Συμβούλιο της Επικρατείας τι θέση είναι να πάρει αναφορικά με την επιπλέον μοριοδότηση που μπορεί να υπάρξει λόγω της παρουσίας. Είναι κάτι το οποίο το παρακολουθούμε και σαν μια ευνομούμενη πολιτεία το βλέπουμε με μια ιδιαίτερη προσοχή, γιατί όλες τις προκηρύξεις ήταν να έχουν ακριβώς την επιπλέον μοριοδότηση για όσους βρισκόντουσαν στο σύστημα. Παρακολουθούμε όμως και πώς θα διαμορφωθεί η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έχει μια πρώτη απόφαση και λόγω σοβαρότητας την έχει αναπέμψει στην Ολομέλεια.

Προφανέστατα, μέχρι να ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες να βγουν οι προκηρύξεις και αυτά, δεν τίθεται θέμα κινδύνου του συγκεκριμένου κόσμου. Θα είμαι έτοιμος τις επόμενες μέρες να σας πω ακριβώς τι θα γίνει καθώς και οι ανανεώσεις οι οποίες προτιθέμεθα να κάνουμε και εξετάζουμε σε τι χρόνο θα αφορούν. Όμως υπάρχει ένας συνδυασμός -αυτή είναι η βασική σκέψη του Υπουργείου- αναλογικά με τις προκηρύξεις που θα βγουν, να μην υπάρξει σε κανένα σημείο κενό στο σύστημα. Και ναι, θα συμφωνήσω μαζί σας -και ευελπιστώ ότι- αυτές θα είναι και οι κρίσεις οι οποίες θα υπάρξουν, ότι όσοι βρέθηκαν αυτά τα δύο χρόνια στο σύστημα θα πρέπει να έχουν μία πριμοδότηση παραπάνω από κάποιον άλλον ο οποίος ήταν εκτός συστήματος. Αλλά αυτό, όπως καταλαβαίνετε, επειδή έχει πάρα πολύ λεπτά σημεία και αυτή ήταν η βούληση σε σχέση και με τη νομολογία που θα διαμορφωθεί του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε αυτό που μπορώ να δεσμευτώ προς την Εθνική Αντιπροσωπεία είναι ότι οι προκηρύξεις θα προχωρήσουν και θα βγούνε και άμεσα, το επόμενο χρονικό διάστημα, θα υπάρξει και η πολιτική απόφαση -για να μην είναι σε άγνοια, όπως εσείς λέτε, αυτοί οι άνθρωποι και να μπορούν να υπολογίζουν- για τον τρόπο των ανανεώσεων και σε τι χρόνο αυτό θα αφορά.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Πριμοδότηση θα πάρουν μόνο αυτοί που ήταν στο σύστημα τα δύο χρόνια; Αυτοί που ήταν το 2016 και το 2017;

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ (Υπουργός Υγείας): Πριμοδότηση θα υπάρξει για όσους ήταν στο σύστημα…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Υπουργέ.

Μοιραστείτε το!