Α.Τριανταφυλλίδης στη Βουλή: «Φορολογήστε τα υπερκέρδη των Εταιρειών, αν δεν δεσμεύεστε από πρόσωπα και καταστάσεις κ.Μητσοτάκη». (Video)

Την άμεση φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής ζήτησε από την Κυβέρνηση ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης κατά την τοποθέτησή του στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών.

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ.Τριανταφυλλίδης «Φορολογήστε, κύριοι της Κυβέρνησης, κύριε Μητσοτάκη, τα υπερκέρδη -όχι τα κέρδη- των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου τους τελευταίους πέντε μήνες, αν δεν δεσμεύεστε από πρόσωπα και καταστάσεις. Δώστε πίσω στις ευάλωτες ομάδες και στη μεσαία τάξη αυτά που τους αφαιρούν καθημερινά. Φορολογείστε τα υπερκέρδη των εταιρειών και σταματήστε τη ληστεία σε βάρος των οικογενειακών προϋπολογισμών. Αναλάβετε πρωτοβουλίες ακριβώς όπως το ευρωπαϊκό παράδειγμα. Κάντε το όπως το κάνει η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία, έχοντας προωθήσει οι ομόλογοί σας την πρώτιστη προτεραιότητα να ανακουφίσουν τον κόσμο τους».

Αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα της ακρίβειας που απειλεί τα νοικοκυριά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σημείωσε «Οι συμπολίτες μας βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας και οργής, αγανάκτησης και θυμού, καθώς η μέγγενη της ακρίβειας και των «καυτών» λογαριασμών συνθλίβει την καθημερινότητά τους. Αντιλαμβάνονται ότι οι ολιγάρχες του Μητσοτάκη βουλιάζουν στα υπερκέρδη, την ίδια ώρα που οι ίδιοι δεν μπορούν να βγάλουν το δεκαπενθήμερο για τους ίδιους και την οικογένειά τους. Τα συνεχώς ογκούμενα έξοδα για τη στοιχειώδη διαβίωση –ρεύμα, καύσιμα, τρόφιμα- ομοιάζουν με θηλιά που σφίγγει όλο και πιο έντονα.

Παράλληλα, ο κ.Τριανταφυλλίδης άσκησε δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση για το ζήτημα των συντάξεων των Ποντίων ομογενών και των Βορειοηπειρωτών, κάνοντας λόγο για «κυβερνητική υποκρισία» και «εμπαιγμό» σε βάρος μιας τόσο ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας.

«Επί τρία ολόκληρα χρόνια τόσο προεκλογικά με τις δεσμεύσεις προσωπικά του κ. Μητσοτάκη, όσο και μετεκλογικά με τις επικοινωνιακές φιέστες στο Μαξίμου, δεσμευόμασταν για μια δήθεν δίκαιη ρύθμιση στο ζήτημα των συντάξεων των ομογενών. Και όχι απλά δεν το πράττετε, καθώς η ρύθμιση που φέρνετε προς ψήφιση με τη μετατροπή των σαράντα ετών σε τριάντα για τη χορήγηση της εθνικής σύνταξης δεν συνιστά επίλυση του ζητήματος, αλλά ταυτόχρονα αγνοείτε πλήρως και το πιο ευαίσθητο κομμάτι των ομογενών μας, τους ανασφάλιστους υπερήλικες ομογενείς».

«Δείτε τι περίεργα παιχνίδια. Βρήκατε 360.000 ευρώ να δώσετε στον Γενικό Διευθυντή της ΔΕΗ, ενώ 360 ευρώ, τα ελάχιστα ευρώ για τη στοιχειώδη επιβίωση για τη γιαγιά που φτιάχνει τερλίκια για να τα πουλήσει στο παζάρι και να βγάλει μεροκάματο για την ίδια και τα εγγόνια της, για αυτούς δεν έχετε, δεν προβλέπονται. Για τη «γαλάζια» πανστρατιά της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ με τα εξαχίλιαρα και τα οκταχίλιαρα, με τα 60.000 μπόνους που αποφασίζουν για τον εαυτό τους εκεί υπάρχουν λεφτά για τα golden boys. Για τον κόσμο που πονάει, που διψάει, που πεινάει, που βρίσκεται σε καιρούς χαλεπούς, ακρίβειας, που δεν ξέρει τι του ξημερώνει, για αυτούς δεν έχει. Κι όλοι αυτοί ήρθαν με πόνο καρδιάς στη μητέρα πατρίδα που την υπεραγαπούν και οι Βορειοηπειρώτες αδελφοί μας και οι Έλληνες Πόντιοι από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Τους γυρίσατε την πλάτη», κατέληξε ο κ.Τριανταφυλλίδης.

Ακολουθεί το video της τοποθέτησης του κ.Τριανταφυλλίδη:

To video για την ακρίβεια:

To video για τις συντάξεις των ομογενών:

ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ.

Πριν ξεκινήσω την ομιλία μου, κύριε Πρόεδρε, θέλω να συμβάλλω στη συλλογική μνήμη με αυτή την επετειακή μάσκα μνήμης για τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η αναφορά μου είναι γιατί πρέπει πάντα να θυμόμαστε και στα θρανία της ιστορίας να παίρνουμε τα αναγκαία μαθήματα για τις μέρες που έρχονται που θα είναι δύσκολες.

Οφείλουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν αναφερθούμε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, ανταποκρινόμενοι στο λαϊκό αίσθημα, να κάνουμε μια σαφή καθαρή αναφορά στις συνθήκες αφόρητης ακρίβειας και στο δυσβάσταχτο κόστος ζωής που ζουν οι Έλληνες πολίτες. Τείνει πλέον να προσλάβει καταστροφικές διαστάσεις για την κοινωνική συνοχή. Καταδυναστεύει κάθε μέρα όλο και πιο έντονα κάθε ελληνική οικογένεια, κάθε νοικοκυριό.

Οι συμπολίτες μας βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας και οργής, αγανάκτησης και θυμού, καθώς η μέγγενη της ακρίβειας και των «καυτών» λογαριασμών συνθλίβει την καθημερινότητά τους. Αντιλαμβάνονται ότι οι ολιγάρχες του Μητσοτάκη βουλιάζουν στα υπερκέρδη, την ίδια ώρα που οι ίδιοι δεν μπορούν να βγάλουν το δεκαπενθήμερο για τους ίδιους και την οικογένειά τους. Τα συνεχώς ογκούμενα έξοδα για τη στοιχειώδη διαβίωση –ρεύμα, καύσιμα, τρόφιμα- ομοιάζουν με θηλιά που σφίγγει όλο και πιο έντονα.

Ενώνω τη φωνή μου με κάθε Βουλευτή που ζητά και διεκδικεί επίμονα και επιτακτικά, με κατεπείγοντα χαρακτήρα από την Κυβέρνηση, κύριε Πέτσα, και από τον Πρωθυπουργό εδώ και τώρα πλαφόν, εδώ και τώρα μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, εδώ και τώρα μείωση στον κατώτερο συντελεστή του ΦΠΑ για το νερό και το ψωμί και τα τρόφιμα και κυρίως φορολόγηση των κερδών των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής.

Φορολογήστε, κύριοι της Κυβέρνησης, κύριε Μητσοτάκη, τα υπερκέρδη -όχι τα κέρδη- των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου τους τελευταίους πέντε μήνες, αν δεν δεσμεύεστε από πρόσωπα και καταστάσεις. Δώστε πίσω στις ευάλωτες ομάδες και στη μεσαία τάξη αυτά που τους αφαιρούν καθημερινά. Φορολογείστε τα υπερκέρδη των εταιρειών και σταματήστε τη ληστεία σε βάρος των οικογενειακών προϋπολογισμών. Αναλάβετε πρωτοβουλίες ακριβώς όπως το ευρωπαϊκό παράδειγμα. Κάντε το όπως το κάνει η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία, έχοντας προωθήσει οι ομόλογοί σας την πρώτιστη προτεραιότητα να ανακουφίσουν τον κόσμο τους.

Αυτός είναι, κύριε Πέτσα και κύριε Βορίδη -καλώς ήρθατε-, ο αναγκαίος λυτρωτικός παρεμβατικός ρόλος του κράτους υπέρ των πολιτών και υπέρ των αδύναμων.

Έρχομαι στο νομοσχέδιο και στέκομαι στο άρθρο 60 που αναδεικνύει την κυβερνητική αναλγησία και κυρίως την κυβερνητική υποκρισία και τον εμπαιγμό σε βάρος μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας. Αναφέρομαι στις συντάξεις των ομογενών και συγκεκριμένα στο άρθρο 60 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου. Επί τρία ολόκληρα χρόνια τόσο προεκλογικά με τις δεσμεύσεις προσωπικά του κ. Μητσοτάκη, όσο και μετεκλογικά με τις επικοινωνιακές φιέστες στο Μαξίμου, δεσμευόμασταν για μια δήθεν δίκαιη ρύθμιση στο ζήτημα των συντάξεων των ομογενών.

Και όχι απλά δεν το πράττετε, καθώς η ρύθμιση που φέρνετε προς ψήφιση με τη μετατροπή των σαράντα ετών σε τριάντα για τη χορήγηση της εθνικής σύνταξης δεν συνιστά επίλυση του ζητήματος, αλλά ταυτόχρονα αγνοείτε πλήρως και το πιο ευαίσθητο κομμάτι των ομογενών μας, τους ανασφάλιστους υπερήλικες ομογενείς. Μόλις πριν από μισή ώρα ήρθε εδώ ο κ. Χατζηδάκης και είπε: «Προχωράμε σε ρύθμιση». Πόσο πρέπει να προχωρήσετε; Τρία χρόνια είστε Κυβέρνηση. Τάξατε λαγούς με πετραχήλια στους Έλληνες ποντίους από την πρώην Σοβιετική Ένωση και στους Έλληνες Βορειοηπειρώτες και ακόμα περιμένουν. Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα! Τους εμπαίζετε και τους κοροϊδεύετε.

Ήταν η δική σας Κυβέρνηση -για να μην το ξεχνάμε, γιατί κάποιοι νομίζουν ότι η ελληνική ιστορία ξεκινά το 2015- ήταν η Συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου που κατήργησε με τον ν. 4093/2012 τη συγκεκριμένη σύνταξη των ανασφάλιστων υπερηλίκων. Και μάλιστα φτάσατε και στο αίσχιστο σημείο αναλγησίας να διακόψετε και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, οδηγώντας τους ουσιαστικά στην εξαθλίωση και στην απόγνωση.

Υπολογίζονταν σαράντα χιλιάδες το 2012 οι δικαιούχοι της πενιχρής σύνταξης των 360 ευρώ. Δείτε τι περίεργα παιχνίδια. Βρήκατε 360.000 ευρώ να δώσετε στον Γενικό Διευθυντή της ΔΕΗ, ενώ 360 ευρώ, τα ελάχιστα ευρώ για τη στοιχειώδη επιβίωση για τη γιαγιά που φτιάχνει τερλίκια για να τα πουλήσει στο παζάρι και να βγάλει μεροκάματο για την ίδια και τα εγγόνια της, για αυτούς δεν έχετε, δεν προβλέπονται. Για τη «γαλάζια» πανστρατιά της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ με τα εξαχίλιαρα και τα οκταχίλιαρα, με τα 60.000 μπόνους που αποφασίζουν για τον εαυτό τους εκεί υπάρχουν λεφτά για τα golden boys. Για τον κόσμο που πονάει, που διψάει, που πεινάει, που βρίσκεται σε καιρούς χαλεπούς, ακρίβειας, που δεν ξέρει τι του ξημερώνει, για αυτούς δεν έχει. Κι όλοι αυτοί ήρθαν με πόνο καρδιάς στη μητέρα πατρίδα που την υπεραγαπούν και οι Βορειοηπειρώτες αδελφοί μας και οι Έλληνες Πόντιοι από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Τους γυρίσατε την πλάτη. Οκτώ χιλιάδες δικαιούχοι έμειναν. Μιλώ για τους ανασφάλιστους υπερήλικες.

Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ ως Κυβέρνηση τι κάναμε; Επαναφέραμε άμεσα από το 2015 την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και με τον ν. 4387/2016 επαναφέραμε και τη σύνταξη με τη μορφή επιδόματος, όχι ολόκληρη τη σύνταξη 360, όχι ολόκληρη, εν μέρει μειούμενη κατά το ένα τριακοστό πέμπτο. Κι αυτό φροντίσαμε να το κάνουμε επειδή ξέραμε ότι ήταν άδικο σε καιρούς μνημονιακούς. Εσείς την καταργήσατε τελείως. Εμείς δώσαμε τα 160-180 περίπου ευρώ που αναλογούσαν. Δεν είναι το ίδιο η κατάργηση και τα 180 ευρώ. Νομίζω ότι καταλαβαίνετε, αλλά και αυτά είναι ελάχιστα. Θα έπρεπε να είναι 360 ευρώ το λιγότερο. Εσείς, λοιπόν, καταργήσατε τη σύνταξη. Εμείς έστω και εν μέρει την επαναφέραμε.

Καταθέσαμε ερωτήσεις.

Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε, και σας ευχαριστώ. Δύο λεπτά δώστε μου, όσα δώσατε στον προηγούμενο συνάδελφό μου, τον κ. Καρασμάνη.

Καταθέσαμε ερώτηση στην κ. Μιχαηλίδου. Η απάντηση ήταν copy paste -να θυμηθώ την ιστορία μετά με τις διατριβές copy paste-: «Το Υπουργείο μας εξετάζει τη δυνατότητα βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου χορήγησης εντός των δυνατοτήτων που παρέχονται από την εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού».

Ρωτάμε τον κ. Σκυλακάκη για τα δάνεια που ήταν εγγυημένα 100%. Τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας δεν ήταν εγγυημένα 100%. Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να χρωστάει 300 και 400 κάθε χρόνο plus 30 εκατομμύρια. Για αυτούς που με νόμο ψηφίστηκε ότι αν δεν μπορούν να πληρώσουν τα ελάχιστα δάνεια που τους δόθηκαν τη δεκαετία του 1990, για αυτούς, λοιπόν, υπάρχει εγγύηση του ελληνικού δημοσίου; Τι τους τάζετε; Αποπληρωμή και τους απειλείτε με κατασχέσεις, πλειστηριασμούς, ανθρώπους που βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία αποπληρωμής. Και τι μου είπε ο κ. Σκυλακάκης που έφυγε; «Θα το λύσουμε εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες». Οι δημοσιονομικές συνθήκες επιτρέπουν στο Κόμμα που κυβερνά να χρωστάει ένα σκασμό εκατοντάδες εκατομμύρια, αλλά δεν επιτρέπει στους ομογενείς Ποντίους και Βορειοηπειρώτες να χρωστούν λίγες δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Θα τα φέρετε όλα.

Αυτή είναι η αναλγησία του καθεστώτος του κ. Μητσοτάκη.

Και τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, με ένα υστερόγραφο για τον κ. Βορίδη σε μισό λεπτό.

Ο κ. Βορίδης μάς έκανε μια χρηστομάθεια περί αξιοκρατίας. Μα, ο κ. Βορίδης ήταν που σε εκπομπή στις 27 Νοεμβρίου του 2019 σε ερώτηση: «Γιατί δεν υλοποιείτε την αξιοκρατία;», είπε: «Τι θα παίρναμε; Τους ξένους;»

Ξένοι είναι όλοι οι άλλοι που δεν είναι «γαλάζιοι». Ποιους θα προσλαμβάναμε; Τους ξένους;

Σας ευχαριστώ.

Μοιραστείτε το!