«Δικαίωση για τους ανασφάλιστους υπερήλικες» | Άρθρο του Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη στο “Έθνος της Κυριακής”.

Η επαναχορήγηση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης των 360 ευρώ, για τους ανασφάλιστους υπερήλικες με βάση το άρθρο 93 του ασφαλιστικού νόμου 4387/2016 (νόμου Κατρούγκαλου) αποκατέστησε, έστω και εν μέρει, μία από τις τρανταχτές αδικίες σε βάρος των άπορων συμπολιτών μας από τη διακυβέρνηση  Σαμαρά-Βενιζέλου που το είχε καταργήσει με το Νόμο 4093/2012 .

Ουσιαστικά αναφερόμαστε σε μια αυταπόδεικτη περίπτωση τυφλής, οριζόντιας, εξοντωτικής ρύθμισης, που στέρησε από υπέργηρους ανθρώπους, ευρισκόμενους  κάτω από τα όρια της φτώχειας, την ελάχιστη σύνταξη των 360€, μαζί με την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Από τους 42000 υπερήλικες, όταν διακόπηκε η χορήγηση της σύνταξης, είχαν απομείνει το 2015 μόνο 28000. 

Μετά από 18 μήνες προσωπικού και συλλογικού αγώνα για την επαναφορά του επιδόματος (Ιαν.2015-Αυγ.2016) με ομιλίες, παρεμβάσεις και ερωτήσεις προς το αρμόδιο υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το επίδομα-ανάσα για τους ανασφάλιστους παλιννοστούντες Έλληνες Ποντίους από τις χώρες της π. ΕΣΣΔ, την Ελληνική Ομογένεια της Βορείου Ηπείρου και της Κωνσταντινούπολης  επιτέλους επανήλθε, όπως και η πλήρης ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη.

Η επαναφορά και η επαναχορήγηση του επιδόματος αποτέλεσε την απαρχή. Το επίδομα αυτό ως το ελάχιστο και αναγκαίο μέσο για την επιβίωσή τους  ήταν συνάμα και μια πράξη ηθικής αναγνώρισης και κοινωνικής επιβεβαίωσης από την ελληνική πολιτεία. Με αυτό το συμβολικό τρόπο η Πατρίδα σημείωνε  ότι δεν γυρίζει την πλάτη και δεν ξεχνά τα παιδιά της.

Δυστυχώς η ρήτρα της παραμονής των 35 ετών στην Ελλάδα(άρθρο 93, παρ.1δ), απομείωσε το ήδη μικρό επίδομα των 360 ευρώ στα 150-180 ευρώ/μήνα κατά μέσο όρο, τα οποία εφόσον τα λαμβάνει ο ένας από τους δύο συζύγους, ΔΕΝ μπορεί να τα λαμβάνει ο άλλος(Αρθρο 93, παρ.1ζ).

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ: το αίτημα για την πλήρη αποκατάσταση της σύνταξης των 360 ευρώ, που δεν επέτρεψε ο επώδυνος συμβιβασμός το καλοκαίρι του 2015, τώρα με την προοπτική της εξόδου από την αυστηρή μνημονιακή επιτροπεία παραμένει ζωντανό.

 

 

Μοιραστείτε το!