Τριανταφυλλίδης κατά Βορίδη: «Με ιντριγκάρει η παρουσία του πρώτου τη τάξει Υπουργού της Αναξιοπιστίας». (video)

«Με ιντριγκάρει η παρουσία του προσώπου που κατεξοχήν εκπροσωπεί την αναξιοπιστία, του Υπουργού Εσωτερικών του κ. Βορίδη. Από τον «μπάφο», από το Βήμα της Βουλής, που τα «ναρκωτικά» του ΣΥΡΙΖΑ ήταν που προωθούσε,  έγιναν επένδυση που ψηφίστηκε με την ψήφο και του κ. Βορίδη, μέχρι το «μακεδονικό» που από αυτό εδώ το Βήμα χαρακτήριζε «κυβέρνηση εθνικής μειοδοσίας» τον ΣΥΡΙΖΑ για να φτάσει σήμερα ως Υπουργός της Νέας Δημοκρατίας να τιμά και να εφαρμόζει τη Συμφωνία ως «το φως το αληθινόν». Ανένηψε ο κ. Βορίδης! Αυτόν έχει πρώτο τη τάξει Υπουργό ο κ. Μητσοτάκης και τώρα καταλαβαίνουμε για ποιον λόγο έγινε η πολιτική του επιλογή αυτή. Είναι η αξιοπιστία του ανδρός», τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού», ασκώντας δριμεία κριτική στον Υπουργό Εσωτερικών για την αναξιοπιστία που επιδεικνύει.

Αναφερόμενος στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο ο κ.Τριανταφυλλίδης επεσήμανε  «Η ομογένεια δεν επιθυμεί να εμπλέκεται στις τρέχουσες διακομματικές αντιπαραθέσεις. Επιθυμεί να συμμετέχει σε ένα συναγωνισμό προσφοράς στην πατρίδα και όχι σε έναν ανταγωνισμό φθοράς. Επιθυμεί να προσθέτει και όχι να αφαιρεί, να πολλαπλασιάζει και όχι να διαιρεί. Επιθυμεί να ακούγεται η φωνή της καθαρά, με κρυστάλλινο τρόπο στο εθνικό κέντρο χωρίς τους παραμορφωτικούς φακούς της κομματικής ιδιοτέλειας. Για αυτό εμείς από το ΣΥΡΙΖΑ και το Δεκέμβριο του 2019 -και όταν ψήφιζα έλεγα, «Ψηφίζω, έχοντας πολλές επιφυλάξεις, το νομοσχέδιο», που έγινε νόμος και θα ισχύσει απ’ ό,τι φαίνεται, του Δεκεμβρίου του 2019- προτείναμε το ενιαίο ψηφοδέλτιο της ομογένειας και όχι τα χωριστά κομματικά ψηφοδέλτια, γι’ αυτό προτείναμε τις περιφέρειες της ομογένειας, να αποφασίζει η ομογένεια για την εκπροσώπησή της. Από την ομογένεια, με την ομογένεια, για την ομογένεια».

«Το δικαίωμα του εκλέγειν και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι», συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «ως απολύτως συναρτώμενα μέρη του όλου της δημοκρατικής διαδικασίας, πρέπει να ασκείται στο ακέραιον, όλον, από τους ομογενείς. Και εσείς δεν μπορείτε να το εγγυηθείτε, γιατί απλά είστε αναξιόπιστοι».

Ακολουθεί ο σύνδεσμος της τοποθέτησης του κ.Τριανταφυλλίδη:

ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ:

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

 Θα ήθελα να κάνω δυο πολιτικές επισημάνσεις πριν εισέλθω στην ανάλυση του νομοσχεδίου και με την ιδιότητα αυξημένης ευθύνης του Προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό επί τέσσερα έτη.

 Και οι δύο πολιτικές μου επισημάνσεις έχουν να κάνουν με το συνεχώς διογκούμενο έλλειμμα κυβερνητικής εμπιστοσύνης που αποτυπώνεται και στην κοινή γνώμη. Αυτός ο κυβερνητικός κατήφορος δεν έχει όρια. Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή ο κ. Μητσοτάκης ενημερώνει τους Έλληνες πολίτες ότι η πανδημία τελειώνει. Να θυμηθώ 25-5-2020 στο «STAR» στην κ. Ζαχαρέα; «Η πανδημία τελειώνει». Επιβεβαιώθηκε από τις εξελίξεις. Ήρθε δεύτερο και τρίτο κύμα. Και μόλις προχθές συναντώντας τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης του είπε ότι η πανδημία τελειώνει και πρέπει να ετοιμαστούμε για την επόμενη ημέρα. Τρίτη-Πέμπτη Σάββατο η πανδημία δεν τελειώνει. Το είπε και χθες από το εξωτερικό. Το είπε επιτιμώντας και κάνοντας κριτική, μαλώνοντας τους Υπουργούς του, οι οποίοι στο μεταξύ δεν έχουν κάνει τίποτα, ούτε για τα λεωφορεία, ούτε για την προετοιμασία ούτε για τον δεύτερο ούτε για το τρίτο και προφανώς για όλα τα επόμενα κύματα.

Αυτός είναι ο κυβερνητικός αυτοεξευτελισμός και η αυτογελοιοποίηση, όπου το πανελλήνιο άκουσε γνωστό εφοπλιστή να υβρίζει τον Πρωθυπουργό και ο αρμόδιος Υπουργός να μην έχει το σθένος να προασπίσει το θεσμικό πρόσωπο του Πρωθυπουργού, να λέει ότι βρέχει. Υπουργοί σας, κύριε Μητσοτάκη, απέναντι στη νεολαία παριστάνουν τα λιοντάρια, μπροστά στους εφοπλιστές βουβός κινηματογράφος, βαθιά υπόκλιση, μούγκα.

Με ιντριγκάρει, όμως, και η παρουσία του προσώπου που κατεξοχήν εκπροσωπεί την αναξιοπιστία, του Υπουργού Εσωτερικών του κ. Βορίδη. Από τον «μπάφο» από το Βήμα της Βουλής που τα ναρκωτικά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν που προωθούσε  έγιναν επένδυση που ψηφίστηκε με την ψήφο και του κ. Βορίδη, μέχρι το «μακεδονικό» που από αυτό εδώ το Βήμα χαρακτήριζε κυβέρνηση εθνικής μειοδοσίας τον ΣΥΡΙΖΑ για να φτάσει σήμερα ως Υπουργός της Νέας Δημοκρατίας να τιμά και να εφαρμόζει τη Συμφωνία ως «το φως το αληθινόν». Ανένηψε ο κ. Βορίδης! Αυτόν έχει πρώτο τη τάξει Υπουργό ο κ. Μητσοτάκης και τώρα καταλαβαίνουμε για ποιον λόγο έγινε η πολιτική του επιλογή αυτή. Είναι η αξιοπιστία του ανδρός.

Κλείνω με αυτό που μπορεί να ονομαστεί προεκλογικές αιρέσεις και μετεκλογικές αναιρέσεις. Νέα Δημοκρατία εναντίον Νέας Δημοκρατίας. Κράμερ εναντίον Κράμερ. Εδώ πλέον δεν αφορά τι λέγατε προεκλογικά και τι κάνετε μετεκλογικά. Είναι αιρέσεις κι αναιρέσεις στη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας. Τον Δεκέμβριο του 2019 φτάνατε και θέλατε τον έπαινο της Βουλής γιατί καταφέρατε να συγκροτήσετε μία συμμαχία διακοσίων ογδόντα οχτώ Βουλευτών. Πρέπει να σας τιμούν οι Έλληνες πολίτες γι’ αυτό. Αλλά ταυτόχρονα με το σημερινό σας εγχείρημα θέλετε να σας τιμούν και για την αναίρεση αυτού που κάνατε το 2019 τον Νοέμβριο. 

Κι έρχομαι στα της ομογένειας. Κοιτάξτε να δείτε, η ομογένεια δεν επιθυμεί να εμπλέκεται στις τρέχουσες διακομματικές αντιπαραθέσεις. Επιθυμεί να συμμετέχει σε ένα συναγωνισμό προσφοράς στην πατρίδα και όχι σε έναν ανταγωνισμό φθοράς. Επιθυμεί να προσθέτει και όχι να αφαιρεί, να πολλαπλασιάζει και όχι να διαιρεί. Επιθυμεί να ακούγεται η φωνή της καθαρά, με κρυστάλλινο τρόπο στο εθνικό κέντρο χωρίς τους παραμορφωτικούς φακούς της κομματικής ιδιοτέλειας.

Για αυτό εμείς από το ΣΥΡΙΖΑ και το Δεκέμβριο του 2019 -και όταν ψήφιζα έλεγα, «Ψηφίζω, έχοντας πολλές επιφυλάξεις, το νομοσχέδιο», που έγινε νόμος και θα ισχύσει απ’ ό,τι φαίνεται, του Δεκεμβρίου του 2019- προτείναμε το ενιαίο ψηφοδέλτιο της ομογένειας και όχι τα χωριστά κομματικά ψηφοδέλτια, γι’ αυτό προτείναμε τις περιφέρειες της ομογένειας, να αποφασίζει η ομογένεια για την εκπροσώπησή της. Από την ομογένεια, με την ομογένεια, για την ομογένεια.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, δηλαδή το μοντέλο Γαλλίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, έχει θεωρηθεί από την Επιτροπή της Βενετίας -το θεσμικό Όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, δηλαδή- ως η βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική για τις χώρες που έχουν σημαντική ομογένεια. Βέλτιστη πρακτική θεωρήθηκε και από τον επιτελάρχη του κράτους, τον κ. Γεραπετρίτη, ως συνεισηγητή της σχετικής έκθεσης της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Τώρα, βέβαια, χύνετε κροκοδείλια δάκρυα για την ομογένεια. Για να δούμε τι κάνατε.

Από το 1975 ως το 2001, όταν εσείς θέσατε τη ρήτρα των διακοσίων Βουλευτών, μπορούσατε άνετα, με απλή πλειοψηφία, να έχετε φτιάξει νόμο να διευκολύνετε την ψήφο των ομογενών. Το κάνατε; Όχι. Πάνε είκοσι έξι χρόνια! Από το 2001 μέχρι το 2015, που κυβερνήσατε για κάποια χρόνια από κοινού με το ΠΑΣΟΚ και εξ αδιαιρέτου, το ρυθμίσατε; Όχι. Άλλα δεκατέσσερα χρόνια! Σαράντα ολόκληρα χρόνια εσείς που σήμερα σπαρταράτε για την ομογένεια, δεν κάνατε το ελάχιστο όχι μόνο για την ψήφο, ούτε καν για την απογραφή των ομογενών.

Είχε η ταπεινότητα μου προτείνει: Ζητούμενο παραμένει η πρότασή μου για τον ορισμό του 2020 ως έτους απογραφής των Ελλήνων του εξωτερικού, που έχουμε καταθέσει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα.

Είναι, πραγματικά, ντροπή για το ελληνικό κράτος να μην γνωρίζει πόσοι είναι οι ομογενείς, οι Έλληνες του εξωτερικού, ποιοι είναι, πώς ζουν, πού ζουν, ποια είναι η σχέση τους με την πατρίδα. Ακούσαμε στην Επιτροπή τρελά πράγματα, να τους υπολογίζουμε από τριακόσιες χιλιάδες μέχρι τρία εκατομμύρια.

Στο τέλος του 2020 θα μπορούσε η Βουλή, εφόσον είχε γίνει αυτή η απογραφή των ομογενών, όπως κάνει κάθε ορθολογικά σκεπτόμενη πολιτεία, έχοντας στα χέρια μας ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία ως προς την ομαδοποίηση των ονομάτων τους, να αρθρώσει με σοβαρότητα και επάρκεια πολιτικές για την παιδεία των ομογενών, την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό, τις δυνατότητες επανεγκατάστασης, την πρόταση που είχαμε καταθέσει για την αναβίωση των εγκαταλελειμμένων ελληνικών χωριών ως χωριά των αποδήμων, τα προβλήματα με τα προξενεία και τη γραφειοκρατία.

Υπάρχει κάποια πρόταση για όλα αυτά δύο χρόνια μετά; Καμία πρόταση! Ποιοι είναι; Που είναι; Τι θέλουν; Πώς θα υλοποιήσουν αυτά που θέλουν; Τι θα γίνει με το ΣΑΕ; Κουβέντα, άχνα, τσιμουδιά, παρά μόνο μεγαλόστομες ρητορείες πατριδοκαπηλίας, εθνοκαπηλίας, καπηλείας για τους απόδημους, γιατί και αυτοί καταλαβαίνουν ότι το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι η ψήφος τους. Γι’ αυτό σπαρταράτε, αυτό ορέγεστε και για αυτό τον λόγο έχει καταστεί σαφές ότι σας γυρνούν την πλάτη.

Είπαν ένας, δύο συνάδελφοι για τη θητεία και την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά. Καλά, λίγη ιστορική ντροπή δεν έχετε; Είναι η κυβέρνηση που έριξε «μαύρο», εκτός από την ΕΡΤ, στο ERT World και στο ERT Sat. Είναι η κυβέρνηση του Σαμαρά που κατάφερε να γκρεμίσει τη μεγάλη κεραία της φωνής της Ελλάδας στα βραχέα, που έδινε τη δυνατότητα στους Έλληνες ναυτικούς και τους Έλληνες μεταφορείς να ακούνε την πατρίδα, είτε βρίσκονταν στη Λατινική Αμερική είτε στον Καναδά είτε στη Ρωσία είτε σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Και πέρα από αυτό, τη θέση του ERT Sat και του ERT World, που ρίξατε εσείς οι πατριωταράδες στις Βρυξέλλες, στη συχνότητα κατέλαβε τουρκικό κανάλι.

Τα λέω αυτά, για να ξέρουν οι Έλληνες πολίτες πως οι μεγαλόστομες πομφόλυγες δεν ακολουθούνται από συγκεκριμένες πράξεις και συγκεκριμένο δια ταύτα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ολοκληρώστε σας παρακαλώ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε, και σας ευχαριστώ για την ανοχή σας.

Δεν είναι παράδοξο να ψηφίζει ο ομογενής από το Σικάγο, τη Μελβούρνη, τη Φρανκφούρτη, το Ροστόφ και να επιλέγει βουλευτές από τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και την Κέρκυρα; Να εκπροσωπήσουν τι; Τι γνωρίζουν οι Ελλαδίτες Βουλευτές για τα προβλήματα, την καθημερινότητα του Έλληνα αποδήμου, την αγωνία του για αυτόν και τα παιδιά του;

Μεταξύ του να ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού από τη μια, που πρότεινε όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, και της υποχρεωτικής προσμέτρησης των ψήφων των ομογενών στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, επιλέξατε ως άλλοθι την ισοτιμία της ψήφου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κλείστε σας παρακαλώ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Κλείνω με το εξής, κύριε Πρόεδρε: Η ισοτιμία της ψήφου εξωτερικού, όταν μιλάμε για την ψήφο των αποδήμων, γιατί όταν μιλάμε για την ισοτιμία της ψήφου εσωτερικού, μιλάμε για την άρνηση της απλής αναλογικής και τις καρικατούρες των γνωστών αποτελεσμάτων…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κλείστε, κύριε Τριανταφυλλίδη.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Το δικαίωμα -και κλείνω- του εκλέγειν και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, ως απολύτως συναρτώμενα μέρη του όλου της δημοκρατικής διαδικασίας, πρέπει να ασκείται στο ακέραιον, όλον, από τους ομογενείς. Και εσείς δεν μπορείτε να το εγγυηθείτε, γιατί απλά είστε αναξιόπιστοι.

Σας ευχαριστώ.

Μοιραστείτε το!