ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: «ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΜΗ ΜΙΛΟΥΝ, ΑΝ ΔΕΝ ΕΞΟΦΛΗΣΟΥΝ ΤΑ 360 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ»

«Το καραβάνι της διαφάνειας και της κάθαρσης τραβά το δρόμο του. Οι πολίτες γνωρίζουν, αναγνωρίζουν, αντιλαμβάνονται και μας προτρέπουν: αφήστε τα σκυλιά να γαβγίζουν και τις γάτες των Ιμαλαΐων να νιαουρίζουν»

«Οι κατηγορούμενοι δεν μπορούν να παριστάνουν τους κατήγορους», αναφέρει Στο ΧΩΝΙ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης, για τα κόμματα της πρώην συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, προειδοποιώντας ότι θα «χυθεί άπλετο» φως στο σύστημα της διαπλοκής

Η Ευρώπη «ακουμπά στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα, απέναντι στην αναβίωση της ακροδεξιάς, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού», τονίζει μέσα από Το ΧΩΝΙ ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης σχετικά με τις κρίσιμες συνομιλίες για το προσφυγικό. Καλεί την αντιπολίτευση να συμβάλει «στη διαμόρφωση της ευρύτερης δυνατής εθνικής και κοινωνικής συνεννόησης» στο θέμα, ενώ ξεκαθαρίζει ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης επικεντρώνουν «σε τέσσερα μέτωπα, όπως υποσχεθήκαμε προεκλογικά: κόκκινα δάνεια-πρώτη κατοικία, προστασία των συντάξεων, εργασιακό-συλλογικές συμβάσεις, στήριξη των άπορων-άστεγων-άνεργων» .

-Ενόψει της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και εσείς, αναφέρουν πως η Ελλάδα έχει το όπλο του βέτο. Η αντιπολίτευση -Κυριάκος Μητσοτάκης, Βασίλης Λεβέντης- έκανε λόγο για «μονομερείς ενέργειες» που δεν ωφελούν. Τελικά, μια τέτοια επιλογή μπορεί να δώσει λύση; Τι απαντάτε στην αντιπολίτευση;

Στις 28 Νοεμβρίου 2015, στην ακριβώς προηγούμενη σύνοδο των πολιτικών αρχηγών, όταν το προσφυγικό δεν είχε αποκτήσει τα σημερινά επείγοντα χαρακτηριστικά, ο Αλέξης Τσίπρας είχε προτείνει τη συγκρότηση τριών διακομματικών επιτροπών για προσφυγικό, ασφαλιστικό και συνταγματική αναθεώρηση. Τότε η αντιπολίτευση αρνήθηκε τα πάντα, ισχυριζόμενη ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να την παγιδεύσει.

Σήμερα, η αντιπολίτευση αρνείται και καταγγέλλει γενικώς τη κυβέρνηση, διαπιστώνει τις διαπιστώσεις, χωρίς να προτείνει κάτι διαφορετικό επί του συγκεκριμένου. Για τα κλειστά σύνορα των συγκεκριμένων χωρών στην Ευρώπη, φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, για τη στάση της Τουρκίας, που κρατά το κλειδί της λύσης του προσφυγικού, φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, στο βέτο είναι αρνητικοί. Ελπίζω ότι από εδώ και στο εξής θα οριοθετηθούν πιο ξεκάθαρα απέναντι στην ακροδεξιά ρητορεία, χωρίς ήξεις-αφήξεις και θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση της ευρύτερης δυνατής εθνικής και κοινωνικής συνεννόησης, με άξονα την υποχρεωτική, αναλογική, δεσμευτική κατανομή των προσφύγων ΚΑΙ στις 28 χώρες της Ε.Ε.

Οι ελληνικές θέσεις κερδίζουν, έχουν απήχηση, τόσο σε επίπεδο ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, όσο και στο ευρωπαϊκό πολιτικό πεδίο. Η Ευρώπη της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης ακουμπά στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα, απέναντι στην αναβίωση της ακροδεξιάς, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση, αξιοποιώντας κάθε θεσμικό εργαλείο, όπως το βέτο, αν χρειαστεί, οικοδομεί ευρωπαϊκές προωθητικές συμμαχίες, ιεραρχώντας στόχους και μέσα, με γνώμονα και άξονα στο τέλος της ημέρας να έχουν κατοχυρωθεί τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, να έχει διασφαλιστεί το συμφέρον της πατρίδας.

-Είστε αισιόδοξος για την καλή και άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης; Θα καταφέρουμε να αλλάξουμε γνώμη σ’ εκείνους τους εταίρους που ζητούν βαθιές περικοπές συντάξεων;

Τον Αύγουστο υπογράψαμε συμφωνία και όχι παράδοση άνευ όρων, όπως θα επιθυμούσε η συμμαχία των προθύμων, εσωτερικού και εξωτερικού. Αγωνιζόμαστε σε τέσσερα μέτωπα, όπως υποσχεθήκαμε προεκλογικά: κόκκινα δάνεια-πρώτη κατοικία, προστασία των συντάξεων, εργασιακό-συλλογικές συμβάσεις, στήριξη των άπορων-άστεγων-άνεργων, με την ταυτόχρονη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Αγωνιζόμαστε να βγούμε από το μονοπάτι του μνημονιακού κανιβαλισμού, με την κοινωνία όρθια.

-Πώς σχολιάζετε τις αποκαλύψεις για τη δράση του κυκλώματος εκβιαστών, που αποτελείτο από δημοσιογράφους; Τι κρύβει η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στον «Ενικό» ότι αναμένονται σημαντικές αποκαλύψεις ακόμη και για συνεννοήσεις του κυκλώματος με πολιτικά πρόσωπα;

Το παράλληλο πρόγραμμα καταπολέμησης της διαφθοράς και της διαπλοκής, η απαίτηση του λαού να χυθεί άπλετο φως παντού και να πληρώσουν οι θύτες προχωρά. Οταν ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ -όχι κάποιος Συριζαίος- έλεγε στις 7 Ιουλίου του 2015 ότι «η ελληνική ελίτ -πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες- λεηλατούσε την Ελλάδα για χρόνια και η Ευρώπη απλώς κοιτούσε», δηλαδή, κοινώς, πετούσε χαρταετό, προφανώς γνώριζε το εύρος της σήψης και της διαφθοράς που κατέτρωγε το σώμα της χώρας και την κατέστησε μια χρεοκοπημένη χώρα πολιτικά, οικονομικά και ηθικά.

Το καραβάνι της διαφάνειας και της κάθαρσης τραβά το δρόμο του. Οι πολίτες γνωρίζουν, αναγνωρίζουν, αντιλαμβάνονται και μας προτρέπουν: αφήστε τα σκυλιά να γαβγίζουν και τις γάτες των Ιμαλαΐων να νιαουρίζουν.

-Τηλεοπτικές άδειες και μητρώο διαδικτύου βρίσκονται στην ατζέντα της κυβέρνησης. Η αντιπολίτευση μιλά για προσπάθεια εγκαθίδρυσης μιας νέας διαπλοκής και για «μαύρο» στα ΜΜΕ, εξισώνοντας το διαγωνισμό για τις άδειες με την απαράδεκτη απόφαση Σαμαρά για την ΕΡΤ, την οποία βιώσατε κι εσείς. Παράλληλα, υπάρχουν μιντιάρχες που κατηγορούν τον Αλέξη Τσίπρα για προσπάθεια σκοτεινών συναλλαγών. Τι απαντάτε στους επικριτές της κυβέρνησης;

Χτυπούν μαζί με τα κανάλια της διαπλοκής. Χτυπούν, με τη φρούδα ελπίδα ότι θα πέσουμε. Δεν έχουν αντιληφθεί ότι χτυπούν καρφί. Οσο πιο δυνατά το χτυπούν, τόσο πιο βαθιά το μπήγουν στο σώμα της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Ο Ψυχάρης πλήρωσε 3,8 εκατομμύρια, ο Μπόμπολας πλήρωσε 1,8 εκατομμύρια, ο Παπασταύρου πλήρωσε 3,5 εκατομμύρια. Οι δέκα κλώνοι του Παπασταύρου και του Χριστοφοράκου ακολουθούν. Ενάμισι δισεκατομμύριο δεσμεύτηκε από τα κλεμμένα. Οι νέες αποκαλύψεις για τη λίστα Μπόργιανς πιστοποιούν αυτό που ήδη έχει αντιληφθεί εδώ και χρόνια ο ελληνικός λαός. Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και όλο το σύστημα διαφθοράς και διαπλοκής των 40 ετών -πολιτικό, τραπεζικό, επιχειρηματικό, μιντιακό- φοβόταν, έτρεμε τις λίστες, όπως ο διάολος το λιβάνι.

-Σας άκουσα να λέτε στη Βουλή πως «ο Αντώνης (σ.σ.: Σαμαράς) δεν ήθελε να λάβει τη λίστα Μπόργιανς», κάτι που φάνηκε και από τις επιστολές του τότε πρόξενου της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ. Θεωρείτε πως θα ζήσουμε και άλλες εκπλήξεις, όσον αφορά τη φοροδιαφυγή, από όσα άφησε πίσω της η διακυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ;

Φως παντού, φως στα πάντα, για τους πάντες είναι η καθαρή, αδιαπραγμάτευτη και απόλυτη γραμμή της πολιτικής μας. Η λίστα που παρέλαβε η κυβέρνηση έχει ήδη παραδοθεί στους οικονομικούς εισαγγελείς, από το Νοέμβριο ελέγχεται, διασταυρώνεται με συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο.

Αυτοί που υπερασπίστηκαν καταχραστές του Δημοσίου, αυτοί που με περίσσιο θράσος διεκδικούν ακόμη και τη διαγραφή του χρέους του κόμματός τους έχουν αποθρασυνθεί. Εφαγαν την κρατική χρηματοδότηση μέχρι το 2024, έφαγαν τις μίζες της Siemens και άφησαν και χρέος στις τράπεζες 210 εκατομμύρια.

Το κόμμα με σήμα τη χρεοκοπία, που ομολογείται πλέον και από τον ίδιο της τον πρόεδρο, το κόμμα που έφυγε από τη Συγγρού και πήγε σε βιοτεχνία, ούτε και σε γκαρσονιέρα να πάει δεν εξοφλεί τα 210 εκατομμύρια! Και ο λαός απαιτεί: «Φέρτε πίσω τα δανεικά, τα 210 εκατομμύρια»! Μέχρι να εξοφλήσει τα 210 εκατομμύρια η ΝΔ, και 150 εκατ. το ΠΑΣΟΚ, μέχρι τότε η διαδρομή είναι σαφής και για τους δύο: σιωπή, εξομολόγηση, μετάνοια και αυτοκριτική! Οι κατηγορούμενοι δεν μπορούν να παριστάνουν τους κατήγορους.

-Θα ήθελα κι ένα σχόλιό σας για την εμμονή του Βασίλη Λεβέντη να ζητά «οικουμενική με πρωθυπουργό των Προβόπουλο».

Ο κατήφορος του λαϊκισμού, της παραπολιτικής και του κουτσομπολιού στον οποίο ολισθαίνει ο κ. Λεβέντης, εντός και εκτός Βουλής, είναι λίαν επικίνδυνος. Οσοι διακινούν την οικουμενικολογία έχουν τους λόγους τους. Στρώνουν τραπέζι και λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Οποιοδήποτε άλλο κυβερνητικό σχήμα, εκτός του υπάρχοντος, προϋποθέτει ψήφο εμπιστοσύνης. Χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, οποιοδήποτε ανάλογο σχήμα ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας. Οι διαπλεκόμενοι πεινασμένοι, οικουμενικά καρβέλια ορέγονται.

-Εσείς παραμένετε πιστός στην άποψή σας πως μόνο «αν οι κοινωνικές ομάδες μάς βγάλουν “κόκκινο” θα γυρίσουμε στα σπίτια μας»;

Πορευόμαστε στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα, μέχρι την τελική δικαίωση. Δεν χρωστάμε σε κανέναν. Ούτε πολιτικές καριέρες χτίζουμε, ούτε επενδύσεις σε πολιτικά χρηματιστήρια καταθέτουμε. Μοναδική φιλοδοξία είναι να ξανανθίσει το χαμόγελο στα πρόσωπα των ανθρώπων του λαού μας, να μην απογοητεύσουμε το βαθύτερο ιστορικό μας εαυτό, όσα μας εμπιστεύθηκε η μεγάλη δημοκρατική, προοδευτική, αριστερή παράταξη.

(Δημοσιεύτηκε στο ΧΩΝΙ την Κυριακή 6 Μαρτίου)

 

 

 

 

9/3/2016

Μοιραστείτε το!