Α.Τριανταφυλλίδης στην Επιτροπή Αναθεώρησης: “Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ; Ποιος φοβάται την αναθεώρηση του άρθρου 86 περί μη ευθύνης Υπουργών;”(BINTEO-ΠΡΑΚΤΙΚΑ)

Τοποθέτηση του Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης και Προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη στη συνεδρίαση της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Από τα Πρακτικά της Βουλής:

Είναι σαφές ότι η συζήτηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξελιχθεί σε μια ημερίδα ειδημόνων περί το Συνταγματικό Δίκαιο. Αφορά τον ελληνικό λαό αυτό που ονόμασαν ως κορυφαία κοινοβουλευτική συζήτηση για τον νόμο των νόμων που δεν μπορεί να γίνει εν κρυπτώ και παραβύστω ή παρά την προτεραιότητα και τις προτεραιότητες που θέτει το ίδιο το σώμα των πολιτών, στο όνομα των οποίων συζητούμε και είμαστε παρόντες και δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ.

Το ερώτημα μού θυμίζει λίγο το «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ». Ποιος φοβάται το άρθρο 86; Ποιος δεν θέλει να προταχθεί το άρθρο 86 και το άρθρο 62 που αφορούν την τιμή και την υπόληψη του πολιτικού κόσμου ή, όπως έχει ερμηνευθεί από τον κόσμο, το άρθρο περί μη ευθύνης των πολιτικών, όπως κατέληξε; Και όποιος αναδιφήσει στα Πρακτικά του 2001, θα δει ότι τότε νουνεχείς, ψύχραιμοι και νηφάλιοι πολιτικοί εκπρόσωποι είχαν σημειώσει ότι το πολυδαίδαλο του άρθρου 86 θα καταλήξει στη μη απονομή δικαιοσύνης περί των πολιτικών, που είναι μια άλλη κάστα πέρα από τους πολίτες, και ως προς την παραγραφή των ενδεχόμενων αδικημάτων και ως προς την ουσία των αδικημάτων.

Είναι, λοιπόν, σαφές, κύριε Πρόεδρε -και αυτό είναι κάτι που πρέπει να διευκρινίσουμε- ότι είναι άλλο ο τηλεοπτικός χρόνος, άλλο ο πολιτικός χρόνος και η αναγκαία αντιπαράθεση Κυβέρνησης-Αντιπολίτευσης και άλλο ο κοινοβουλευτικός χρόνος, που θα πρέπει να καθορίσει και να συνομιλήσει νοερά ωσεί παρών με τον ελληνικό λαό και τους Έλληνες πολίτες. Δεν μπορεί, λοιπόν, η συζήτηση να οδηγείται, να ποδηγετείται, να κανοναρχείται από ό,τι αφορά την τηλεοπτική συγκυρία ή την επικοινωνιακή καταιγίδα. Και εκεί είναι που αυτοί που κατηγορούν περί εργαλειοποίησης είναι αυτοί που θέλουν να καταστήσουν και τη συζήτηση περί της αναθεώρησης του Συντάγματος ως συζήτηση που θα εξυπηρετεί τη δική τους πολιτική ατζέντα.

Έτσι, λοιπόν, για να κλείσω, κύριε Πρόεδρε, είναι σαφές ότι θα πρέπει να προταχθεί, όπως είπε και ο κ. Κατρούγκαλος, η συζήτηση του άρθρου 62 που αφορά την ασυλία των Βουλευτών. Πόσοι από εμάς δεν άκουσαν τους πολίτες να μιλούν για τη βουλευτική ασυλία και για το άρθρο 86 και στη συνέχεια σαφώς για όλα τα υπόλοιπα άρθρα; Νομίζω ότι «Αρχή άνδρα δείκνυσι» και η ψήφος θα δείξει εάν πραγματικά συμφωνούμε στην αναθεώρηση του άρθρου 62 και του άρθρου 86.

Σας ευχαριστώ.

 

Μοιραστείτε το!