Α.Τριανταφυλλίδης στη Βουλή: “Επισπεύστε τη γραφειοκρατία. Άμεση ολοκλήρωση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου ζητά η Θεσσαλονίκη.”(Video)

Συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδη προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα: «Επιτάχυνση διαδικασιών κατασκευής και ολοκλήρωσης του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης».

Ακολουθεί το video της συζήτησης:

ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, σας ευχαριστώ.

Κύριοι Υπουργοί, πιστέψτε με ότι ερχόμουν με πολύ καλή διάθεση, γιατί το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης είναι κάτι που τους Θεσσαλονικείς εδώ και δεκαετίες τούς ενώνει και μας ενώνει, ανεξάρτητα από πολιτικές επιλογές, γιατί είναι μία ανάγκη για την πόλη, ανάγκη για τα νέα ζευγάρια, που όταν το βρεφάκι τους έχει 39,5 πυρετό θέλουν να βρουν τη δυνατότητα μέσα από τον συντονισμό των παιδιατρικών κλινικών σε έναν ενιαίο χώρο να δώσουν την αναγκαία θεραπεία.

Ήταν η δική μας κυβέρνηση -και θα έπρεπε αυτό διακομματικά να αξιοποιηθεί-, ο Αλέξης Τσίπρας, που στις 21 Μαρτίου, έχοντας στο πλάι του τον Ανδρέα τον Ξανθό και τον Παύλο τον Πολάκη, συνυπέγραψε με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο και ευχαριστούμε δημόσια για τη δωρεά των 250 εκατομμυρίων που η διάθεσή τους μετά από το Νοσοκομείο της Κομοτηνής και μετά τα κυκλοτρόνια του «Ευαγγελισμού» αφορούσε κυρίαρχα την ανέγερση, κατασκευή και λειτουργία του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Να υπενθυμίσω απλά την ταπεινή μου συμβολή, ότι γι’ αυτό το θέμα τον Γενάρη του ’18 είχα καταθέσει ερώτηση και μου απάντησε από εκεί που βρίσκεστε τώρα ο Παύλος ο Πολάκης, σε σχέση με την χωροθέτηση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Τέλος πάντων, αυτό έχει σύσσωμη τη συμφωνία και της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Εκκλησίας και όλων των φορέων της πόλης.

Σας είπα ότι ερχόμουν με θετική διάθεση, γιατί το ζήτημα και οι ανησυχίες άρχισαν -και το έχω μπροστά μου το δημοσίευμα- από τον Οκτώβριο του 2019, στη δική σας θητεία, όπου ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης επεσήμανε ότι ο κ. Μητσοτάκης, ο Πρωθυπουργός της χώρας, παρ’ όλο που ήρθε στη Θεσσαλονίκη τρεις φορές, παρ’ όλο που αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα, καμία αναφορά δεν έκανε, μιλιά, λέξη δεν είπε για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Χθες μόλις -δεν ξέρω αν σε αυτό συνέτεινε η ταπεινότητά μου με την ερώτηση που κατέθεσα εδώ και δεκαπέντε ημέρες- αναφέρθηκε για πρώτη φορά, και το ερώτημα είναι σαφές.

Κύριε Υπουργέ, υπάρχουν σημαντικά δημοσιεύματα, όπως της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ από τη Λάρισα και αναφορές από τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ. Τι ακριβώς θέλετε να κάνετε; Ενώ εμείς διασφαλίσαμε ότι τα δύο νοσοκομεία, αυτό της Κομοτηνής και το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, θα είναι απόλυτα δημόσια νοσοκομεία, εσείς βάζετε ένα όχημα που είναι ΣΔΙΤ, σύμπραξη δημόσιου – ιδιωτικού τομέα και μετά νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και μετά ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και μετά «έχεις χρήματα; Ζεις. Δεν έχεις; Εις τόπον χλοερόν και αναψύξεως!».

Μία ευεργεσία ενός ιδιωτικού φορέα –κι ενώ είχαμε διασφαλίσει ότι θα ήταν αποκλειστικά δημόσιο το νοσοκομείο-, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος  το μετατρέπετε σε όχημα, για να περάσετε αυτή τη νεοφιλελεύθερη εμμονή σας, σε σχέση με την είσοδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Μακάρι τώρα που θα πάρετε τον λόγο να μου πείτε ότι, όχι δεν θα γίνει νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου το νοσοκομείο που θα αρχίσει η κατασκευή του το 2021 και θα ολοκληρωθεί το 2024. Πείτε το, όμως, διασφαλίστε το. Δεσμευθείτε σε αυτή την ιστορία. Γιατί ένα καλό, ένα μάννα εξ ουρανού που ήρθε στον καιρό των μνημονίων, που δεν υπήρχαν τα χρήματα, μετά από τριάντα χρόνια το βάλαμε μπροστά, το πλοηγήσαμε, το σχεδιάσαμε και τώρα το γυρίζετε ανάποδα.

Ο Ανδρέας ο Ξανθός είχε ανακοινώσει ότι είμαστε έτοιμοι, ξεκινάει η οικοδόμηση και εδώ πέρασαν εννιά μήνες και δεν έχει γίνει τίποτα.

Δεν το λέμε εμείς, η κακόπιστη Αντιπολίτευση. Το λέει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Και παρακαλώ πολύ, είναι δημοσίευμα: «Ανησυχία για το Παιδιατρικό Θεσσαλονίκης. Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει ζητήσει από τον Πρωθυπουργό επίσπευση και συντονισμό, ώστε να γίνει πράξη το αίτημα των δεκαετιών».

Το καταθέτω για τα Πρακτικά. Μην απαντάτε σε εμένα. Απαντήστε  στον δικό σας τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

Σας ευχαριστώ για την ανοχή και την κατανόηση, κυρία Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κύριε Υφυπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας): Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε Τριανταφυλλίδη, θα σας απαντήσω, αν θέλετε, περί της νομικής υπόστασης, αν και θα το συζητήσουμε, όταν έρθει η κύρωση. Η ερώτησή σας δεν αφορά τη νομική οντότητα του νοσοκομείου. Η ερώτησή σας αφορά ποια είναι η εξέλιξη και η πορεία των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την άμεση υλοποίηση.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Επιτάχυνση.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας): Θα σας απαντήσω, όμως, δεν έχω κανένα πρόβλημα.

Επιτρέψτε μου να πω κατ’ αρχάς ότι όλες οι δωρεές του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» -μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα κυρώσαμε στη Βουλή συγκεκριμένες δωρεές από το μεγάλο αυτό Πρόγραμμα «Πρωτοβουλία της Υγείας» και την επόμενη εβδομάδα έρχονται και άλλες προς κύρωση στο Σώμα- έτυχαν ευρείας συναίνεσης από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Είναι πολύ σημαντικό, και εμείς πρώτοι το τονίσαμε, που επιτέλους επιστρέψατε στον ορθό δρόμο. Είχα θυμίσει και από το Βήμα αυτό ότι το κόμμα σας είναι αυτό που είχε καταψηφίσει τη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για το Κέντρο Πολιτισμού στην Καλλιθέα. Χθες το βράδυ, παρουσία του Πρωθυπουργού και του κ. Ξανθού και του κ. Πολάκη, έγινε η παρουσίαση του Προγράμματος «Πρωτοβουλίας για την Υγεία», των πολύ σημαντικών αυτών έργων.

Σε καμμία περίπτωση εμείς δεν είπαμε ότι δεν θα προχωρήσει το έργο του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Αναφέρομαι στην ερώτησή σας, επειδή μιλάτε για την εξέλιξη της πορείας των γραφειοκρατικών διαγωνισμών. Είναι, πράγματι ένα μεγάλο έργο το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, διότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένο παιδιατρικό νοσοκομείο πέραν της Αθήνας. Υπάρχουν μόνο παιδιατρικές κλινικές και είναι σημαντικό να μαζευτούν όλες αυτές σε μία ενιαία δομή. Είναι ένα έργο το οποίο πρέπει να μας αφήνει -και φάνηκε αυτό στην ψήφιση του εν λόγω προγράμματος- πέρα και πάνω από κόμματα και πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Αυτός είναι και ο λόγος που από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την εξουσία, τρέξαμε τις διαδικασίες. Η κύρωση του Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης έρχεται προς ψήφιση τον Μάιο. Είναι όλα δρομολογημένα. Είμαστε πάντα μέσα στον προγραμματισμό, κατόπιν συνεννόησης και συνεργασίας με το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Αυτά είναι δημοσίως γνωστά. Μάλιστα, έχουμε προχωρήσει πάρα πολύ σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση κάποιων προεργασιών, προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα. Συνεργαζόμαστε σε άριστο βαθμό με το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», στο οποίο οφείλεται αυτή η δωρεά και φροντίζουμε με κάθε τρόπο να τηρούμε τα συμφωνηθέντα και τα χρονοδιαγράμματα.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)

Υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία αφορούν το Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Είναι η αναβάθμιση του οδικού δικτύου. Έχει ολοκληρωθεί ο τελικός σχεδιασμός και η μορφή των προτεινόμενων κόμβων και έχει συνταχθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία, ακολουθώντας τις διαδικασίες του ελληνικού δημοσίου για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου, βρίσκεται στο στάδιο του ελέγχου από την αποκεντρωμένη διοίκηση. Είμαστε μέσα στα χρονικά περιθώρια τα οποία έχουν προκαθοριστεί, προκειμένου να έρθει προς κύρωση, επαναλαμβάνω, αν θυμάμαι καλά τον Μάιο στην ελληνική Βουλή η δωρεά αυτή.

Με τη συνεργασία του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη και των αρμοδίων υπηρεσιών έχουν επιληφθεί τα οποία πρακτικά προβλήματα είχαμε, όπως πολεοδομικά, παροχών νερού, ύδρευσης και αδειοδότηση του διπλανού οικοπέδου που γειτνιάζει με το Νοσοκομείο και άλλα παρόμοια. Επομένως, καταλαβαίνετε ότι προηγείται ένας σημαντικός αριθμός γραφειοκρατικών ζητημάτων, τα οποία τα έχουμε δρομολογήσει χωρίς καθυστερήσεις.

Σε σχέση τώρα με τον κανονισμό λειτουργίας και το οργανόγραμμα του νέου νοσοκομείου, έχω να σας πω το εξής: Την επόμενη εβδομάδα έρχεται προς κύρωση στο Κοινοβούλιο η επιμέρους σύμβαση για το Νοσοκομείο Κομοτηνής, ένα παρόμοιο νοσοκομείο σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας, κτισίματος. Είναι ψηφιακά νοσοκομεία και τα δύο. Παρέχουν νέες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες. Τηρούν περιβαλλοντικούς όρους, συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Αμέσως μετά, θα επικεντρωθούμε στην ολοκλήρωση της συγγραφής του κανονισμού και του οργανογράμματος για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Αυτό ειπώθηκε και χθες κατά τη συνεδρίαση της συντονιστικής ομάδας του Έργου «Πρωτοβουλία Για Την Υγεία» που έγινε παρουσία του Ιδρύματος και του της πολιτικής ηγεσίας και των εμπλεκομένων φορέων μετά την παρουσίαση στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Θέλω να πω ότι η νομική μορφή του Νοσοκομείου θα είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Σε καμιά, όμως, περίπτωση, αυτό δεν σημαίνει ότι ο πολίτης θα στερηθεί την πρόσβαση του σε μία δημόσια δομή. Το Νοσοκομείο είναι δημόσιο.

Στην περιοχή σας έχετε το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», που είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Ο κάθε Έλληνας πολίτης απολαμβάνει των υπηρεσιών ενός δημόσιου νοσοκομείου. Σε καμία περίπτωση, η νομική μορφή του Νοσοκομείου δεν έχει να κάνει με αυτά τα οποία λέγατε, ότι ιδιωτικοποιούμε την παροχή υπηρεσιών υγείας και ότι θα υπάρχει επιπλέον κόστος για τους πολίτες, όταν έχουν πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες.

Ίσα-ίσα, συμβαίνει το αντίθετο. Η νομική αυτή μορφή διευκολύνει το Νοσοκομείο, ώστε να έχει ευέλικτες διαδικασίες, προκειμένου να προσφέρει καλύτερες και περισσότερες υπηρεσίες υγείας. Και το «Ωνάσειο» είναι ένα αντίστοιχο παράδειγμα.

Σε καμία, λοιπόν, περίπτωση, δεν ισχύουν αυτά τα οποία λέτε.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Ευχαριστώ κι εγώ.

Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά. Προσπαθήστε να κρατήσετε τον χρόνο, σας παρακαλώ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Ε, θα χρειαστώ τα δύο επιπλέον που μίλησε και ο Υπουργός.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Σας έδωσα κι εσάς τον χρόνο προηγουμένως, κύριε συνάδελφε.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Αναρωτιόμουν: «Θα το πει;». Το βγάλατε τελικά από την ψυχή σας και το είπατε: νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Γιατί, κύριε Υπουργέ; Ποιο πράγμα ρυθμίζετε ως Κυβέρνηση; Ρυθμίζετε για την προσωπική σας περιουσία; Από πού το βρήκατε το Νοσοκομείο Κομοτηνής, που θα χτιστεί με λεφτά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ,που θα χτιστεί με την αντίστοιχη δωρεά, όταν εμείς είχαμε διασφαλίσει με τον συντονισμό του Αλέξη Τσίπρα και με τη συμφωνία που ετοίμασαν ο Ανδρέας Ξανθός και ο Παύλος Πολάκης ότι θα είναι δημόσια, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου; Αυτό το αλλάζετε. Και αυτό το κάνετε, διότι είναι αυτό που σας είπα, δυστυχώς. Τελικά, θέλετε όλα να τα κάνετε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Διότι η σειρά είναι ΣΔΙΤ, συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στη συνέχεια, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Στη συνέχεια, ανοίγουμε το όχημα και βάζουμε μέσα τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Στο τέλος της ημέρας, λέμε στον πολίτη της Θεσσαλονίκης, της Κομοτηνής, της Ελλάδας: «Έχεις λεφτά, ζεις. Δεν έχεις λεφτά, εν τόπω χλοερώ και αναψύξεως». Αυτή είναι η ιδεοληψία και η ιδεολογική εμμονή της Νέας Δημοκρατίας.

Ανεξάρτητα από αυτό, δεν είστε οπαδοί της διαδοχής των κυβερνήσεων και της συνέχειας του κράτους; Γιατί αλλάζετε μία συμφωνία, η οποία επετεύχθη και κατοχυρώνει το δημόσιο συμφέρον και τους πολίτες; Γιατί δίπλα στο δημόσιο συμφέρον βάζετε δίπλα, δίπλα τα ιδιωτικά συμφέροντα και ανοίγετε διάπλατα τις πόρτες, τα παράθυρα, τις μπουκαπόρτες να μπουν μέσα και τα διαγνωστικά κέντρα και οι ασφαλιστικές εταιρείες κτλ; Γιατί το κάνετε αυτό; Ποιος σας έδωσε αυτό το δικαίωμα; Το διασφαλίσατε αυτό προεκλογικά;

Να σας πω και κάτι ακόμη, που ειπώθηκε και δημόσια: Όταν ρώτησαν -δεν ξέρω αν θα το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ή κάποιο άλλο ίδρυμα- «καλά, αυτούς τους κομμουνιστές εσείς οι ιδιωτικές, ο Λάτσης,  Νιάρχος κτλ, τι πάτε και τους δίνετε λεφτά, για να κάνουν δημόσια νοσοκομεία και ιστορίες;». Η απάντηση ενός εξ αυτών ήταν: «Γιατί αυτοί δεν κλέβουν».

Καταλαβαίνετε, κύριε Υπουργέ, τι κάνετε; Ανοίγουμε τις πόρτες, δηλαδή, στα ιδιωτικά ασφαλιστικά συμφέροντα και μαζί έχουμε μίζες, ρεμούλες, ΚΕΕΛΠΝΟ, NOVARTIS και όλα τα άλλα τα παρεμφερή με τα διαγνωστικά κέντρα που δεν βγάζεις νόημα.

Κύριε Κοντοζαμάνη, κανονικά αυτό, το οποίο μας ενώνει –ενώνει όλη τη Θεσσαλονίκη και όλον τον κόσμο- το Παιδιατρικό Νοσοκομείο, πρέπει να γίνει αμεσότατα.

Δεν μου απαντήσατε, γιατί ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει ανησυχίες και προβληματισμούς, γιατί ουδέποτε ο Μητσοτάκης, παρόλο που ήρθε στη Θεσσαλονίκη, δεν είπε κουβέντα για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Χθες, μόλις έγινε η πρώτη σύσκεψη. Και αυτά που κάνετε είναι να επαναλαμβάνετε αυτά που κάναμε εμείς.

Η υπογραφή Τσίπρας-Δρακόπουλος έπεσε στις 21.3.2018 και μετά έγινε η χωροθέτηση.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Κλείνω, κυρία Πρόεδρε.

Δεν είναι κακό να κάνεις και λάθη. Δεν είναι κακό να κάνεις λάθη και να τα αναγνωρίζεις. Βλέπε προσφυγικό. Το μέγιστο κακό είναι να κάνεις μόνο λάθη με υπογραφή Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.

Κύριε Υφυπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε Τριανταφυλλίδη, νομίζω ότι η φαντασία σας λίγο οργιάζει, γιατί πιάσατε πολλά θέματα εδώ πέρα, από το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου φτάσατε στις ρεμούλες. Δηλαδή, μόνο κατηγορίες δεν μας έχετε απαγγείλει.

Μπερδεύετε, δυστυχώς, την έννοια του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, όπως και άλλες έννοιες. Σας ενοχλεί η λέξη «ιδιωτικό», η σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, διότι, δυστυχώς, για εμάς η ανθρώπινη αξία είναι πέρα και πάνω από κάθε ιδεοληψία και εμείς δεν έχουμε ιδεοληψίες.

Σε ό,τι αφορά τη νομική οντότητα του νοσοκομείου, -ρωτήστε- είτε είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου είτε είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου δεν αλλάζει τον δημόσιο χαρακτήρα του νοσοκομείου, διότι παραμένει φορέας της γενικής Κυβέρνησης. Το νοσοκομείο είναι δημόσιο. Ούτε ιδιωτικές ασφαλιστικές θα έρθουν ούτε όλα αυτά τα οποία εσείς έχετε ονειρευτεί και νομίζετε ότι υπάρχει και συγκεκριμένο σχέδιο, προκειμένου να υλοποιηθούν.

Το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου δίνει τη δυνατότητα σε ένα τέτοιο στολίδι να λειτουργήσει πιο ευέλικτα, καλύτερα, προσφέροντας καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας. Σε καμμία περίπτωση δεν αλλάζει ο δημόσιος χαρακτήρας του νοσοκομείου. Το νοσοκομείο παραμένει στο κράτος και λειτουργεί υπό το κράτος και θα έχει πρόσβαση ο κάθε πολίτης.

Ξεκαθαρίστε τα λίγο στο μυαλό σας και θα δείτε στο τέλος ότι θα ακολουθήσετε και εσείς τον δρόμο, τον οποίο εμείς ακολουθήσαμε πρώτα και χαράξαμε.

Είναι πολύ σημαντικό ότι μετά από τόσο καιρό καταφέρατε, ξεπερνώντας τις ιδεολογικές σας αγκυλώσεις και ιδεοληψίες, να ψηφίσετε αυτήν τη μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και να την υπερασπίζεστε. Μπράβο.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Εμείς την υπογράψαμε. Τι λέτε τώρα; Στις 21 Μαρτίου 2018.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας): Αν δεν σας ήξερε κανείς, αν σας ακούει κάποιος ή σας βλέπει, θα νομίζει ότι είστε Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Είναι πολύ σημαντικό το ότι επιτέλους αναγνωρίζετε τη συμβολή αυτών των δωρεών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης…

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας): Και έρχεστε και μας εγκαλείτε ότι δεν έχουμε κάνει τίποτα. Έχουμε τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα στο νοσοκομείο. Την έχουμε ψηφίσει αυτήν τη συμφωνία στο ελληνικό Κοινοβούλιο και έρχεται προς κύρωση και υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα διαδικαστικά, τα οποία πρέπει να προηγηθούν της κύρωσης, τα οποία, όπως σας είπα, τα κάνουμε αυτήν τη στιγμή, προκειμένου να ψηφιστεί.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Αφού αλλάζετε τους όρους της συμφωνίας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κύριε συνάδελφε, παρακαλώ.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας): Μα, είναι δημόσιο  το νοσοκομείο. Δεν αλλάζει σε τίποτα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Ήταν δημόσιο ως τώρα.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας): Είστε σε σύγχυση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κύριε συνάδελφε, σας παρακαλώ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Γιατί το κάνετε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Σοφία Σακοράφα): Κύριε συνάδελφε, αφήστε τον κύριο Υφυπουργό να απαντήσει.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας): Είναι δημόσιο το νοσοκομείο.

Το «Παπαγεωργίου» είναι δημόσιο; Είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου; Έχετε πληρώσει εσείς στο «Παπαγεωργίου»; Έχετε πάει; Μην τα μπερδεύετε. Επιτέλους, ξεκολλήστε.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Μα, τι λέτε τώρα;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Υγείας): Ευχαριστώ.

Μοιραστείτε το!