Τριανταφυλλίδης προς Τζιτζικώστα: 1. Ανοίξτε τώρα Λοιμωδών-παλιό 424 ως χώρο υποδοχής κρουσμάτων COVID19. 2.Επισπεύστε το Μετρό Θεσσαλονίκης όπως κάνατε στον Πειραιά. 3.Προηγείται η υγεία και ο αέρας που αναπνέουμε από τον κάθε ΤΙΤΑΝΑ. (VIDEO+Πρακτικά)

Την άμεση ανάγκη να αξιοποιηθούν το κλειστό Νοσοκομείο Λοιμωδών και το παλιό 424, ενόψει του δεύτερου κύματος κορονωϊού, ζήτησε από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης. Μιλώντας στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιφερειών που είχε προσκεκλημένο τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ο κ.Τριανταφυλλίδης αναφέρθηκε επίσης στο πολύπαθο ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης με αφορμή τα εγκαίνια του Μετρό της Αθήνας που έχει φτάσει στον Πειραιά.

Επίσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε με έμφαση το θέμα της λειτουργίας της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ σε σχέση με την πρώτιστη αξία της προστασίας της υγείας των Θεσσαλονικέων από την περαιτέρω ατμοσφαιρική ρύπανση, τονίζοντας πως αν θέλει η συγκεκριμένη βιομηχανία να συνεχίσει να λειτουργεί στον ίδιο χώρο θα πρέπει να χρησιμοποιεί ως καύσιμο υλικό το φυσικό αέριο και όχι τη ρυπογόνα καύση σκουπιδιών-RDF.

Ειδικότερα, ο κ.Τριανταφυλλίδης αναφέρθηκε στο ζήτημα της υγειονομικής  θωράκισης της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας, ενόψει και του δεύτερου αλλά και της τουριστικής κίνησης και ζήτησε τη στήριξη του Περιφερειάρχη στο αίτημα που κατέθεσε ο ίδιος προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, μέσα από Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε, για την αξιοποίηση των χώρων του Νοσοκομείου Λοιμωδών και του παλιού 424. Ανέφερε χαρακτηριστικάο κ.Τριανταφυλλίδης «Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης μας, έχουν ανάγκη αποσυμφόρησης. Τα τρέχοντα ζητήματα, όπως οι καρδιοπάθειες, οι καρκινοπαθείς, οι χημειοθεραπείες κ.ά. θα πρέπει να αντιμετωπίζονται κανονικά. Γι’αυτό ζητώ την παρέμβασή σας τόσο για την αύξηση των κλινών εντατικής θεραπείας στη Θεσσαλονίκη όσο και για την αξιοποίηση του κλειστού Λοιμωδών και του παλιού 424 ενόψει μάλιστα και του δεύτερου κύματος κορωνοϊού. Η πρότασή μου για την αξιοποίηση Λοιμωδών και 424 αφορά τη δημιουργία αποκλειστικά ενός χώρου υποδοχής διαλογής και επιβεβαίωσης της σοβαρότητας των κρουσμάτων κορωνοιού και της περαιτέρω αντιμετώπισής τους.

Επίσης ο κ.Τριανταφυλλίδης ζήτησε από τον κ.Τζιτζικώστα να πιέσει το Υπουργείο Υγείας έτσι ώστε οι δωρεές των ιδιωτών, για τη δημιουργία μονάδων εντατικής θεραπείας για τον covid19, να μην αξιοποιηθούν μόνο στην Αθήνα αλλά να περιλαμβάνουν και την ελληνική περιφέρεια στο σύνολό της.  

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ολοκλήρωσης του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης ο κ.Τριανταφυλλίδης υπογράμμισε “Μία ευρωπαϊκή πόλη όπως η Θεσσαλονίκη, με ενάμιση εκατομμύριο κατοίκους, περιμένει να δει συγκεκριμένα έργα και όχι μόνο λόγια. Την ίδια στιγμή που το Μετρό στην Αθήνα έχει φτάσει στον Πειραιά και θα φτάσει στη Θήβα και στη Λιβαδειά, στη Θεσσαλονίκη οι κάτοικοι ακόμη περιμένουν την ολοκλήρωση ενός έργου που ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε για  τον Απρίλιο του 2023. Γιατί ο κ.Μητσοτάκης δεν εφαρμόζει τη συνταγή που εφάρμοσε στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη και όπως λέει μέσα σε ένα χρόνο έφτιαξε τρεις σταθμούς Μετρό των πέντε χιλιομέτρων;”

Σε ότι αφορά το ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που απασχολεί έντονα τους κατοίκους της Δυτικής Θεσσαλονίκης  ο  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε «Για τον Τιτάνα oι απόψεις μας ταυτίζονται με τις κινητοποιήσεις των 127 φορέων της δυτικής Θεσσαλονίκης. Η δυτική Θεσσαλονίκη, δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι η πίσω αυλή της πόλης, με τη δυσοσμία στο Κορδελιό και με τον Τιτάνα να δημιουργεί προβλήματα περιβαλλοντικής μόλυνσης. Αν θέλει ο Τιτάνας να λειτουργεί μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα πρέπει να χρησιμοποιεί φυσικό αέριο και όχι να καίει σκουπίδια και RDF. Δεν γίνεται να μολύνει τον αέρα που αναπνέουμε εμείς και τα παιδιά μας», κατέληξε ο κ.Τριανταφυλλίδης.

Ακολουθεί ο  σύνδεσμος της τοποθέτησης του κ.Τριανταφυλλίδη:

ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (ΑΛΕΚΟΣ) ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε.

Να εκφράσω τη χαρά μου που τον βλέπω απέναντί μου, αγαπητέ Απόστολε Περιφερειάρχα, και να τον συγχαρώ και να του ευχηθώ δύναμη, γιατί μπορεί να είναι ο Πρόεδρος των Περιφερειών όλης της Ευρώπης. Και αυτή η σημασία και η παρέμβαση είναι για τα ελληνικά δεδομένα και τα εθνικά δεδομένα αναγκαία, γιατί, παρά τις πολιτικές, ιδεολογικές και κομματικές διαφορές μας ξέρουμε να ενώνουμε δυνάμεις. Και το λέω αυτό, γιατί δεν είναι η ώρα για να κάνουμε πολιτικοϊδεολογικές αναλύσεις για τη λειτουργία και τη σημασία των Περιφερειών. Άλλωστε, εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ κάναμε δεκαπέντε αναπτυξιακά συνέδρια. Ένα από αυτά έγινε στη Θεσσαλονίκη που το τίμησες και εσύ με την παρουσία σου και ξέρεις ότι και τότε, ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, ο Αλέξης Χαρίτσης και σήμερα εκπρόσωπος τύπου δεν είχε λόγο να σημειώσει τις επιδόσεις σε σχέση με την απορρόφηση των κονδυλίων από την Ευρώπη, από την πλευρά της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας.

Το λέω αυτό γιατί όταν λέμε, να ενώσουμε δυνάμεις, πρέπει να το εννοούμε. Γιατί τελικά, εγώ ως βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, απολογούμαι στον κόσμο που με έστειλε εδώ γιατί έχω δουλειά και την ξέρεις, στην ελληνική τηλεόραση 3 και στη δημοσιογραφία. Δεν είμαστε ούτε ανεπάγγελτοι, ούτε επαγγελματίες βουλευτές. Από αυτό το μετερίζι λοιπόν, θέλω να ζητήσω από τον κ. Τζιτζικώστα, αγαπητέ Απόστολε, ένα πρώτο ζήτημα, το θέμα της αξιοποίησης του Λοιμωδών.

                Το έχω θέσει αυτό το θέμα και στον κύριο Κοτζαμάνη, πριν από δεκαπέντε μέρες με Επίκαιρη Ερώτηση: Και σημείωσα, ότι στη Θεσσαλονίκη τα νοσοκομεία μας, έχουν ανάγκη αποσυμφόρησης. Γιατί;

Γιατί δεν σταματούν τα άλλα ζητήματα, δηλαδή, τα τρέχοντα ζητήματα, όπως οι καρδιοπάθειες, οι καρκινοπαθείς, οι χημειοθεραπείες και τα λοιπά και θα πρέπει να τα αποσυμφορήσουμε.

Σε σχέση με ποιο ζητούμενο, όμως;

Καθώς, έρχονται και δεν θέλω να ενοχοποιήσω έναν κόσμο, διότι είναι φίλοι και αδελφοί μας οι ορθόδοξοι Σέρβοι και καλώς κάνουν και τιμούν τη Θεσσαλονίκη χρόνια τώρα, επί δεκαετίες την επισκέπτονται. Μας αγαπούν και τους αγαπάμε, το ξέρουν και το ξέρουμε.

Επίσης, μας συνδέουν και ιστορικοί δεσμοί.

Αλλά, σήμερα υπάρχει ένα ζήτημα, υπάρχει ο κορωνοιός.

Σε αυτό το ζήτημα, το πρώτο ζητούμενο, το πρώτο θέμα πέρα από τις λίγες ελάχιστες 38 κλίνες εντατικής θεραπείας, οι 20 στο ΑΧΕΠΑ και οι 18 στο Παπανικολάου και εκεί ζητώ την παρέμβασή σου, από τις ευεργεσίες των ιδιωτών σε σχέση με το Εθνικό Σύστημα Υγείας -που το στηρίζουμε πλέον όλοι μας, μακριά από ιδεολογισμούς και αναφορές στην πράξη, το στηρίζουμε όλοι μας- κάποιες από αυτές τις κλίνες να έρθουν και στη Θεσσαλονίκη, γιατί αφορά -και αγκαλιάζει και αντιμετωπίζει- περιστατικά κορωνοϊού σε όλο τον Βόρειο Ελλαδικό χώρο.

Τη δική σου παρέμβαση ζητώ σ’ αυτό το ζήτημα, όχι μόνο η Θεσσαλονίκη να έχει 38 κλίνες εντατικής θεραπείας.

Έρχομαι στο πρώτο θέμα, το Λοιμωδών και το 424. Σε ότι αφορά το Λοιμωδών, μου είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, ότι έχει αποψιλωθεί και τα λοιπά. Το 424, είναι ακόμα εκεί. Να το επισκεφθείς αν δεν το έχεις επισκεφθεί. Ο νοσοκομειακός εξοπλισμός, ο ιατρικός εξοπλισμός, είναι μέσα, δηλαδή ήδη υπάρχει και θα μπορούσε να είναι ένας χώρος υποδοχής πιστοποίησης κρούσματος.

Γιατί το πρώτο ερώτημα των θεσσαλονικέων, κύριε Τζιτζικώστα, είναι το εξής. Το ξέρεις, διότι και εσένα σε έπαιρναν τηλέφωνο και εμένα και όλους τους βουλευτές. Έχω πυρετό, βήχα, που πηγαίνω;

Άμα πάω στο ΑΧΕΠΑ και στο Παπανικολάου, μπορεί να κολλήσω και ας μην έχω. Πού θα πάω, λοιπόν;

Υπάρχει η ανάγκη και πρέπει να το κάνεις τώρα και ως προετοιμασία ενόψει του δεύτερου κύματος κορωνοϊού. Αυτό έχω πει και στο κ. Κοτζαμάνη.

Έγινε μια πρόχειρη τεχνικό-οικονομική μελέτη και με 300 έως 500 χιλιάδες ευρώ και τα δύο μπορούν να παίξουν το ρόλο της υποδοχής πιστοποίησης επιβεβαίωσης και στη συνέχεια κατάταξης και να στείλουν, εάν είναι κάτι σοβαρό, στο ΑΧΕΠΑ ή στο Παπανικολάου.

Το δεύτερο ζήτημα κύριε Περιφερειάρχα, αφορά το μετρό.

Να συγχαρούμε το Αττικό μετρό, για τους τρεις σταθμούς που έδωσε στον Πειραιά. Αγαπάμε τον Πειραιά και όλες τις πόλεις της ελληνικής επικράτειας, αλλά την ίδια στιγμή οι θεσσαλονικείς θα αναρωτιούνται: Πόσο πολύ γρήγορα τρέχει το μετρό στην Αθήνα;  Έχει φτάσει στον Πειραιά σχεδόν, θα φτάσει και στη Θήβα και στη Λειβαδιά, πολύ πιο γρήγορα το μετρό της Αθήνας.

Βέβαια, μπορεί να φτάσει και στη Θεσσαλονίκη το Αττικό μετρό, παρά το μετρό της Θεσσαλονίκης, που ο κύριος Πρωθυπουργός μας το υποσχέθηκε για τον Απρίλιο του 2023. Πώς γίνεται;

Εγώ, να πιστέψω τον Μητσοτάκη ό,τι εμείς δεν είχαμε κάνει τίποτα, δεν του είχαμε δώσει τίποτα. Μέσα σε ένα χρόνο, έφτιαξε τρεις σταθμούς του μετρό μήκους πέντε χιλιομέτρων.

Μπράβο, κύριε Μητσοτάκη.

Δεν φτιάχνεις και το μετρό στη Θεσσαλονίκη που το υποσχέθηκες για το 2023 και πρέπει να δουν το μετρό, γιατί υπάρχει μια πόλη με ενάμισι εκατομμύριο που περιμένει, είναι μια ευρωπαϊκή πόλη. Να δει, όχι μόνο λόγια, μπλα-μπλα, αλλά συγκεκριμένα με έργα.

Κλείνω με το θέμα του ΤΙΤΑΝ Α.Ε.. Για τον Τιτάνα, είναι πολύ σαφής η άποψή μου. Οι απόψεις μας, ταυτίζονται με τις κινητοποιήσεις των 127 φορέων της δυτικής Θεσσαλονίκης. Η δυτική Θεσσαλονίκη, δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι η πίσω αυλή της πόλης, με τη δυσοσμία στο Κορδελιό και με τον Τιτάνα να δημιουργεί προβλήματα περιβαλλοντικής μόλυνσης. Και είπαμε, ότι αν θέλει να συνεχίσει να λειτουργεί μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα και να έχει τις εγκαταστάσεις του, πρέπει να χρησιμοποιεί φυσικό αέριο, δεν  γίνεται να καίει σκουπίδια. Δεν γίνεται να καίει RDF.

Δεν γίνεται να μολύνει τον αέρα που αναπνέουμε, να μολύνει το οξυγόνο και οι ευπαθείς ομάδες αλλά και τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές.

Θέλει ο Τιτάνας να μείνει στη Θεσσαλονίκη;

Να μείνει και πολύ ωραία, αλλά να χρησιμοποιεί φυσικό αέριο και όχι, να καίει σκουπίδια.

Με αυτό κλείνω και θα ήθελα να πω και πάλι το επιμύθιο, κυρία Πρόεδρε, κυρία Μακρή και πάλι ένα μπράβο σε σας για την συγκεκριμένη επιλογή.

Ένας χρόνος, αγαπητέ Απόστολε, κλείνει χωρίς περικεφαλαίες. Είναι και αυτό σημαντικό. Αλλά, βέβαια, τα εθνικά μας ζητήματα, είναι ζητήματα που μας απασχολούν όλους.

Σας ευχαριστώ.

Μοιραστείτε το!