Δέσμευση Υπουργού Γ.Κατρούγκαλου στην Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς: «Κανείς απροστάτευτος. 250 ευρώ για τους ανασφάλιστους υπερήλικες παλιννοστούντες από 1/1/2016».

«Έχουμε ήδη εγγράψει 62 εκατ. € στον Προϋπολογισμό για το 2016, ακριβώς, στην κατεύθυνση της προσθήκης του προνοιακού επιδόματος, περίπου με τα χαρακτηριστικά που είχε στο ν. 4331/ 2015 για τους ανασφάλιστους υπερήλικες, που ναι μεν δεν είναι εξαρχής στοχευμένος σε ομογενείς, αλλά εκ των πραγμάτων, λόγω της πληθυσμιακής κατανομής και της ιστορικότητας της προέλευσης των ομογενών, ο μεγάλος κορμός όλων αυτών που θα το πάρουν, πρόκειται πράγματι να είναι ομογενείς συμπατριώτες μας από την Βόρειο Ήπειρο ή τον Πόντο».» ανέφερε μεταξύ και άλλων ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ.Γ.Κατρούγκαλος στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή του Ελληνισμού της Διασποράς, που συνεδρίασε, με θέμα ημερήσιας διάταξης τις συντάξεις των παλιννοστούντων ομογενών από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, από τη Βόρειο Ήπειρο, από την Κωνσταντινούπολη, αλλά και οικονομικούς μετανάστες.
«Έχουμε σκοπό», συμπλήρωσε ο Υπουργός Εργασίας να καθιερώσουμε ένα ενιαίο σύστημα κοινωνικής προστασίας, όπου, ναι μεν οι ασφαλιστικές από τις προνοιακές παροχές, θα είναι διακριτές, ως ενιαίο σύνολο όμως θα λειτουργούν, στην κατεύθυνση, να εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς και βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης στην παρέμβαση του ζήτησε από τον Υπουργό να εξειδικεύσει και να αναφέρει το χρόνο καταβολής και το ποσό του επιδόματος: «Κύριε Υπουργέ, λίγο πριν φύγετε από το βήμα θα ήθελα να το εξειδικεύσουμε λιγάκι, δηλαδή, ότι αυτό το προνοιακό επίδομα θα δοθεί από την 1/1/2016 και θα κατατείνει στο να είναι πολύ κοντά σε αυτό το ποσόν που είχε θεσμοθετηθεί στα 260 ευρώ και μιλάμε για ομογενείς υπερήλικες άνω των 65 ετών που δεν έχουν κανέναν άλλο πόρο ζωής, δεν έχουν κανένα άλλο βοήθημα. Θα ήθελα διευκρίνιση για αυτά τα 2 ζητήματα, κύριε Υπουργέ, για τον χρόνο έναρξης και για το ποσόν, εάν είναι έτοιμη η Κυβέρνηση να απαντήσει».
Απαντώντας στον κ. Τριανταφυλλίδη ο Υπουργός δήλωσε: «Από την 1/1/2016, προφανώς, θα είναι η καταβολή του επιδόματος και προβλέπουμε μία διαδικασία για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων και δικαιολογητικών.
Σε ό,τι αφορά το ποσό του επιδόματος, θα προσπαθήσουμε να είναι το ύψος του ποσού όσο το δυνατόν ψηλότερα και ο στόχος μας είναι να καλύψουμε βασικές ανάγκες. Βέβαια, λίγα χρήματα είναι αυτά, ακόμη και τα 260 ευρώ δεν είναι πολλά χρήματα για την κατάσταση που είναι σήμερα η οικονομία στην Ελλάδα, διότι ναι μεν οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν συμπιεστεί, αλλά οι τιμές δεν έχουν συμπιεστεί αναλόγως».

Ακολουθεί απόσπασμα των πρακτικών της συνεδρίασης της Επιτροπής:
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αγαπητοί συνάδελφοι, Να σας καλωσορίσουμε στην τρίτη συνεδρίαση μέσα σε διάστημα ολίγων εβδομάδων, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς, που, όπως είχαμε δεσμευτεί και υλοποιείται, θα ασχοληθεί στην ημερήσια διάταξη με ένα θέμα που μας έχει απασχολήσει όλους τους Βουλευτές και όλα τα κόμματα και έχει να κάνει με τις συντάξεις των παλιννοστούντων ομογενών από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, από τη Βόρειο Ήπειρο, από την Κωνσταντινούπολη, αλλά και οικονομικούς μετανάστες και ευχαριστώ θερμότατα τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τον κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος, όπως ακριβώς δεσμεύτηκε, αρχές Δεκεμβρίου, θα ήταν έτοιμος να μας μιλήσει για το συγκεκριμένο θέμα και όπως και ο ίδιος και ο κ. Πετρόπουλος είχαν δεσμευτεί στη σχετική συζήτηση με τα προαπαιτούμενα, όταν, δηλαδή, καταργούσαμε το άρθρο 31 του ν.4331 που προέβλεπε ότι την 1η Οκτωβρίου θα είχαν δοθεί 260 € ως βοήθημα στους παλιννοστούντες ομογενείς, κάτι που το νομοθετήσαμε στις 3 Ιουλίου, το «ξενομοθετήσαμε», ως μη όφειλε, η πλειοψηφία της Βουλής και τώρα έρχεται να καλύψει, γιατί υπήρξε η κυβερνητική δέσμευση και η δέσμευση της πλειοψηφίας. Κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος. Επομένως περιμένουμε πραγματικά να ακούσουμε τον Υπουργό.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Αγαπητοί Συνάδελφοι, αγαπητοί συμπατριώτες, ειδικά εσείς που ήρθατε από τόσο μακριά, θέλω να γνωρίζετε ότι η Κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην Συνταγματική υποχρέωση του Κράτους να μεριμνά για τον Απόδημο Ελληνισμό. Να σας πω ότι έχω συνεχή συνεργασία με τον Πρόεδρο της Επιτροπής. Ο κύριος Τριανταφυλλίδης συχνά με ρωτά τι πρόκειται να κάνω για τα θέματά σας. Προσπαθούμε ως Κυβέρνηση να ανταποκριθούμε στο πλαίσιο των προηγούμενων πόρων και των άλλων δεσμεύσεων που έχουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Στα θέματα της σημερινής Ημερήσιας Διάταξης, πρέπει να διακρίνουμε τις συντάξεις των ομογενών και τον τρόπο καταβολής τους, από το προνοιακό επίδομα, αυτό που ανέφερε ο Πρόεδρος και είχε προβλεφθεί στον Ν. 4331 του 2015, το οποίο καταργήθηκε και το οποίο όπως προανέφερε έχουμε σκοπό να επαναφέρουμε στο πλαίσιο της γενικότερης μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικής προστασίας στον τόπο μας.
Για το πρώτο ζήτημα, την καταβολή των συντάξεων, είμαστε ήδη σε επικοινωνία με τους πρεσβευτές των εμπλεκόμενων χωρών, ούτως ώστε είτε να βελτιώσουμε υφιστάμενες Διμερείς Συμφωνίες, είτε σε λίγες περιπτώσεις που δεν έχουμε παρόμοιες Διμερείς Συμφωνίες, δια της Διπλωματικής οδού να τις καταρτήσουμε, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η μεταφορά των συντάξεων, όσων από τους ομογενείς μας έχουν συμπληρώσει ασφαλιστικά δικαιώματα σε χώρες εκτός Ελλάδας και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί για τις χώρες εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ρυθμισμένα τα σχετικά ζητήματα, μέσω Κανονισμού.
Για το δεύτερο ζήτημα, του προνοιακού επιδόματος των ανασφάλιστων υπερηλίκων. Η τομή που θα επιχειρήσουμε να κάνουμε με το Νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα, δεν αφορά μόνον την κοινωνική ασφάλιση.

Έχουμε σκοπό να καθιερώσουμε ένα ενιαίο σύστημα κοινωνικής προστασίας, όπου, ναι μεν οι ασφαλιστικές από τις προνομιακές παροχές, θα είναι διακριτές, ως ενιαίο σύνολο όμως θα λειτουργούν, στην κατεύθυνση, να εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους.
Έχουμε ήδη εγγράψει 62 εκατ. € στον Προϋπολογισμό, ακριβώς, στην κατεύθυνση της προσθήκης του προνοιακού επιδόματος, περίπου με τα χαρακτηριστικά που είχε στο ν. 4331/ 2015 για τους ανασφάλιστους υπερήλικες, που ναι μεν δεν είναι εξαρχής στοχευμένος σε ομογενείς, αλλά εκ των πραγμάτων, λόγω της πληθυσμιακής κατανομής και της ιστορικότητας της προέλευσης των ομογενών, ο μεγάλος κορμός όλων αυτών που θα το πάρουν, πρόκειται πράγματι να είναι ομογενείς συμπατριώτες μας από την Βόρειο Ήπειρο ή τον Πόντο.
Θα δείτε την σχετική διατύπωση όταν θα τεθεί γενικότερα το προσχέδιο του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη δημοσιότητα. Ήδη, σήμερα είχα την πρώτη επαφή με την οικονομική και κοινωνική επιτροπή που θα είναι το βασικό φόρουμ του κοινωνικού διαλόγου. Μάλιστα τους ζήτησα, μέχρι της 15 Δεκεμβρίου που θα πρέπει να μου απευθύνουν τις παρατηρήσεις τους και την γνώμη της Ο.Κ.Ε. επί των γενικών αρχών της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που έθεσα υπόψη τους, να απευθυνθούν και προς τα Κόμματα και να τους ζητήσουν και αυτά να υποδείξουν εμπειρογνώμονες για συμμετοχή στην σχετική επιτροπή που θα συγκροτήσει η Ο.ΚΕ..
Αμέσως μετά, δεν θα έχουμε ποια την συζήτηση επί του γενικού σχεδίου, αλλά επί των γενικών αρχών, αλλά επί του νομοσχεδίου και εκεί θα μπορούμε να δούμε και τυχόν βελτιώσεις, που με μεγάλη ευχαρίστηση θα δεχθώ να κάνω.
Μέχρι τότε, θα σας διαβεβαιώσω ότι θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε κάθε πτυχή της ζωής των ομογενών μας που έχουν ήδη εγκατασταθεί στην χώρας μας – έχουν επανασυνδεθεί με τον εθνικό κορμό, αλλά και να κάνουμε ότι μπορούμε για να συσφίξουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας και με τους πατριώτες μας που είναι στο εξωτερικό.
Εγώ, στα ταξίδια μου εκτός Ε.Ε., ένα έχω κάνει μέχρι τώρα στην Νότιο Αφρική που επεδίωξα να συναντήσω ομογενείς, και σε ένα επικείμενο ταξίδι που θα έχω στης Η.Π.Α., το ίδιο θα πράξω. Είναι γενική μέριμνα της Κυβέρνησής μας, λοιπόν, να προσπαθεί να φέρνει σε επαφή αυτό το πολύ ζωντανό κομμάτι του ελληνισμού, με όσα γίνονται στην δική μας την επικράτεια.
Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω και να ξέρετε ότι προσωπικά εγώ, το Υπουργείο και όλη η Κυβέρνηση, είναι ανοιχτοί σε κάθε πρόταση που θα μας υποβάλλεται, γιατί εσείς ξέρετε καλύτερα τα πράγματα από εμάς και πιστεύω ότι στο εξής, τα πράγματα, θα γίνονται όλο και καλύτερα.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Υπουργέ, λίγο πριν φύγετε από το βήμα θα ήθελα να το εξειδικεύσουμε λιγάκι, δηλαδή, ότι αυτό το προνοιακό επίδομα θα δοθεί από την 1/1/2016 και θα κατατείνει στο να είναι πολύ κοντά σε αυτό το ποσόν που είχε θεσμοθετηθεί στα 260 ευρώ και μιλάμε για ομογενείς υπερήλικες άνω των 65 ετών που δεν έχουν κανέναν άλλο πόρο ζωής, δεν έχουν κανένα άλλο βοήθημα. Θα ήθελα διευκρίνιση για αυτά τα 2 ζητήματα, κύριε Υπουργέ, για τον χρόνο έναρξης και για το ποσόν, εάν είμαστε έτοιμη από την σχετική επεξεργασία.
Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων, κύριε Υπουργέ, και δεν θα ήθελα να σας φέρω σε δύσκολη θέση, αλλά θα ήταν καλό να μας το αναφέρετε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Από την 1/1/2016, προφανώς, θα είναι η καταβολή του επιδόματος και προβλέπουμε μία διαδικασία για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων και δικαιολογητικών.
Σε ότι αφορά το ποσό του επιδόματος, θα προσπαθήσουμε να είναι το ύψος του ποσού όσο το δυνατόν ψηλότερα και ο στόχος μας είναι να καλύψουμε βασικές ανάγκες. Βέβαια, λίγα χρήματα είναι αυτά, ακόμη και τα 260 ευρώ δεν είναι πολλά χρήματα για την κατάσταση που είναι σήμερα η οικονομία στην Ελλάδα, διότι ναι μεν οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν συμπιεστεί, αλλά οι τιμές δεν έχουν συμπιεστεί αναλόγως.
Θα ήθελα να ξέρετε ότι θα κάνουμε, το όσο το δυνατόν καλύτερο και όπως σας είπα και προηγουμένως, θα προσπαθήσουμε να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες ξανά μαζί σας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας ευχαριστούμε πολύ, κύριε Υπουργέ.
Επειδή, κύριε Υπουργέ, δεσμευτήκατε και θα πρέπει και καμία φορά να λέμε εκτός από τα κακώς κείμενα και τα καλώς κείμενα, ότι και υποσχεθήκατε ότι να έρθετε στην Επιτροπή και είστε έτοιμος να αναλάβετε δεσμεύσεις και η ανακοίνωσή σας είχε ουσία – είχε περιεχόμενο, για κάτι που όλοι οι συνάδελφοι από όλες τις πτέρυγες το είχαν επισημάνει τότε ότι δεν είναι καλό η Βουλή να νομοθετεί και να ξενομοθετεί και να δημιουργεί προσδοκίες ότι από την 1/10/2015 θα έπαιρναν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που δεν είχαν κανένα άλλο πόρο ζωής από αυτά τα 260 ευρώ.

 

 

 

3/12/2015

Μοιραστείτε το!