Ο Δ. Στρατούλης απαντά στον Α. Τριανταφυλλίδη για τις συντάξεις των υπερήλικων «Επαναχορηγείται η ελάχιστη σύνταξη των 360 ευρώ στους ανασφάλιστους υπερήλικες»

Το μείζον ζήτημα της επαναχορήγησης των συντάξεων των ανασφάλιστων υπερηλίκων ομογενών Ποντίων παλιννοστούντων από την πρώην Σοβιετική Ένωση, των ομογενών από τη Αλβανία, των ομογενών από την Κωνσταντινούπολη αλλά και Ελλήνων οικονομικών μεταναστών στο εξωτερικό που έχουν επιστρέψει στην χώρα έθεσε με επίκαιρη ερώτησή του ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη. Η χορήγηση της ελάχιστης σύνταξης των 360 ευρώ στις παραπάνω κοινωνικές ομάδες ως γνωστόν σταμάτησε να χορηγείται με την έγκριση του μεσοπροθέσμου από την 1-1-2013 και οδήγησε 42000 υπερήλικες στην απόλυτη εξαθλίωση.

Από την πλευρά του ο κ. Στρατούλης δεσμεύτηκε ότι στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει σχετική διάταξη για την επαναχορήγηση της ελάχιστης σύνταξης των 360€ σε όλες αυτές τις ομάδες ανασφάλιστων υπερηλίκων, που για αυτές αποτελεί πλέον μοναδικό μέσο επιβίωσης.

 

Μεταξύ άλλων ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης ανέφερε τα εξής:

 

«Ουσιαστικά αναφερόμαστε σε μια αυταπόδεικτη περίπτωση τυφλής, οριζόντιας, εξοντωτικής ρύθμισης, που στέρησε από ανθρώπους κάτω από τα όρια της φτώχειας, εδώ και δυόμιση χρόνια την ελάχιστη σύνταξη των 360€, μαζί με την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Ανθρώπων, οι οποίοι μπήκαν στη μηχανή του μνημονιακού κανιβαλισμού, με αποφάσεις των μνημονιακών κυβερνήσεων και εκτός από το ζήτημα της επιβίωσης, ουσιαστικά συνθλίφτηκε και αυτή ακόμη η ελάχιστη ηθική αξίωσή τους και απαίτησή τους για αυτό που αγάπησαν για μια ζωή, την έννοια της Πατρίδας.

Μιλάμε κατεξοχήν για παλιννοστούντες Πόντιους από την πρώην Σοβιετική Ένωση, ομογενείς μας από την Αλβανία, Κωνσταντινουπολίτες, αλλά και για Έλληνες οικονομικούς μετανάστες που πήγαν στο εξωτερικό, επέστρεψαν στη χώρα και δεν συμπλήρωσαν την εικοσαετία, ως μία από τις προϋποθέσεις του Μνημονίου και επομένως δεν δικαιούνται και αυτοί αυτήν την ελάχιστη σύνταξη.

Η επαναφορά και η επαναχορήγηση της σύνταξης των 360€ , όπως δεσμευτήκαμε προεκλογικά, θα αποτελέσει το ελάχιστο και αναγκαίο μέσο για την επιβίωσή τους, και συνάμα μια πράξη ηθικής επιβεβαίωσης και αναγνώρισης για να σταματήσει ο κοινωνικός τους εξευτελισμός. Άλλωστε από τους 42000 υπερήλικες, όταν διακόπηκε η χορήγηση της σύνταξης, έχουν απομείνει μόνο 28000, λόγω θανάτου των υπολοίπων».

 

 

 

22/5/2015

Μοιραστείτε το!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*