-ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΔΙΠΛΩΝ-ΤΡΙΠΛΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ-ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΟΝΤΩΝ -ΓΙΑ ΘΕΣΠΙΣΗ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΠΛΑΦΟΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΑΣΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

Την ανάγκη οι ενιαίοι κανόνες για τη νέα αρχιτεκτονική του ασφαλιστικού να συμπεριλαμβάνουν και να μην εξαιρούν τις συντάξεις των βουλευτών και των τοπικών αρχόντων επεσήμανε στη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησής του σήμερα στη Βουλή ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.

Απευθυνόμενος προς τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσο Πετρόπουλο, υπογράμμισε ότι η ενιαία εφαρμογή κανόνων για εισφορές και παροχές, η οποία καταργεί, στο πλαίσιο του νέου ασφαλιστικού, κάθε διάκριση μεταξύ παλαιών και νέων ασφαλισμένων, προ του 1992 και μετά του 1992, δεν είναι λογικό να αποδέχεται τη διάκριση μεταξύ παλαιών και νέων βουλευτών, προ του 2012 και μετά του 2012 (ως γνωστόν το 2012 με το Ν.4093, η έννοια της βουλευτικής σύνταξης καταργήθηκε και πλέον οι νέοι βουλευτές θα έχουν σύνταξη ΜΟΝΟ από το ταμείο του επαγγελματικού τους φορέα).

Ο κ. Τριανταφυλλίδης στη διάρκεια της παρέμβασής του, τόνισε τη δύναμη του βιωμένου παραδείγματος, δηλαδή, όταν οι βουλευτές προτείνουν και νομοθετούν δύσκολα μέτρα για τους πολίτες, πρώτα να τα προτείνουν και να τα εφαρμόζουν για τον εαυτό τους.
Με βάση αυτό το σκεπτικό ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από την Α΄ Θεσσαλονίκης υποστήριξε ότι είναι αναγκαία η εναρμόνιση του καθεστώτος των βουλευτικών συντάξεων με τη νέα αρχιτεκτονική του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι επιβεβλημένη η κατάργηση των διπλών και τριπλών συντάξεων, παρέχοντας τη δυνατότητα στους βουλευτές προ του 2012, οι οποίοι λαμβάνουν ή θα λάβουν σύνταξη, υποχρεωτικά να επιλέξουν να λαμβάνουν ΜΙΑ σύνταξη. Δηλαδή, να επιλέξουν να λαμβάνουν ή μόνο τη βουλευτική τους σύνταξη ή μόνο τη σύνταξη από τον επαγγελματικό τους φορέα και όχι και τις Δύο .

Απαντώντας ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικών Aσφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος μεταξύ άλλων τόνισε ότι με το νέο ασφαλιστικό θα θεσπιστεί ανώτατο πλαφόν 3.088 ευρώ, για όσες συντάξεις και αν λαμβάνει κάποιος, από το ανώτατο πλαφόν των 3.680 ευρώ που ισχύει σήμερα. Ταυτόχρονα δημοσιοποίησε στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι 995.000 συνταξιούχοι λαμβάνουν 2 συντάξεις και 335.000 συνταξιούχοι λαμβάνουν 3 συντάξεις.

Ακολουθεί το σύνολο της συζήτησης:

 

Ακολουθεί το δημοσίευμα του ενημερωτικού site news247:

Με απόφαση Τσίπρα παύει η εξαίρεση βουλευτών από το ασφαλιστικό

Μετά τις αντιδράσεις ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Κατρούγκαλο στο Μαξίμου, συζήτησαν τη διαπραγμάτευση στο ασφαλιστικό. Συμφωνία σε όλα τα θέματα με εξαίρεση τις επικουρικές.
Adtech Ad
Μετά την κατακραυγή που δημιουργήθηκε για την ειδική ρύθμιση στο νομοσχέδιο που εξαιρούσε τους βουλευτές που είχαν εκλέγει μέχρι το 2012 και δικαιούνται να πάρουν σύνταξη, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Εργασίας να το “διορθώσει”. Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις στις επικουρικές.

“Έχουμε συμφωνία με τους εταίρους δανειστές σχεδόν σε όλα τα θέματα με την εξαίρεση του μετώπου των επικουρικών. Η δική μας πρόταση καλύπτει απολύτως το έλλειμμα χρησιμοποιώντας ως βασικό εργαλείο την λελογισμένη αύξηση των εισφορών την οποία έχουν δεχθεί όπως γνωρίζεται και οι εργοδοτικές οργανώσεις”, δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος εξερχόμενος από τη συνάντηση με τους θεσμούς.

“Δεν πρόκειται να υπάρξει νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων πέρα από αυτά τα οποία προβλέπονται ήδη στο νόμο και θεωρούμε πως το νομοσχέδιο όπως θα κατατεθεί σήμερα ή αύριο  στη Βουλή θα ψηφιστεί προωθώντας μια γενναία μεταρρύθμιση και κοινωνική δικαιοσύνη”, συνέχισε.

“Ο πρωθυπουργός επίσης με κάλεσε για να συζητήσουμε το θέμα που είχε ανακύψει με τις συντάξεις των βουλευτών αυτών δηλαδή που είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από το 2012. Όπως γνωρίζετε δεν υπήρχε νέα ρύθμιση στο νομοσχέδιο για αυτούς οι βουλευτικές συντάξεις έχουν καταργηθεί από το 2012 και μετά. Οι νέοι βουλευτές παίρνουν σύνταξη από το ασφαλιστικό τους ταμείο όπως όλοι οι εργαζόμενοι”, είπε σε συνέχεια των δηλώσεων του ο κ. Κατρούγκαλος για να καταλήξει:

“Στο νόμο δεν είχαμε στείλει τις βουλευτικές συντάξεις στο νέο φορέα κοινωνικής ασφάλισης ακριβώς γιατί ο νέος φορέας θα περιλαμβάνει συντάξεις για τις οποίες έχουν καταβληθεί εισφορές. Επειδή όμως δημιουργήθηκε ένας πολιτικός θόρυβος υποβολιμαία όχι επειδή υπήρχε ένα πραγματικό θέμα ο πρωθυπουργός μου ζήτησε και αποδέχτηκα απολύτως γιατί είναι λογικότατο να μην υπάρξει η εξαίρεση των βουλευτών από τον νέο ΕΦΚΑ και οι βουλευτές λοιπόν οι παλιοί, θα παίρνουν συντάξεις από το νέο φορέα κοινωνικής ασφάλισης.

Το πολιτικό μήνυμα είναι σαφές ότι όχι μόνο δεν θέλουμε να προστατεύσουμε προνόμια, αλλά όλοι απολύτως όλοι από τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου και τον πρόεδρο των παλιών συνταξιούχων της Βουλής μέχρι το τελευταίο μπλοκάκι θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση θα έχουν μια αντιμετώπιση που βασίζεται στους κανόνες της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης”.

Οι αντιδράσεις των βουλευτών ήταν σφοδρές, σχετικά με το θέμα των βουλευτικών συντάξεων. Μάλιστα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης είχε καταθέσει ερώτηση επ’αυτού:

 

29/2/2016

Μοιραστείτε το!